Když se strážníci poperou | SvetMotoru.cz
Svět Motorů

Nejčtenější a nejprodávanější
motoristický časopis

Když se strážníci poperou

Vážení čtenáři,

je to přesně 14 dní, co jsem na tomto místě litoval, že v senátu neprošel v novele silničního zákona návrh sebrat obecním strážníkům právo měřit rychlost. Ne každý z vás stál na mé straně a dostal jsem poměrně dost e-mailů, v nichž jste mě přesvědčovali, že v obci se má jezdit 50, a kdo tak nečiní, ať platí! Dobře mu tak. Basta fidli! A je úplně jedno, zda pokutu vybere republiková policie nebo obecní.

S tím nesouhlasím zase já, neboť měření rychlosti má smysl na místech, kde rychlost vadí. Mnoho sídel však posunuje tabule s názvy obcí stovky metrů za poslední dům a v tomto území nikoho, kde snížená rychlost nemá žádné opodstatnění, rejžují miliony. Nevěříte? Věřte! Je to tak! Důkaz nad důkazy podala minulý týden TV Nova, která v Televizních novinách přinesla šokující podrobnosti o „práci“ obecních strážníků z malé středočeské vesnice Koleč. Dva z nich byli zadrženi státní policií u Mimoně, sto kilometrů od Kolče, jak se zcela opilí rvali u svého služebního auta. Podle všeho se chystali měřit rychlost a vybírat pokuty. Koleč si totiž z obecních strážníků udělala kombajn na prachy. Půjčuje je na měření rychlosti jiným obcím a peníze z pokut putují do její kasy. V Mimoni si je ale nikdo neobjednal. Lze si tedy položit logickou otázku. Proč se tito „strážci pořádku“ rvali jako koně? Měli rozdílný pohled na vnitropolitickou situaci? Nebo spíš bojovali o neoprávněně nabyté prachy ze soukromého řádění na silnicích? Já osobně hlasuju pro verzi B. A stejně tak věřím, že právě otřesný případ Koleč bude dostatečným podnětem k tomu, aby se opět rozvinula seriózní debata o tom, zda si obecní policie opravdu zaslouží mít právo měřit rychlost. A rovnou hlasuji: NE! Nezaslouží!

Příjemné čtení vám přeje

Zbyšek Pechr, šéfredaktor

Objednávka starších čísel

Archiv čísel najdete zde
 

Archiv PDF


Přihlásit se / Zaregistrovat se
Vstup do archivu používá nový, uživatelsky vylepšený systém přihlášení. Pro vstup do archivu potřebujete jednotný účet platný pro všechny weby vydavatelství CZECH NEWS CENTER a.s.Po přihlášení pokračujte zde!

Zapomněli jste heslo?
 
 

Redakce

Adresa: Komunardů 1584/42, 170 00 Praha 7
Email: svet.motoru@cncenter.cz
Telefon: 225 977 851