Pražští vládci vyhlásili motoristům válku | SvetMotoru.cz
Svět Motorů

Nejčtenější a nejprodávanější
motoristický časopis

Pražští vládci vyhlásili motoristům válku

Vážení čtenáři,

minulý týden se v Praze nenáviděné modré parkovací zóny rozrostly do dalších dvou obvodů a za pár týdnů budou následovat ještě dva. Do konce roku bude Praha nikoli stověžatá, ale modrá. Původní smysl takových zón, tedy umožnit obyvatelům určité části města parkovat u svého bydliště, už dávno vzal za své. V obvodech, kde zóny fungují delší čas, je počet prodaných povolení vyšší než parkovacích míst. Takže nezaparkujete stejně jako dřív, a ještě za auto zaplatíte dvanáct stovek za rok. A to za předpokladu, že máte jen jedno. Pokud vlastníte druhé, je to už desetinásobek. Přitom ani nemluvíme o lidech, kteří sice někde bydlí, ale nejsou úředně přihlášeni, nebo jezdí autem, jež není napsané na jejich jméno. Smůlu mají i ti, kteří mohou soukromě používat vozy svého zaměstnavatele. Ti všichni nemají šanci žádnou. Tedy vlastně ano, mohou si koupit za 30 tisíc roční povolení. A zde se dostáváme k jádru pudla. Komunálním politikům totiž vůbec nejde o blaho lidí, ale jen o prachy. Parkovací zóny nejsou dnes nic jiného než další daň vržená na motoristy. Staré zóny vynášejí stovky milionů, teď se odírání občanů ještě zvýší.

Na zónách netratí jen motoristé. V oblastech, kde byly zavedeny, prokazatelně chřadne ekonomika. Obchody a restaurace, před nimiž není možné zaparkovat, živoří a nezřídka i krachují. Nemůžete si pozvat motorizovanou návštěvu, nemůžete prostě nic! A když ano, vše se vám brutálně prodraží. Vybrané parkovné slouží všemu možnému, jen ne ke stavění jednoduchých parkovacích domů (za dvacet let v Praze nevyrostl ani jediný) nebo záchytných parkovišť P + R.

Stop nenasytným politikům! V Praze mají štěstí, že komunální volby tu budou až za dva roky. Ale modrý mor se ještě letos má rozrůst i do Brna, Berouna, Uherského Hradiště… A tam se volit bude. Ptejte se politiků, jak hodlají řešit parkování! Pokud mají také místo očí kalkulačku, vyberte si jiné!

Příjemné čtení přeje

Zbyšek Pechr, šéfredaktor

Objednávka starších čísel

Archiv čísel najdete zde
 

Archiv PDF


Přihlásit se / Zaregistrovat se
Vstup do archivu používá nový, uživatelsky vylepšený systém přihlášení. Pro vstup do archivu potřebujete jednotný účet platný pro všechny weby vydavatelství CZECH NEWS CENTER a.s.Po přihlášení pokračujte zde!

Zapomněli jste heslo?
 
 

Redakce

Adresa: Komunardů 1584/42, 170 00 Praha 7
Email: svet.motoru@cncenter.cz
Telefon: 225 977 851