Příspěvky Světa motorů do e(l)ko-fondu | SvetMotoru.cz
Svět Motorů

Nejčtenější a nejprodávanější
motoristický časopis

Příspěvky Světa motorů do e(l)ko-fondu

Vážení čtenáři!

O metr blíž Marsu, tak vtipně, a přitom pravdivě popisuje Martin Frei na straně 14 dojmy z nové Toyoty Prius PHEV – tedy té, co si bere šťávu ze zásuvky. To čeští řidiči měří své kroky na cestě k elektrickým zítřkům sotva v centimetrech. Podle Svazu dovozců automobilů si loni za celý rok zaregistrovali 31 osobních elektromobilů. I v součtu se 166 hybridy to nedá ani 1 % trhu.

Za necelé desetiletí prý bude všechno jinak. Jak píšeme hned na následující straně, na elektřinu má jezdit každá čtvrtá škodovka. Při jejích prodejích v Česku to u jediné z téměř stovky značek trhu znamená 20 000 elektrických a hybridních aut za rok.

Škoda svůj plán vypustila do světa minulý čtvrtek na setkání v Mladé Boleslavi, kde nechyběl premiér ani ministři. A sami přispěli ještě ráznější vizí: nejen připravenou miliardou na výstavbu více než 1200 rychlonabíjecích stanic, ale poprvé v historii Česka příspěvkem na nákup elektrického auta běžným lidem. Vláda ho chce odklepnout ještě do voleb – letos.

Pro peníze sáhne do Státního fondu životního prostředí. Jsou to zajímavé věci, tyhle fondy. Jeden z nich jsme vzali pod lupu na straně 34. Jmenuje se Fond zábrany škod, povinně do něj platí každý řidič, ač to třeba ani neví. Asi nikdo z nás nebude nadšený, že se z těchto peněz kupují třeba prostředky tzv. „skrytého dohledu“. Nikoliv tedy prevence, ale represe.

S ekologickým fondem se to má podobně. Ti, co nemají na nové, do něj posílají peníze při převodu starých aut. Aby si za jejich peníze mohli bohatí koupit levnější elektrickou teslu. Ale pořád lepší, než když se za peníze nás řidičů zateplují baráky…

Hezké čtení, zatím hlavně se spalovacími motory, přeje

David Šprincl, zástupce šéfredaktora

P.S. (Poslední příspěvky do Státního fondu životního prostředí od redakce Světa motorů při převodu auta): Petr Slováček 5000 Kč, Jana Lehnert 10 000 Kč, Lukáš Prejzek 2 x 10 000 Kč. Elektromobil si do roku 2025 neplánuje koupit nikdo z nich.

Objednávka starších čísel

Archiv čísel najdete zde
 

Archiv PDF


Přihlásit se / Zaregistrovat se
Vstup do archivu používá nový, uživatelsky vylepšený systém přihlášení. Pro vstup do archivu potřebujete jednotný účet platný pro všechny weby vydavatelství CZECH NEWS CENTER a.s.Po přihlášení pokračujte zde!

Zapomněli jste heslo?
 
 

Redakce

Adresa: Komunardů 1584/42, 170 00 Praha 7
Email: svet.motoru@cncenter.cz
Telefon: 225 977 851