Vítězové a poražení | SvetMotoru.cz
Svět Motorů

Nejčtenější a nejprodávanější
motoristický časopis

Vítězové a poražení

Vážení čtenáři,

titulek, který jsem dnes zvolil, neznamená, že bych hodlal psát o svém oblíbeném americkém fotbalu. Stoneův film ze zákulisí jednoho týmu v NFL, který se u nás uvádí právě pod tímto názvem, považuji nejen já za nejlepší umělecké dílo ze sportovního prostředí. Ale vítězů a poražených je dnes a denně plno v každé oblasti lidské činnosti. Automobilovou nevyjímaje.

O stránku dále přinášíme výsledky české ankety Auto roku 2017. Jde už o její 23. ročník. Dřív bývalo zvykem vždy psát, že jde o odbornou novinářskou anketu. Letos už tomu tak není. Za dlouhá léta prošlo Auto roku mnoha peripetiemi, dokonce se kvůli němu rozdělili motorističtí novináři a už nemáme jednu profesní organizaci, ale dvě. Několik let tu vedle sebe také existovaly dvě ankety. Jedna s porotou složenou z nejrůznějších „odborníků“ a druhá s novinářskou. V posledních letech už tu ale byla zase jen jedna akce. Její hlavní zásadou vždy bylo, že rozhodují motorističtí novináři. Ne, nebyl to nějaký akt žurnalistické povýšenosti! Vycházelo se z prostého faktu, že to jsou právě novináři, kteří z povahy své práce jako první poznají všechny automobilové novinky a mají proti ostatním velký náskok.

Poslední anketa dostala nový háv. Obě novinářské organizace se nechaly nepochopitelně lehce od pořádání odstrčit. Pětadvacetičlennou novinářskou porotu vybírali samotní dovozci aut. Jaká asi měli kritéria? Za účast v anketě musely jednotlivé automobilky po letech opět platit a k dovršení všeho podíl pěti hlasů na celkovém výsledku dostala hlasující veřejnost, která většinu nominovaných aut zná jen z fotografií. Zatímco dříve byly v anketě zařazeny všechny vozy, které v daném období přišly na trh, tentokrát řada z nich chyběla. Třeba i mimořádně inovativní Mercedes třídy E.

Anketa má svého vítěze, kterému upřímně gratuluji. Za triumfátory se možná považují i organizátoři. Vím však jistě, že jednoznačným poraženým jsou letos motorističtí novináři. Ti si teď mohou mumlat název jiného archivního filmu – Bože, jak hluboko jsem klesla!

Příjemné čtení vám přeje

Zbyšek Pechr, šéfredaktor

Objednávka starších čísel

Archiv čísel najdete zde
 

Archiv PDF


Přihlásit se / Zaregistrovat se
Vstup do archivu používá nový, uživatelsky vylepšený systém přihlášení. Pro vstup do archivu potřebujete jednotný účet platný pro všechny weby vydavatelství CZECH NEWS CENTER a.s.Po přihlášení pokračujte zde!

Zapomněli jste heslo?
 
 

Redakce

Adresa: Komunardů 1584/42, 170 00 Praha 7
Email: svet.motoru@cncenter.cz
Telefon: 225 977 851