O trojici, která stačí, i nečitelných soudech | SvetMotoru.cz
Svět Motorů

Nejčtenější a nejprodávanější
motoristický časopis

O trojici, která stačí, i nečitelných soudech

Vážení čtenáři,

velice často žijeme v zajetí pověr a jakýchsi mýtů. Hodně specifi cká je v tomto směru motoristická veřejnost. Staré „pravdy“ kolem aut stále žijí bez ohledu na vývoj techniky. Kdysi na vysoké nás v hodinách tehdy té jediné správné, tedy marxistické filozofie poučovali, že společenské vědomí zaostává za společenským bytím. Tady by to asi platilo. Trvalo třeba desetiletí, než se lidé zbavili obav z bílé barvy vozu. Dřív, když auta víc rezivěla, totiž byla koroze na světlých vozech víc vidět. A podobné je to dnes i s malými přeplňovanými tříválci, které se staly stálicemi snad u všech značek. Lid automobilový měl hned jasno: tak malý motor a tak velký výkon? To agregát nemůže dlouho vydržet. Sto tisíc kilometrů a dost! Od uvedení tříválců na trh už uplynula dostatečně dlouhá doba, abychom se jejich spolehlivostí a možnou dlouhověkostí zabývali. Jak se dozvíte v hlavním tématu z pera (vlastně klávesnice) Martina Freie, s jejich výdrží to není vůbec špatné.

Už víckrát jsem se v úvodníku podivoval nad stavem české justice, a hlavně nad nečitelností soudů. Nikdy se nedá dopředu říci, jak spor dopadne. Neexistuje tu precedentní systém typický pro USA, kde se soudy musí řídit rozhodnutími předchozích soudů v podobných případech. A tak za jednu a tutéž věc můžete u jednoho českého soudu dostat osm let natvrdo a druhého, pár kilometrů vzdáleného, čtyřletou podmínku. Doslova mě nadzvedlo, že fotbalista Plzně Aleš Čermák odešel od soudu za nehodu, kterou způsobil s 1,5 promile alkoholu v krvi, zranil se a jeho vůz shořel, jen podmínku s pokutou a zůstal mu řidičák. První soud mu řízení zakázal na 20 měsíců. U odvolacího v Praze 2 zřejmě usoudili, že absolutně nezodpovědný mladík není pro své okolí žádným nebezpečím. Když to srovnám s jinými tresty za mnohem menší motoristické kauzy, napadá mě jediné slovo: HNUS!

Příjemné čtení vám přeje

Zbyšek Pechr, šéfredaktor

Objednávka starších čísel

Archiv čísel najdete zde
 

Archiv PDF


Přihlásit se / Zaregistrovat se
Vstup do archivu používá nový, uživatelsky vylepšený systém přihlášení. Pro vstup do archivu potřebujete jednotný účet platný pro všechny weby vydavatelství CZECH NEWS CENTER a.s.Po přihlášení pokračujte zde!

Zapomněli jste heslo?
 
 

Redakce

Adresa: Komunardů 1584/42, 170 00 Praha 7
Email: svet.motoru@cncenter.cz
Telefon: 225 977 851