O lhaní si do kapes | SvetMotoru.cz
Svět Motorů

Nejčtenější a nejprodávanější
motoristický časopis

O lhaní si do kapes

Vážení čtenáři,

není moc rádií, která bych byl schopen či spíše ochoten za volantem poslouchat. K těm posledním, co snáším, patří veřejnoprávní Radiožurnál. Jen nesmí být cesta dlouhá. Ono slyšet během tříhodinové jízdy sedmkrát reportáž zpravodajky z Horní Dolní o výrobě tkaniček do bagančat každý nevydrží… Teď mám ale jiný problém. Radiožurnál se mě v reklamních spotech snaží přesvědčit, že nejlépe referuje o dění na největší sportovní události roku. A má na mysli zpravodajství ze zimní olympiády v Koreji. Málokdy se kolegové z Radiožurnálu mýlí tak jako v tomto případě. Letní olympiáda – budiž. Ale zimní? S takovými disciplínami, jako je štafeta sáňkařů nebo závod družstev krasobruslařů? Troufnu si říci, že valnou část Čechů vzrušuje zimní olympiáda (navíc v nočně ranních hodinách) zhruba stejně, jako by je nabudil striptýz bývalé poslankyně Semelové. Takže, milý Radiožurnále, největší sportovní událost tohoto roku teprve přijde. Bude jí letní fotbalové mistrovství světa v Rusku!

Ale lhaní si do kapes není nic neobvyklého. Tak třeba ministr dopravy Dan Ťok, kterému se v poslední době práce moc nedaří (dařila se mu vůbec někdy?), oprášil myšlenku na zákaz předjíždění kamionů na dálnicích. Populistické gesto, které nic nestojí, nikdy není dotaženo do konce, ale lidi zklidní a potěší.

Podobné je to i s obnovou činnosti ČKP a vybíráním poplatků za nepojištěná vozidla. Předchozí parta vedená Jakubem Hradcem si vedla jako ukrajinsko-čečenské vymahačské komando a popudila proti sobě celou motoristickou veřejnost. Následovala změna. Zákon přenesl odpovědnost za nepojištěné na pojišťovny. Ty zvedly ceny. Pak zalobbovaly, a zákon se změnil jim na míru. Od ledna už zase neplatičům povinného ručení hrozí peněžité tresty. Ale o zlevnění pojistného nikdo nemluví. Prý prudce stoupla cena oprav. No, nevím, podle mne by šlo všechno lépe, kdyby pojišťovny začaly kromě bonusů striktně uplatňovat i malusy pro ty, kteří jim nejvíce tahají peníze z kapes. Ale do toho se pod zaklínadlem možné ztráty klientů ústavům moc nechce. Více se dočtete v hlavním tématu tohoto čísla.

Příjemné čtení vám přeje

Zbyšek Pechr, šéfredaktor

Objednávka starších čísel

Archiv čísel najdete zde
 

Archiv PDF


Přihlásit se / Zaregistrovat se
Vstup do archivu používá nový, uživatelsky vylepšený systém přihlášení. Pro vstup do archivu potřebujete jednotný účet platný pro všechny weby vydavatelství CZECH NEWS CENTER a.s.Po přihlášení pokračujte zde!

Zapomněli jste heslo?
 
 

Redakce

Adresa: Komunardů 1584/42, 170 00 Praha 7
Email: svet.motoru@cncenter.cz
Telefon: 225 977 851