Člověk někdy jen kroutí hlavou | SvetMotoru.cz
Svět Motorů

Nejčtenější a nejprodávanější
motoristický časopis

Člověk někdy jen kroutí hlavou

Vážení čtenáři,

u hlavního tématu tohoto čísla jsme se v redakci opravdu vyřádili. K našim základním pracovním úkolům patří jezdit s auty a recenzovat je. V poslední době máme pocit, že je to s automobily stejné jako například s většinou spotřebičů v domácnosti. Je jich stále více, modernizace stíhá modernizaci, ale že by inovace přinášely nějaké orgie pohody a radosti, to se říci nedá. Skoro se až na mysl dere starý bonmot: každá změna je k horšímu.

Ne, nebojte se, nejsme staromilci a nelpíme na starých vozech. Jen máme někdy pocit, že se z aut vytrácí duše. Že jsou příliš unifikovaná a svázaná nejrůznějšími předpisy. V Evropě je v tomto směru hlavním hybatelem určitě Evropská komise a její nařízení o emisích. Právě přísné omezení zplodin z velké míry určuje nejen to, jaké motory najdeme pod kapotou, ale také jaký tvar ona kapota bude mít. K tomu přidává plno asistenčních systémů, které nám sice mají za volantem pomáhat, ale často nám také doslova pijí krev. A nutí nás nevěřícně kroutit hlavou.

Proto jsme sedli a začali mapovat, co nás na nových vozech štve. Názory nebyly jednotné. Na stranách 6 až 11 vám předkládáme 21 věcí, které v našem interním hlasování zvítězily. Mě potěšilo, že se mi na samý závěr podařilo mezi elitu vsunout chybějící zástěrky za zadními (a klidně i předními) koly. Jejich vyřazení z povinné výbavy vozu považuji v podmínkách českých silničních blat za neomluvitelný hazard. Už se mi ale tolik nevedlo u mého velmi neoblíbeného systému stop- -start. Má šetřit palivo, ale na to, kolik kapek pohonných hmot uspoří (pokud vůbec něco), je strašně drahý, navíc řidičsky nekomfortní. Zkuste se v dopravní špičce s vypínajícím se dieselem dostat rychle z křižovatky. To je někdy o život. A co za volantem zlobí vás?

Příjemné čtení přeje

Zbyšek Pechr, šéfredaktor

Objednávka starších čísel

Archiv čísel najdete zde
 

Archiv PDF


Přihlásit se / Zaregistrovat se
Vstup do archivu používá nový, uživatelsky vylepšený systém přihlášení. Pro vstup do archivu potřebujete jednotný účet platný pro všechny weby vydavatelství CZECH NEWS CENTER a.s.Po přihlášení pokračujte zde!

Zapomněli jste heslo?
 
 

Redakce

Adresa: Komunardů 1584/42, 170 00 Praha 7
Email: svet.motoru@cncenter.cz
Telefon: 225 977 851