Den, kdy zavraždili diesel | SvetMotoru.cz
Svět Motorů

Nejčtenější a nejprodávanější
motoristický časopis

Den, kdy zavraždili diesel

Vážení čtenáři,

Němec Rudolf Christian Karl Diesel už v roce 1897 vyvinul vysokotlaký spalovací pístový motor se vznětovým principem, který dodnes funguje pod jeho jménem. Dlouhá léta patří automobily s dieselovými motory neodmyslitelně na silnice celého světa. Od úterý 27. února už tomu tak není. Pomyslnou vraždu agregátu si vzal na starost německý Spolkový správní soud v Lipsku. Rozhodl o tom, že města mohou rozhodnout o zákazu vjezdu naftových vozidel, neboť jde údajně o nejefektivnější opatření ke zlepšení čistoty ovzduší. Už letos se čeká, že padnou první zákazy vjezdu pro vozy s naftovými motory plnícími normu Euro 4 a do Hamburku nepustí ani vozy splňující Euro 5. Nebude to určitě dlouho trvat a dojde i na auta, která splňují současnou poměrně tvrdou normu Euro 6.

Německo sice není celý svět, ale určuje trendy. Však se také už Paříž nechala dříve slyšet, že zakáže všechna vozidla na naftu do roku 2020, a nyní se přidal například Řím, který má naplánován pohřeb dieselů na rok 2024.

Bez nadsázky se dá říci, že jde o rozhodnutí krátkozraké a motivované hlavně pomstou. Výrobci jsou trestáni za to, jak se k problematice znečišťování ovzduší stavěli. Tedy za to, jak se ji snažili obelstít. Bez ohledu na to, zda ekologické cíle byly v rámci současné techniky reálné, nebo ne. Jako vždy ale rozhodnutí odnesou nejhůře ti, kteří za nic nemohou. Majitelé dieselových aut. Starých dieselů se půjde zbavit jen za cenu výrazné fi nanční ztráty a stěžovat si budete moci maximálně v lampárně na Masarykově nádraží. Příjemné čtení vám přeje Zbyšek Pechr, šéfredaktor

Objednávka starších čísel

Archiv čísel najdete zde
 

Archiv PDF


Přihlásit se / Zaregistrovat se
Vstup do archivu používá nový, uživatelsky vylepšený systém přihlášení. Pro vstup do archivu potřebujete jednotný účet platný pro všechny weby vydavatelství CZECH NEWS CENTER a.s.Po přihlášení pokračujte zde!

Zapomněli jste heslo?
 
 

Redakce

Adresa: Komunardů 1584/42, 170 00 Praha 7
Email: svet.motoru@cncenter.cz
Telefon: 225 977 851