Problém není jen v našich peněženkách | SvetMotoru.cz
Svět Motorů

Nejčtenější a nejprodávanější
motoristický časopis

Problém není jen v našich peněženkách

Vážení čtenáři,

vysoké stáří aut na českých silnicích je docela zajímavé téma. Čísla hovoří jasnou řečí. Statistiky jsou možná přesné, ale jejich vypovídací hodnota nemusí být vždy dokonalá. My jsme se pokusili v tomto vydání na celou problematiku podívat komplexněji.

Vždy se v první řadě konstatuje, že česká ekonomika pokulhává za vyspělou západní, tudíž i obměna automobilového parku u nás nejde tak rychle jako třeba ve stejně velkém Rakousku. Ano, na této premise je plno pravdy. Ale jde opravdu jen o nedostatek peněz? U řady Čechů tomu tak bude. Jenže určitě ne u všech.

Dosavadní pokusy státu nějak omlazení vozového parku rozhýbat se zatím míjely účinkem. Ono jich navíc zase tolik nebylo. Tzv. ekologický poplatek při nákupu starého vozu je jedním z nich. Před pár týdny jsme psali jako první o tom, že si vláda nechala vypracovat návrh na zdanění starých aut. K tomu naštěstí ještě nedošlo. Osobně si myslím, že jakékoli umělé kroky by byly zbytečné, kdyby náš zkorumpovaný stát byl schopen udělat jediné: zkrotit stanice technické kontroly a dosáhnout toho, že budou fungovat tak, jak ze zákona mají. Pak nebude třeba žádných dalších pobídek a vozový park se rychle očistí a omladí.

Jsem rád, že kolegové nezapomněli ve výčtu důvodů, proč Češi jezdí starými auty, na naši konzervativnost. Prostě když něco funguje, tak se s tím neradi loučíme. Mám pro to pochopení. V garáži mi stojí mimo jiné Fiat Brava z roku 1999. Jezdí stále skvěle a o loučení neuvažuju.

Příjemné čtení vám přeje

Zbyšek Pechr, šéfredaktor

Objednávka starších čísel

Archiv čísel najdete zde
 

Archiv PDF


Přihlásit se / Zaregistrovat se
Vstup do archivu používá nový, uživatelsky vylepšený systém přihlášení. Pro vstup do archivu potřebujete jednotný účet platný pro všechny weby vydavatelství CZECH NEWS CENTER a.s.Po přihlášení pokračujte zde!

Zapomněli jste heslo?
 
 

Redakce

Adresa: Komunardů 1584/42, 170 00 Praha 7
Email: svet.motoru@cncenter.cz
Telefon: 225 977 851