Koroze není vymýcena: Víme, jak na ni! | SvetMotoru.cz
Svět Motorů

Nejčtenější a nejprodávanější
motoristický časopis

17. 6. 2014

Koroze není vymýcena: Víme, jak na ni!

Koroze není vymýcena

Fotogalerie

15 fotografií

Záruky se prodlužují, moderní auta vypadají dlouho dobře. Rez však hlodá skrytě a útočí zákeřněji. Braňte se, dokud je čas.

(více v čísle 23/14)

Fotografi e aut zvednutých na hever jste zvyklí vídat v rubrice Bazar. I dnes je tam najdete, několik dalších ale uvidíte už na další dvoustraně. Posbírali jsme je během let, co se zabýváme ojetinami, některé jste nám poslali i vy, čtenáři. Vyzbrojeni vším, co jsme dosud viděli, míříme do Centra ochrany podvozku Václava Trendla v pražských Čimicích. Hledali jsme někoho, s kým bychom si mohli popovídat o rzi, kterou vídáme na stále novějších autech, o vhodné prevenci i jistotách a úskalích, jež skýtá protikorozní záruka.

Všechny dutiny karoserie mají dole otvory pro odvádění zkondenzované vlhkosti. Zároveň se jimi dá vstřikovat konzervační vosk. Další otvory do karoserie rozhodně nevrtejte.
Autor: Archiv Světa motorů, Josef Holek

Z nabídky firem zaměřujících se na protikorozní ochranu nás právě internetové stránky Autoklempířství.cz zaujaly pečlivým a laicky srozumitelným vysvětlením celé problematiky. A Václav Trendl hned na úvod potvrzuje, že své řemeslo umí předvést. V dílně je během okamžiku živo a na zvedáky vyjíždějí dvě auta: Hyundai i30 a Mazda 6. Ale než se pustíme do prohlídky jejich plechů, připomeňme si stručně stav světa, ve kterém žijeme a jezdíme.

Sladký život

Nejsilnější zbraní současného automobilového průmyslu nejsou ani rekordně přístupné ceny, ani zázračně nízká spotřeba paliva, ale iluze bezstarostnosti. Moderní auta za nás urovnají smyk na mokru, čtou dopravní značky, sama zaparkují. A co hlavně: vůbec se o ně nemusíme starat. Podle představ výrobců by někteří z nás měli za dobu vlastnictví vozu jen dvakrát vyměnit motorový olej, jiné náplně mají sloužit dokonce po celou životnost vozidla. Také karoserie jako by byla z obliga. Dostáváme na ni záruku ne-li doživotní, pak alespoň mimořádně dlouhou: běžně se dnes uvádí dvanáct let, levné značky jako Dacia nabízejí aspoň šest. Mnoho lidí má pocit, že záruka znamená jistotu snadného řešení všech potíží.

Na skrytá místa podvozku běžný uživatel nedohlédne. A bomba tiká...
Autor: Archiv Světa motorů, Josef Holek

Obrátit ve svou výhodu

Jak ovšem z našich článků víte, automobilkami předepsané plány  a programy sledují mimo jiné to, aby zmiňovaná „doživotnost“ netrvala příliš dlouho. Nevyměňovat chladicí kapalinu nebo olej v převodovce znamená záměrně zrychlit opotřebení všech komponent, které jsou s těmito náplněmi v kontaktu. A když se podobných dluhů ve složitém organismu automobilu nasčítá dost, po šesti letech náhle vyjde najevo, že opravy už nejsou rentabilní, a na řadě je odtah do šrotu.

Plastové lišty zabrání škrábancům, drží však pod sebou vlhkost. Pravidelně kontrolujte.
Autor: Archiv Světa motorů, Josef Holek

Také protikorozní záruka na karoserii v sobě tento rozměr skrytě nese. Jde totiž o obyčejnou součást konkurenčního boje: nabídnout ji musí všichni, ale žádná automobilka na ní nehodlá vykrvácet.

Podmínky jsou nastaveny tak, aby výrobce netratil. O tom by jistě nebylo třeba psát čtyřstránkové elaboráty. Důležitější bude zjistit, co musíme dodržet, abychom ze záruky mohli sami vytěžit co nejvíc.

Počínající koroze se opravuje snáz než pokročilá, nepodceňujte prevenci
Autor: Archiv Světa motorů, Josef Holek

Součinnost nutná

První část obchodnického kalkulu spočívá samozřejmě v tom, že jen málokdo celých dvanáct let záruky využije. Některá auta se z výše popsaných důvodů tak požehnaného věku ani nedočkají a většina ostatních se přestane ukazovat ve značkovém servisu, čímž záruka fakticky zanikne.

Rezavějící lem je třeba vyměnit, natření pomůže jen na cestu do bazaru
Autor: Archiv Světa motorů, Josef Holek

Záměrně píšeme fakticky. Právně vzato bychom se mohli bavito takzvané blokové výjimce, jejímž prostřednictvím Evropská unie automobilky zbavila monopolu na záruční servis. Bloková výjimka zjednodušeně řečeno stanoví, že běžnou údržbu může dělat každá dílna registrovaná na živnostenském úřadě, zatímco značkový servis přijde ke slovu jen při záručních reklamacích. Jenže v praxi to má háček. Aby automobilka takto vykonanou údržbu akceptovala, musí dílna dodržovat výrobcem předepsané postupy. A to znamená, že si je musí ofi ciálně vyžádat.

Někteří z vás si teď jistě vzpomenou na r

Ventilační otvory jsou i ve dveřích a kapotě. Špatně umístěné však nepomohou.
Autor: Archiv Světa motorů, Josef Holek
ozsáhlý přehled internetových servisních portálů, který jsme přinesli v loňském pětadvacátém čísle. Při jeho přípravě vyšlo najevo, že automobilky sice plní zákonnou povinnost a za poplatek zpřístupňují veškerou servisní literaturu, ale nezávislé opravny ji nenakupují. Co to znamená pro zákazníka, vysvětluje na jednoduchém příkladu Martin Hejral z Opelu: „Vaši pětiletou astru pravidelně prohlíží vesnický opravář a píše o tom záznamy do servisní knížky. Ale pokud se před tím nikdy nepřihlásil do našeho portálu Infotech, pak je jasné, že neměl k dispozici postupy předepsané výrobcem. Ať by byla jeho práce sebepoctivější, my ji uznat nemůžeme. A to se týká i protikorozních prohlídek.“

Spodek, svršek, eso

Méně známou, ale o to důležitější skutečností je, že se protikorozní záruka nevztahuje na celé auto. Kryje totiž karoserii, tedy lakované povrchy – skelet, nosníky, blatníky, dveře, kapotu, víko kufru a střechu. Chybí něco? Jistě, podvozek. Pravidelní čtenáři naší bazarové rubriky vědí, že právě „černé“, nelakované součásti spodku vozu rezaví nejčastěji.

Pro schopnost odolávat korozi je rozhodující kvalita svařování i laku
Autor: Archiv Světa motorů, Josef Holek

Prominentní obětí hnědého moru je pomocný rám, nesoucí hnací agregát a zavěšení kol. Uživatel, který není zvyklý prohlížet auto zespodu, se o celé věci dozví teprve v okamžiku, kdy mu přičinlivý pracovník STK sloupne ze značky červenou známku a doporučí nejbližší odtahovou službu. Pomocný rám neboli nápravnice patří k nosným částem, hloubková koroze proto znamená vozidlo nezpůsobilé k silničnímu provozu.

Vytékání vosku je krátce po aplikaci obvyklé a není na závadu
Autor: Archiv Světa motorů, Josef Holek

Účet stojí za to. Samotný rám stojí na běžné evropské modely mezi osmi a patnácti tisíci korun, u japonských aut šplhají ceny i přes dvacet. Ještě horší to je s výměnou – odstrojení a demontáž agregátu i nápravy, jeho usazení zpět, připojení všech periferií a seřízení geometrie zabere dva dny pilné práce. U šestiletého Fiatu Punto už dvanáct tisíc za takovou legraci zabolí, v autech s víceprvkovou nápravou mimochodem najdeme podobný rám i vzadu. Proto důrazně připomeňme, že toto vše se může odehrát na vozidlech, která mají stále platnou záruku proti prorezavění. Ta se vztahuje pouze na karoserii, nikoli na podvozek.

Hrany prahů představují technologicky složité body, navíc vystavené vnějším vlivům
Autor: Archiv Světa motorů, Josef Holek

Ochrana v mezích zákona

Kruh se uzavírá a my se vracíme k iluzi bezstarostnosti, která vede k záměrnému zkrácení životnosti auta: záruka pouze ošetřuje rány, nevede k prevenci. S vozidlem musíme v pravidelných intervalech jezdit na předepsané prohlídky, ty však mají za cíl pouze odhalit místa, na kterých se viditelně projevil nějaký defekt. Aktivní kroky k zachování životnosti vozu na programu nejsou. „Autorizované servisy pouze lokálně ošetřují místa, jejichž poškození by ohrožovalo další trvání záruky,“ potvrzuje Václav Trendl. „Nic dalšího se při nich většinou neřeší, přestože mechanici musí celkový stav vozidla vidět.“ Teď, když máme jasno ve výkladu pojmů a rozsahu záruky, se s Václavem Trendlem vrátíme do dílny a posvítíme si na místa, kde nás může karoserie potrápit.

Tovární ochranný nátěr chrání podlahu Mazdy 6 jen na některých místech
Autor: Archiv Světa motorů, Josef Holek

Důvěřuj, ale ošetřuj

Většina mechaniků se shoduje, že například osobní vozy skupiny Volkswagen mají protikorozní ochranu řešenou velmi důkladně, poměrně málo koroze je vidět také na výrobcích francouzských značek. Naopak velmi mnoho aut vyrobených v Japonsku po určité době projevuje sklony k téměř plošnému rezavění na mnoha místech. Většinou jde o modely nižších tříd. Značné rozdíly najdeme na vozech vyrobených v Koreji, některé drží téměř zázračně, jiné snadno zradí na kritických místech. „V případech, kdy nám historie konkrétního modelu nedává absolutní jistotu, doporučuji každé tři roky nanést kompletní ochranný nátěr na spodek vozu i do všech dutin,“ vysvětluje Václav Trendl.

Teprve demontáž výfuku odhalila, že kryty pod ním už také rezaví. Když se na to přijde včas, dají se zachránit.
Autor: Archiv Světa motorů, Josef Holek

„U japonských vozů nižších tříd třeba ochranný nátěr v továrně nanášeli výběrově jen na některá místa spodku, a na jiná ne.“ Potvrzuje se, že za potíže nemůže jen výběr materiálů, ale i nesystematický technologický postup. Zároveň ale jde o typický příklad toho, co mohou šikovné české ruce zachránit.

Dutiny, skuliny, lemy

Zajímá nás, proč se s pojmem ochranného nástřiku nejčastěji spojují právě dutiny karoserie, když jsou uchráněny vlivů jako odletující štěrk, prach a sůl. „Štěrk se do nich nejspíš nedostane, ale prach a sůl ano,“ vyvádí nás Václav Trendl z omylu. „Typickým příkladem jsou dveře – gumy kolem bočních skel nemohou těsnit hermeticky, a tak kolem nich do vnitřku dveří proniká vlhkost se vším, co na sebe naváže. V zimě, kdy na boky vozu létá břečka obsahující sůl, proniká tato agresivní látka také dovnitř karoserie.“

Podlaha patří ke kritickým místům mnoha starších, zejména japonských automobilů. Není od věci s preventivními nátěry začít už po třech letech.
Autor: Archiv Světa motorů, Josef Holek

Podobné to je s prahy, nosníky nebo přepážkou motorového prostoru. Zajímavý důvod k rezavění mají přední kapoty. „I to jsou složité svařence a směrem k masce chladiče se svažují, takže všechna vlhkost, která do nich pronikne, stéká dopředu,“ vysvětluje Trendl. „V nejnižším bodě navíc musí s chladičovou stěnou lícovat těsnění, proto musejí mít konstruktéři fi štrón, aby z toho místa dokázali vodu odvést pryč. Když se jim to nepovede, může to mít po letech nehezké následky,“ dodává a ukazuje kapotu patnáct let starého Nissanu Almera, která prorezavěla skutečně skrz na skrz.

Na spreje z autokosmetiky zapomeňte. Nutným základem je ruční tlaková pistole.
Autor: Archiv Světa motorů, Josef Holek

Ukázat korozi dveře

„Proč nadělá voda uvnitř dveří víc škody než zvenku?“ ptáme se při pohledu na volně dýchající odtokové kanálky ve dveřích Hyundaie i30. „Po jednom kusu plechu vlhkost steče a je pryč,“ ukazuje Trendl. „Nejobtížnějším místem k ochraně před vlhkostí jsou svary. Jakmile někde spojíte dva pláty materiálu, voda začne hledat, jak by se dostala mezi ně. To je právě případ dveří nebo lemu blatníků.“

Vlhkost, sůl a prach odletující od kol jsou velmi účinnými katalyzátory, které rezavění podporují. Skutečným důvodem, proč právě lemy blatníků korodují tak často, je však to, že se v nich stýkají vnější a vnitřní části karoserie. Odolnost tohoto kritického místa tak nezáleží jen na povrchové úpravě, ale i preciznosti svařování.

„Právě sem mířím, když tolik zdůrazňuji prevenci,“ vysvětluje Trendl a nasazuje pistoli na tlakovou nádobu s konzervačním přípravkem. „Vosk má dvě výborné vlastnosti: vzlíná – sám si hledá cesty do nejskrytějších míst konstrukce – a zároveň odpuzuje vlhkost. Pro svěřovaná místa karoserií je to ideální ochrana. Potřebujete ale profesionální nástroje, abyste ho mohli rozprášit dost jemně.“ Takže sprejem koupeným v autokosmetice takového výsledku nedosáhneme? „To opravdu nehrozí,“ směje se Václav Trendl, „sprej nemá šanci vytvořit srovnatelný tlak.“

Do zítřka to nejde

Hned nás napadá otázka, jak poznat dílnu, která udělá ochranu spodku skutečně kvalitně. „Vybavení profesionální technikou je určitě důležité, ale rozhoduje přístup,“ zamýšlí se Trendl. „Mám na mysli hlavně časovou náročnost. Nikdo vám nemůže vážně slíbit, že takovou práci udělá do druhého dne.“ Kompletní nástřik spodku předpokládá nejen umytí a očištění případné povrchové koroze, ale také odstrojení výfuku, podběhů či dalších plastových krytů. Realističtějším termínem jsou tři až čtyři dny.

Kdo si nedá práci s odstrojením výfuku a krytů, zůstane s ochranným nátěrem na povrchu
Autor: Archiv Světa motorů, Josef Holek

Za názornou ukázku vzápětí poslouží Hyundai i30 na druhém zvedáku. „Nástřik tu sice je, ale jak vidíte, opravář si nedal tu práci demontovat výfuk a kryty kolem. To znamená, že za něj se žádná konzervace nemohla dostat. A teď si navíc vyzkoušejte, že to celé jde seškrábat nehtem. Jak by takový nátěr mohl vzdorovat odletujícímu štěrku?“

A dělají celkové nástřiky značkové servisy? „U japonských vozů prodaných v Německu jsem to viděl, u nás ne,“ potvrzuje Trendl. „Naopak někteří dealeři se obracejí na nás. Zajišťovali jsme třeba předprodejní ošetření nových vozů GAZ Gazelle.“

Od každého něco

Co si z toho vybrat? Ideální by bylo spojit placenou profesionální péči klempíře se zárukou výrobce. Nástřik dutin a spodku totiž pomůže autu prodloužit život, ale pokud vůz začne rezavět třeba u střešního okna, musí to v rámci záruky řešit značkový servis. To by znamenalo přijet do něj alespoň jednou ročně na protikorozní prohlídku, i kdybychom si třeba olej vyměňovali sami. Značkové opravny i importéry náš dotaz zjevně překvapil, ale taková možnost existuje. „Ještě jsme se s podobným požadavkem nesetkali, možné to však je,“ vysvětluje technický školitel Peugeotu ČR Jan Matoušek. „Počítejte ale s tím, že například místa poškozená odletujícími kamínky musíme ihned opravit předepsaným způsobem a naúčtujeme si za to standardní sazbu,“ dodává.

A na kolik samostatná kontrola karoserie přišla? „Obvykle ji účtujeme paušálem v rámci celé servisní prohlídky, ale samostatně bychom ji nabídli za 300 Kč bez DPH,“ odpovídá vedoucí servisu Škoda Autosalon Klokočka Tomáš Volf. Podobné ceny se dozvíme i v síti Opelu a Renaultu.

Nemáme námitek

A co opačně? Neprohlásí značkový servis dutiny navoskované nezávislým specialistou za neautorizovaný zásah na vozidle? „Není k tomu důvod,“ uklidňuje nás Martin Sládek, vedoucí servisu Auto Steiger Opel na Černokostelecké ulici v Praze. „Samozřejmě pod podmínkou, že je dodržen postup schválený výrobcem. Tedy že se k nástřiku použijí otvory v karoserii, které tam k tomu z výroby jsou. Už jsme se setkali s tím, že někdo do celkem zánovního vozu vrtal otvory další. Pak samozřejmě o záruku na karoserii přišel.“

Profesionální rozstřikovací zařízení by nemělo chybět v žádné specializované dílně
Autor: Archiv Světa motorů, Josef Holek

Stejného názoru je technický školitel Renaultu ČR Luděk Šára: „Naše vozidla jsou dostatečně protikorozně ošetřena. Pokud se přesto zákazník rozhodne aplikovat dodatečnou ochranu, doporučujeme použití originálních materiálů.“ S tím souhlasí i Václav Trendl. „Kvalita použitých materiálů je důležitá. Ani my jsme výběr nenechali náhodě, používáme přípravky značky Dinitrol, které mají mimo jiné schválení automobilek Mercedes-Benz a MAN.“

Nechci roky zadarmo

Kompletní nástřik spodku včetně odstrojení vozu vyjde u osobního vozu na necelých pět tisíc, dutiny 2200 Kč. V porovnání s protikorozní zárukou výrobce, která se tváří, že je zadarmo, to nevypadá levně. Prodloužení životnosti vozu o tři nebo čtyři roky však může ušetřit desítky i stovky tisíc. Z tohoto pohledu si lze lepší investici těžko představit.

Pětistovka za každoroční prohlídku v autorizovaném servisu je pak doslova terno. I kdyby nic dalšího neušetřila, samotné zachování dlouhé záruky výrobce je k nezaplacení.

Vyšlo v časopisu

Svět motorů
23 / 2014 Objednat číslo Další články z čísla
Sdílej na facebooku
 

Archiv PDF


Přihlásit se / Zaregistrovat se
Vstup do archivu používá nový, uživatelsky vylepšený systém přihlášení. Pro vstup do archivu potřebujete jednotný účet platný pro všechny weby vydavatelství CZECH NEWS CENTER a.s.Po přihlášení pokračujte zde!

Zapomněli jste heslo?
 
 

Redakce

Adresa: Komunardů 1584/42, 170 00 Praha 7
Email: svet.motoru@cncenter.cz
Telefon: 225 977 851