Proč odtáhnou jen někoho: Lísteček, nebo odtah? | SvetMotoru.cz
Svět Motorů

Nejčtenější a nejprodávanější
motoristický časopis

14. 11. 2014

Proč odtáhnou jen někoho: Lísteček, nebo odtah?

Odtahy

Jak je možné, že z prázdné zóny pro rezidenty vám auto odtáhnou často během několika minut, zatímco na chodníku může klidně zůstat stát?

(více v čísle 45/14)

Proč jsou v některých případech – třeba ze zón pro rezidenty – auta rovnou odvážena, zatímco jindy mohou v případě špatného parkování zůstat na místě a hrozí jim maximálně pokuta?

Diskusi nad touto otázkou nedávno znovu rozvířil poslanec za ANO Jan Volný. Bohužel nikoliv z poslanecké lavice, jak bychom možná očekávali, ale svým bezohledným parkováním.

Volný totiž spěchal na televizní debatu, v pražských Holešovicích nemohl najít místo na parkování, a tak to dle vlastních slov švihl na chodník a ještě navíc na přechod. Arogantně postavený superb s poslaneckou kartičkou sice neunikl pozornosti, jenže místo odtahu vyvázl politik pouze s předvoláním.

Až dva a půl tisíce

Jak se později sám přiznal, za to, že se „choval jako debil“, dostal Volný pokutu pět set. Podle zákona mu přitom hrozily až dva tisíce blokově nebo 1500–2500 Kč ve správním řízení. Za odtah by pak dostal podle pražského sazebníku 1900 korun. Jak je možné, že auto z chodníku neputovalo na záchytné parkoviště?

„Odtahy vozidel u nás řeší dva předpisy, konkrétně zákon o silničním provozu a zákon o pozemních komunikacích,“ vysvětluje Martin Novák z ministerstva dopravy. „Obecně lze auto odtáhnout tehdy, když tvoří překážku v bezpečnosti a plynulosti silničního provozu. Může o něm rozhodnout policista nebo obecní strážník,“ vysvětluje. Dalším důvodem může být veřejný zájem (viz článek Za jakých okolností se odtahuje).

Kočárkový test

Znamená to tedy, že když na chodníku silniční provoz není, nemusíte se obávat odtahu? Hloupost! I v tomto případě může auto skončit na odtahovém parkovišti. Už dříve nám to potvrdila pražská městská policie: „Pokud je kvůli vozidlu na chodníku ohrožen provoz na komunikaci například tím, že chodci při obcházení vozidla musí nebezpečně vstupovat do komunikace, lze takto zaparkované vozidlo považovat za překážku v silničním provozu a v souladu se zákonem nařídit jeho odtah.“

Doslechli jsme se přitom, že policie by se v těchto případech měla řídit takzvaným kočárkovým testem. Jednoduše si představit, zdali by okolo projela maminka s kočárkem. V případě že ne, nařídit odtah.

Modrá, pro odtahy dobrá

To, že poslanec vyvázl jen s pětistovkou, je pro něho velké štěstí i z dalšího důvodu – tedy pokud je to opravdu štěstí, a ne štěstí podpořené poslaneckým průkazem za oknem. V případě, že by místo v modré zóně, která pražskou Veletržní ulici obklopuje, našel, měl by ho čekat odtah – postih za 1900 korun.

I když kdo ví. Jak ukázala statistika Hospodářských novin za rok 2011, bylo nejvíce aut z celé Prahy – tedy včetně sedmého obvodu, kde se oblast nachází, odtaženo z ulice Jankovcovy. Ta je zajímavá hlavně ze dvou důvodů. Zaprvé ve velké části z ní nejsou obytné domy, ale pouze opuštěné ruiny, zadruhé je to z ní zhruba minutu na odtahové parkoviště.

A proč se odtahuje z prázdné ulice, kde je však modrá zóna? Jak jsme uvedli výše: auto, které by tam zaparkovalo, je překážkou provozu. Proč v prázdné ulici? Ať už je zóna prázdná nebo není, vůz, který v ní zaparkuje bez povolení, je potenciální překážkou všech, kdo by zde mohli chtít zaparkovat. A je jedno, jestli je taková ulice zcela prázdná.

Zřizovatelem městské policie je vždy obec, a tak uvidíme, jak se k problematice odtahů a rozpínání se modrých zón postaví nově zvolené magistráty a radnice. Jen doufejme, že budou problematiku odtahů a časté nesmyslnosti modrých zón zkoumat lepším způsobem než poslanec Volný.

Odtah
Autor: Svět motorů

Vyšlo v časopisu

Svět motorů
45 / 2014 Objednat číslo Další články z čísla
Sdílej na facebooku
 

Archiv PDF


Přihlásit se / Zaregistrovat se
Vstup do archivu používá nový, uživatelsky vylepšený systém přihlášení. Pro vstup do archivu potřebujete jednotný účet platný pro všechny weby vydavatelství CZECH NEWS CENTER a.s.Po přihlášení pokračujte zde!

Zapomněli jste heslo?
 
 

Redakce

Adresa: Komunardů 1584/42, 170 00 Praha 7
Email: svet.motoru@cncenter.cz
Telefon: 225 977 851