Kauce na silnicích: Peníze na dřevo! | SvetMotoru.cz
Svět Motorů

Nejčtenější a nejprodávanější
motoristický časopis

28. 1. 2015

Kauce na silnicích: Peníze na dřevo!

Policisté vybírají kauce na silnicích

Kauce je bičem na nebezpečné řidiče i ukázkou krajních policejních metod,proti nimž prakticky není obrana. Každopádně budí kontroverze.

(více v čísle 4/15)

Policisté mají už od poloviny roku 2006 pravomoc vybírat peněžní kauce za závažné porušení dopravních předpisů, na které je klasická bloková pokuta příliš měkká. Kauce je tak vlastně jakousi pojistkou, že se řidič dostaví k projednání přestupku na úřad, a policie ji ukládá od 5000 do 50 000 Kč. „Pane řidiči, spáchal jste přestupek, který nemůže být řešen blokově, a máme důvodné podezření, že se budete vyhýbat projednání na úřadě. Proto vám ukládáme kauci. K bankomatu s vámi nepojedeme, pokud nemáte na zaplacení v hotovosti, vaše auto zajistíme botičkou,“ přesně takhle vypadá průběh uložení kauce při policejní kontrole.

Sumu musíte zaplatit v hotovosti a startuje na částce 5000 Kč. „Nesouhlasíte s uložením kauce nebo nechcete vyplnit formulář o uložení kauce? Nepomůžete si v ničem. Protokol o uložení kauce platí i v případě, že jej odmítnete podepsat,“ vysvětluje Michal Hodboď z policejního prezidia. Až do uhrazení kauce smí policie vašemu autu znemožnit pohyb instalací botičky, nebo odtahem na policejní parkoviště. To vše na náklady řidiče. Vozidlo uvolní až po zaplacení kauce. Pamatujte na to, jakmile někomu půjčíte auto! Pokud ho totiž uniformovaní muži zadrží a auto nepatří chybujícímu šoférovi, musí ho jeho majitel z policejního parkoviště vyplatit. Jinak mu vůz nevydají. „I tak to trvá několik hodin, jindy i dny,“ popisuje praxi Hodboď.

Chceme řidičáky!

Právě pro riziko postihování nevinných majitelů vozidel a zdlouhavost postupu chce policie silnější páku – pravomoc zabavit řidičský průkaz! S tímto návrhem přišlo ministerstvo dopravy a Ředitelství služby dopravní policie. „V případě, kdy je policista oprávněn vybrat kauci a řidič by ji na výzvu nesložil, přikázal by strážce zákona motoristovi jízdu na nejbližší místo vhodné k odstavení vozidla, kde by namísto kauce zajistil jeho řidičský průkaz,“ vysvětluje princip Andrea Volaříková z ministerstva dopravy. Platit by to mělo od letošního 1. října, ovšem připravovaná novela zákona o silničním provozu dosud neprošla celým legislativním procesem, takže může ještě doznat změn.

Široký dopad

Mezi nejčastější důvody uložení kauce patří například řízení pod vlivem alkoholu nebo drog, velmi významné překročení povolené rychlosti či nerespektování zákazu řízení nebo také jízda bez řidičského oprávnění. S její pomocí se řeší ale i přestupky dopravců či řidičů nákladních aut například kvůli nedodržování bezpečnostních přestávek, přetěžování vozidel či prohřešků proti zpoplatnění dálniční sítě. Nejčastěji je institut kauce aplikován na cizince, kteří by se po dobu jednoho roku, již zákon dává na projednávání přestupku, prostě v Česku neukázali. V praxi je tak kauce na tuzemské řidiče využívána jen asi v tisíci případech ročně. „Postihujeme například motoristy, kteří mají bydliště na obecním úřadě. To samo o sobě již dává předpoklad, že se k projednávání nedostaví,“ tvrdí policejní důstojník Hodboď. Druhou skupinou jsou podle policisty šoféři, kteří už nějaký ten škraloup v záznamech mají nebo měli a projednávání se již v minulosti vyhýbali. „To zjistíme obvykle dotazem na úřad,“ říká Hodboď.

A co soud?

Proti kaucím se lze dnes bránit jen u soudu. A to ještě v případě, že by policista nesprávně nebo vágně vyplnil formulář o udělení kauce. Navíc výsledek je krajně nejistý. I když se soudy ohledně oprávněného uložení kaucí odehrávají jen velmi zřídka, formulář je pro verdikt velmi důležitým důkazem. Ukazují to příklady z policejní praxe:

ŠOFÉR BEZ NÁROKU Policista zjistil u řidiče překročení rychlosti v obci o 42 km/h. Šofér odmítl zaplatit pokutu na místě i podepsat oznámení o přestupku. Policista jej tedy vyzval k zaplacení kauce ve výši 5000 korun, jinak by musel autu znemožnit další cestu. Do formuláře podrobně popsal, co se stalo. Motorista napadl kauci u soudu, ten ovšem dal i na základě podrobného zdůvodnění uložení sankce za pravdu policii.

JEN CHABÁ ŠANCE V obdobném případě, kdy byla uložena kauce dokonce ve výši 10 000 korun, policista do protokolu jen uvedl, že „řidič s hlídkou nespolupracoval a vznikla tudíž důvodná obava, že by se mohl vyhýbat správnímu řízení“. Takové zdůvodnění krajskému soudu nestačilo, a tak byla kauce uznána jako nezákonná. Nejvyšší správní soud ovšem vrátil případ znovu k projednání. Výsledek zatím není znám.

Odpovídá ředitel dopravní policie Tomáš Lerch

Kolik kaucí dopravní policie ročně uloží? Kauce ve smyslu zákona o silničním provozu se týkají všech řidičů. Loni byly uloženy celkem v 1289 případech. Vybralo se bezmála čtrnáct milionů korun.

Ubývá, či přibývá řešení přes kauci? Nebo je stav setrvalý?

Každoročně je to zhruba stejný počet, jen se jejich celá souhrnná výše pohybuje tu nahoru, tu dolů.

Kolik je případů, kdy bylo řidiči odmítajícímu uhradit kauci vozidlo odtaženo nebo mu byla nasazena botička?

Toto policie statisticky nesleduje. Zpravidla se jedná o většinu případů, kdy řidič nesložil kauci. Vždy se však posuzuje konkrétní prohřešek konkrétního řidiče.

Existují případy, kdy se kvůli kaucím řidiči s policií soudí?

Ano, občas se objevují.

Kolik jich bylo a jak dopadly?

Neevidujeme to, ale bývá to několik případů ročně. Postup policie je ovšem zpravidla uznáván jako zákonný.

Může kauci uložit i městský strážník?

Ne, to smí pouze policista. Strážník je v takovém případě povinen přivolat na místo policii.

Vyšlo v časopisu

Svět motorů
4 / 2015 Objednat číslo Další články z čísla
Sdílej na facebooku
 

Archiv PDF


Přihlásit se / Zaregistrovat se
Vstup do archivu používá nový, uživatelsky vylepšený systém přihlášení. Pro vstup do archivu potřebujete jednotný účet platný pro všechny weby vydavatelství CZECH NEWS CENTER a.s.Po přihlášení pokračujte zde!

Zapomněli jste heslo?
 
 

Redakce

Adresa: Komunardů 1584/42, 170 00 Praha 7
Email: svet.motoru@cncenter.cz
Telefon: 225 977 851