Ceny ropy: A dál? To vědí jen šejci | SvetMotoru.cz
Svět Motorů

Nejčtenější a nejprodávanější
motoristický časopis

17. 2. 2015

Ceny ropy: A dál? To vědí jen šejci

Ceny ropy

Dnešní cena ropy je neudržitelná. Přesto žádný ekonom neumí říct, kdy přijde zdražení.
Jde totiž o politiku.

(více v čísle 7/15)

Nejde o nic nového. Rozhodnutí státníků, revoluce a boje míchají cenami ropy už hezky dlouho. Počínaje světovými válkami přes první arabské embargo z roku 1973, islámskou revoluci v Íránu (1979), okupaci Kuvajtu (1990), americkou operaci v Iráku (2006), občanskou válku v Nigérii a izraelský útok na Írán (2008) až po arabské jaro 2011. Právě to vyneslo cenu ropy do rozmezí 100 až 110 dolarů za barel, kde se i následkem ukrajinské krize udržela do loňského léta.

Přiškrtit a povolit

Politické bouře se tak promítají do běžných hospodářských zákonitostí, z nichž nejdůležitější je poptávka. Od roku 2000 dramaticky vzrostla zejména v Indii a Číně. Už kvůli tomu se cena ropy nemůže dlouhodobě držet na úrovni té doby – před patnácti lety se pohybovala kolem třiceti dolarů za barel, což vzhledem k inflaci odpovídá dnešním čtyřiceti.

Na druhé straně hraje roli nabídka a rentabilita těžby. Státy spojené v mocném sdružení OPEC udržují bezpečný zisk jednoduše tím, že když cena ropy klesne příliš nízko, přiškrtí produkci. Převis poptávky pak ceny zase zvedne a může se jet dál.

Takové manévry si sdružení může dovolit díky extrémně silnému obchodnímu postavení. Z odhadovaných světových zásob ropy patří 81 % státům OPEC, na jejichž dodávkách je závislý celý svět.

Vídeňské překvapení

V poslední době se však jeden z největších spotřebitelů začal povážlivě osvobozovat: USA od roku 2008 rychle rozvíjejí těžbu takzvané břidličné ropy, což jim dodalo dlouho nepoznanou míru soběstačnosti. Americký dovoz z arabských zemí za šest let klesl z téměř 90 % na 40 %, což se v červnu loňského roku konečně odrazilo ve světových cenách ropy: po dlouhé době začaly přirozeně klesat.

Všichni očekávali, že OPEC odpoví jako vždycky a přivře kohouty. Listopadová schůzka sdružení ve Vídni ale přinesla šok, z něhož se ropný průmysl, politici ani ekonomové celého světa dosud neprobrali. Saúdská Arábie, která má v OPEC hlavní slovo, prosadila, že se produkce snižovat nebude. Přinejmenším do dalšího pravidelného zasedání v červnu 2015. Reakce trhu na sebe nenechala dlouho čekat: cena ropy se z 80 dolarů za barel zřítila na dnešních 55.

Kdo to vysvětlí?

Ať si chytré hlavy ze všech koutů planety lámou hlavu sebevíc, o dalším vývoji cen můžou leda spekulovat. Nikdo totiž nezná důvod, proč se Rijád rozhodl právě takto. Ofi ciální zdůvodnění zní, že země nechce ztratit podíl na trhu. Saúdský ministr ropného průmyslu Ali Al-Naimi se nechal slyšet, že vůbec nezáleží na tom, jak hluboko cena ropy klesne. „Jestli to bude šedesát nebo dvacet dolarů za barel, nehraje roli,“ uvedl doslova.

Každý ovšem ví, že za cenu prodělku se trh nedá držet donekonečna. Současné ceny jsou likvidační a vtip spočívá v tom, že právě Saúdové je dokážou ustát nejdéle. Jejich finanční rezervy se odhadují na 17,64 bilionu korun, tedy bezmála šestnáct tisíc letošních českých rozpočtů. Ostatní jsou na tom o poznání hůř a naše mapa názorně ukazuje, kdo na saúdské manévry doplatí nejvíc.

Smát se mohou importéři, ke kterým vedle Číny nebo Japonska patří také Česká republika. Jak dlouho nám ale smích vydrží, ví jen pan Al-Naimi.

 

Hugův stín

Navzdory vysokým cenám ropy v posledních letech dokázali venezuelští revolucionáři vedení Hugem Chávezem svoji zemi zběsile zadlužit, aniž by její hospodářství zbavili závislosti na těžbě ropy. Ta zajišťuje 96 % státního rozpočtu, což při dnešních cenách znamená cestu ke krachu. Venezuela se zmítá v chaosu, nepokojích a vysoké kriminalitě, situaci ovládají drogové gangy.

 

Strýček Sam si poradí

O zhroucení amerického zázraku se začalo mluvit vůbec nejdřív. Těžba z břidličných ložisek je totiž technologicky drahá a krátkodechá – každý vrt vydrží jen pár let a pak se musí proces opakovat. Vyplatit se to může jen při cenách kolem 90 USD za barel a vyšších, dnes jsme téměř na polovině. Pokud by se velká část těžby zastavila, musely by USA více ropy dovážet a ceny by stouply. Většina firem už ale nakoupila pozemky i techniku a vycouvat jednoduše nemůže. Hledají se způsoby, jak těžbu zlevnit. Kromě těžařů se ale celá Amerika raduje. Levná paliva usnadňují podnikání a zrychlují hospodářský růst, což je při síle a pestrobarevnosti tamní ekonomiky rozhodně důležitější. Případné zdražení by rozjetý válec zpomalilo, ale nezastavilo.

Ivanovi teče do bot

Soudruzi v Moskvě jsou na ropě nebezpečně závislí. Vývoz tvoří 40 % státního rozpočtu, který počítá s cenou 100 dolarů za barel. „Snížení o každý dolar pro nás znamená roční ztrátu kolem padesáti miliard korun,“ přiznává Maxim Oreškin z ministerstva financí.

Sindibád a ti druzí

Írán by mohl prodávat ropy víc, svazuje ho však americké embargo uvalené v roce 2011 kvůli jadernému programu. V posledních týdnech se napětí uvolňuje, USA by mohly sankce zrušit a churavějící hospodářství by posílením exportu značně ožilo. Ovšem pouze v případě, že by se ropa prodávala za adekvátní ceny. Agentura Bloomberg odhaduje, že státní rozpočet by se vyrovnal až při 153 dolarech za barel. Saúdové však mají s Íránem historicky napjaté vztahy a nedají mu nic zadarmo: pokud teď embargo padne, Írán začne vyvážet za 55 dolarů a nevydělá nic. Dalším lokálním terčem cenové války jsou radikálové z Islámského státu, kteří ovládají několik ropných nalezišť v Iráku a Sýrii. Nízkými cenami Saúdové brzdí další financování teroru.

Vyšlo v časopisu

Svět motorů
7 / 2015 Objednat číslo Další články z čísla
Sdílej na facebooku
 

Archiv PDF


Přihlásit se / Zaregistrovat se
Vstup do archivu používá nový, uživatelsky vylepšený systém přihlášení. Pro vstup do archivu potřebujete jednotný účet platný pro všechny weby vydavatelství CZECH NEWS CENTER a.s.Po přihlášení pokračujte zde!

Zapomněli jste heslo?
 
 

Redakce

Adresa: Komunardů 1584/42, 170 00 Praha 7
Email: svet.motoru@cncenter.cz
Telefon: 225 977 851