Budoucnost čerpacích stanic v Česku: Čím dál větší pohodička | SvetMotoru.cz
Svět Motorů

Nejčtenější a nejprodávanější
motoristický časopis

20. 11. 2017

Budoucnost čerpacích stanic v Česku: Čím dál větší pohodička

Budoucnost čerpacích stanic v Česku

Fotogalerie

8 fotografií

Míst s nabídkou levných pohonných hmot, provozních kapalin, kafe a baget nejspíše neubude, ale objevují se i nové trendy. Zmapovali jsme je.

(více v čísle 45/17)

Plně aditivovaná paliva, kvalitní catering a pestrý doplňkový prodej už v Česku na úspěch čerpací stanice nestačí. Největší hráči na trhu už proto začínají ve větším nabízet i služby, které bychom donedávna našli jen na západě Evropy. Některé dokonce poskytují jako první na světě právě u nás. Za posunem stojí hlavně bezhotovostní platební karty a chytré mobily.

Sami

Místa, kde pouze naberete palivo a zaplatíte na terminálu podobně jako v obchodě kartou Visa, Mastercard nebo CCS, přibývají v Česku tempem deseti až patnácti za rok. Neexistují sice přesné statistiky jejich počtu, ale podle odhadů petrolejářů jich bude minimálně sto. Další zhruba stovka stanic funguje přes den klasicky a v noci bezobslužně. Právě tady trend cítí Miroslav Stříbrský ze společnosti UniCode Systems, která trh vybavuje bezobslužnými stanicemi. Mají totiž nižší náklady na provoz, tudíž konkurenční výhodu.

Budoucnost čerpacích stanic v Česku
Autor: Svět motorů

S touto technologií se běžní řidiči setkají třeba u Benziny. Ta má aktuálně takových stanic celkem pět, ale během nejbližší doby jich podle ředitele firmy Marka Zouvaly chce provozovat minimálně dvojnásobek. Druhý nejsilnější hráč na trhu MOL podle svého mluvčího Tomáše Pavlíka podobnou strategii také sleduje, i když projekt zatím jen připravuje.

Jen přiložit

Hlavním trendem je ale bezdotykové placení prostřednictvím chytrého mobilu. Strategie lídrů trhu vychází z toho, že Češi jsou jeho velkými příznivci. Jako první s tím u nás přišel prakticky na celé své síti loni v listopadu Shell. Ten zavedl ve spolupráci se společností Mastercard možnost platit bezdotykově tankování paliva na většině ze svých 178 stanic. Letos v září pak při nesl v celosvětové premiéře ještě možnost bezkontaktní platby za mytí vozidla, která je aktuálně nabízena na devíti čerpacích stanicích (více v článku Jak platit bezkontaktně). Možnost využití mobilních aplikací plánuje v příštím roce výrazně zvýšit také Benzina.

A jak dál?

Možnosti nových služeb spojených s chytrými mobily a platebními kartami jsou tak rozsáhlé, že i když hotovost z čerpaček jen tak nezmizí, budou karetní služby stále častější. „Dá se očekávat, že mobilní platby trh převálcují během deseti let,“ věští Stříbrský.

 

Budoucnost čerpacích stanic v Česku
Autor: Svět motorů

Jak platit bezkontaktně

Tankování

◗ Před čerpáním naskenujete kód QR na výdejním stojanu.

◗ V aplikaci zvolíte číslo výdejního stojanu, částku a uděláte autorizaci.

◗ Po schválení transakce načerpáte palivo a platbu následně zkontrolujete na elektronické účtence v mobilu či tabletu. Mytí

◗ Nasnímáte kód umístěný před vjezdem do mycí linky.

◗ V aplikaci vyberete typ mycího programu.

◗ Po schválení transakce je vytvořen unikátní kód, který se zadá do řídicího panelu u vjezdu do myčky. Transakci lze překontrolovat na elektronické účtence zaslané do mobilu.

Nenasytní

Přestože má Česko celkem již bezmála sedm tisíc čerpacích stanic, nevypadá to, že by se jejich počet nějak výrazně zmenšoval. Postupně sice mizí neveřejné stanice, kde běžný motorista stejně nemůže tankovat, přibývají ale naopak další veřejné čerpačky. Na konci loňského roku jich bylo 3906, o 62 více než v roce 2015. Data petrolejářů ukazují, že jejich počet roste tempem zhruba padesátky stanic ročně.

Víte, že...

… Česká republika má jednu z nejhustších sítí čerpacích stanic v Evropě? Na milion obyvatel vyjde zhruba 411 stanic, zatímco v sousedním Německu jen 175.

… právě hustota pokrytí čerpacími stanicemi je považována za hlavní důvod, proč jsou v Česku pohonné hmoty levnější (s výjimkou Polska) než v sousedních státech?

Značky v Česku

Dlouhodobě si drží první pozici mezi čerpacími stanicemi Benzina s 400 čerpacími místy, následovaná skupinou MOL s 306 čerpačkami. Významný podíl má také Shell, který jich u nás provozuje 175. Po boomu v 90. letech však náš trh postupně opustila řada věhlasných značek jako Agip, Aral, BP, Conoco, Esso či Total. Tento trend nekončí, desítky čerpaček OMV aktuálně přebírá Benzina.

Vyšlo v časopisu

Svět motorů
45 / 2017 Objednat číslo Další články z čísla
Sdílej na facebooku
 

Archiv PDF


Přihlásit se / Zaregistrovat se
Vstup do archivu používá nový, uživatelsky vylepšený systém přihlášení. Pro vstup do archivu potřebujete jednotný účet platný pro všechny weby vydavatelství CZECH NEWS CENTER a.s.Po přihlášení pokračujte zde!

Zapomněli jste heslo?
 
 

Redakce

Adresa: Komunardů 1584/42, 170 00 Praha 7
Email: svet.motoru@cncenter.cz
Telefon: 225 977 851