Pruh pro pomalá vozidla: Můžete, nebo musíte? | SvetMotoru.cz
Svět Motorů

Nejčtenější a nejprodávanější
motoristický časopis

4. 12. 2017

Pruh pro pomalá vozidla: Můžete, nebo musíte?

Umíte správně používat jízdní pruh pro pomalá vozidla?

Podle zákona se musí jezdit mimo obec vpravo. Je ale běžný řidič povinen používat i dálniční pruh pro pomalá vozidla, jež v daném úseku nemohou dosáhnout rychlosti 80 km/h?

(více v čísle 47/17)

Stojíme na silničním mostě na dálnici D5 poblíž středočeského Berouna a sledujeme využívání pruhu pro pomalu jedoucí vozidla. Je frekventovaný, co chvíli v něm vidíme nejen kamiony, ale také auta s vozíky, autobusy příměstské dopravy, dokonce dvojici obytných automobilů a několik vozů táhnoucích obytné přívěsy. Jeho využívání i obyčejnými osobními vozy ale není tak časté, oba pruhy vlevo jsou výrazně plnější. Stejné je to i na D1, třeba před sjezdem na Velké Popovice. Přitom zákon o silničním provozu stanovuje, že řidič má k jízdě využívat především pravý pruh (více v textu Řeč paragrafů).

Právě otázka, zda musí používat pás avizovaný dopravní značkou Jízdní pruh pro pomalá vozidla, který se často objevuje na dálnicích D1 či D5, leží našim čtenářům na mysli. „Řidiči nemají jasno, zda musí tento pás využívat jako běžný jízdní pruh, nebo je vyhrazen pouze pro pomalu jedoucí auta. Raději jím proto nejezdí, i když je prázdný. Policie ale prý jeho nevyužívání pokutuje,“ píše například náš čtenář Petr. Navíc z vlastních zkušeností víme, že pomalý pruh řidiči nepoužívají i proto, že přerušovaná čára, která jej vymezuje, se často mění na souvislou. Ostatní motoristé je pak nechtějí pustit zpět.

Je to na vás

Kdo jiný by měl mít jasno než policie, která má ze zákona dohlížet na dodržování pravidel silničního provozu. „Pruh musí používat vlastně všechny kamiony či jízdní soupravy, případně další vozidla, která v daném úseku, nejčastěji například ve stoupání, nedosahují rychlosti 80 km/h,“ vysvětluje Petr Habenicht z Policejního prezidia.

Musím tam ale vjet, když mám rychlost vyšší? Podle policejního důstojníka tomu nic nebrání, pokud je rychlost mého auta v daném úseku výrazně pomalejší než rychlost ostatních. Pokud tedy v pomalém pruhu nepojede žádné vozidlo, které byste při jízdě ohrozili, nebo omezili, můžete jej použít i pro normální jízdu vyšší rychlostí za předpokladu, že brzdíte svou jízdou ostatní. Jako modelovou situaci uvádí stav, kdy jedete v takovém úseku třeba 100 km/h a víc už z auta nevymáčknete, nebo přidat plyn nechcete. Přitom se na vás zezadu tlačí rychlejší vůz, který nemůže využít zaplněný pruh vlevo od vás. Zároveň vás nesmí předjíždět zprava. „Abyste mu nebránili v cestě, můžete použít pomalý pruh,“ říká policejní důstojník. Poté, co je bezpečné vrátit se zase do normálního pruhu, může tam šofér vjet, samozřejmě při dodržení pravidel pro jízdu v pruzích. „Za takovou jízdu od nás pokutu nedostanete,“ říká Habenicht. Policejní verdikt tedy zní: pokud nikoho neohrozíte, ani neomezíte, jízdní pruh pro pomalá vozidla využít nemusíte, ale můžete. Pokud máte vyšší cestovní rychlost než oněch 80 km/h, nebo pokud vaše rychlost nebyla výrazně pomalejší proti jiným vozidlům, není tento jízdní pruh určený pro vás a vaše vozidlo

Umíte správně používat jízdní pruh pro pomalá vozidla?
Autor: Jiří Pekárek

Řeč paragrafů

Zákon o silničním provozu jasně říká: „Mimo obec se na pozemní komunikaci o dvou nebo více jízdních pruzích vyznačených na vozovce v jednom směru jízdy jezdí v pravém jízdním pruhu. V ostatních jízdních pruzích se smí jet, jestliže je to nutné k objíždění, předjíždění, otáčení nebo odbočování,“ cituje paragraf Tomáš Neřold z Ministerstva dopravy. Ovšem v úseku označeném dopravní značkou Jízdní pruh pro pomalá vozidla je to jinak. „Značka vyznačuje přídatný pruh na dálnici a silnici pro motorová vozidla určený pro vozidla, která v takto označeném úseku nedosáhnou rychlosti jízdy alespoň 80 km/h,“ říká šéf Asociace autoškol Ondřej Horázný. Jiná motorová vozidla podle něj užívají tento jízdní pruh, jestliže je jejich rychlost jízdy v daném úseku výrazně nižší než rychlost ostatních vozidel jedoucích v témže směru.

Pokuty: Komu ano, komu ne

Za nevyužívání jízdního pruhu pro pomalá vozidla policie pokutuje řidiče vozidel, pro něž je určen – tedy například kamionů, jízdních souprav či obytných vozů. „Sankce může dosáhnout až 2000 korun takzvaným příkazem na místě, který odpovídá dřívějšímu označení bloková pokuta. Ve správním řízení se výše pokuty pohybuje už v rozmezí 1500 až 2500 korun,“ říká Ondřej Horázný z Asociace autoškol. Zvláštní kategorií, která tento pruh musí také využívat, jsou vozidla jedoucí pomalu kvůli poruše. V praxi je však tento moment málo frekventovaný. Policista Pavel Habenicht podotýká: „Takové vozidlo musí dálnici nebo silnici pro motorová vozidla opustit na nebližším výjezdu.“ Pokuta naopak určitě mine motoristu, který třeba do pomalého pruhu uhýbá rychlejším řidičům. Musí samozřejmě dodržet všechna pravidla pro přejíždění z jednoho pruhu do druhého, tedy neohrozit, neomezit a dát včas znamení o změně směru jízdy. „Takové řidiče nepokutujeme,“ potvrzuje policejní důstojník.

Víte, že…

… pravidla pro jízdu v úseku označeném dopravní značkou „Jízdní pruh pro pomalá vozidla“ zmiňuje již vyhláška Ministerstva vnitra o pravidlech silničního provozu účinná od 1. ledna 1967?

… vozidla s konstrukční rychlostí nižší než 80 km/h na dálnici vůbec nesmějí?

Vyšlo v časopisu

Svět motorů
47 / 2017 Objednat číslo Další články z čísla
Sdílej na facebooku
 

Archiv PDF


Přihlásit se / Zaregistrovat se
Vstup do archivu používá nový, uživatelsky vylepšený systém přihlášení. Pro vstup do archivu potřebujete jednotný účet platný pro všechny weby vydavatelství CZECH NEWS CENTER a.s.Po přihlášení pokračujte zde!

Zapomněli jste heslo?
 
 

Redakce

Adresa: Komunardů 1584/42, 170 00 Praha 7
Email: svet.motoru@cncenter.cz
Telefon: 225 977 851