Editorial: Hitparáda levného moderního umění | SvetMotoru.cz
Svět Motorů

Nejčtenější a nejprodávanější
motoristický časopis

8. 6. 2015

Editorial: Hitparáda levného moderního umění

Speciál Ojetiny 2/2015

Vážení čtenáři,

novinkami se to nehemží jen na autosalonech, ale i mezi ojetinami. Stačí se podívat na aktuální bazarovou skladbu, kde už se zabydlely i třetí generace focusu či sportage. Při pohledu na všechnu tu modernu se až člověk zamyslí, kam se poděly staré škodovky se zadním pohonem. V Praze je skoro nepotkáte, v bazarech už vůbec ne. Nejsou snad dnes k mání na venkově za basu piva? Omyl, některá provedení klasické Škody 742 sebevědomě překonávají šestimístné částky! V rozhovoru s odborníkem z branže zjistíte, že za pár let budou někde takové sumy běžné. Nedávno jsme náhodně objevili extrémně zachovalou (i oholenou) Škodu 105 S a exkluzivně ji porovnali s novou fabií. Chtěli jsme zjistit, zda obstojí i v současném celoročním provozu. Verdikt asi nepřekvapí.

A kam zmizely favority či felicie, nedávné královny bazarů? Vinou nízkých cen a ekologických daní už je lidé raději bez přepisu přenechávají příbuzným. Problémem však mohou být některé náhradní díly. Co když i nejspolehlivější specialista zklame? Jak se přesvědčíte v reportáži, vůbec to nevadí – nejnovější záchrana se jmenuje 3D tisk. Které vozy tedy dnes lákají bazarové návštěvníky? Vesměs moderní: třeba slušně vybavený rapid či minulý superb za méně než dvě stě tisíc. A pozor – na koupi některých pětiletých zahraničních kompaktů už stačí i pětimístné částky! Proto se v samostatných profi lech vůbec poprvé zaměřujeme výhradně na mladé ojetiny. Bereme to důkladně – místo tradičních dvaceti rozebíráme hned třicet vozů! Letošní speciál tak přináší velkou hitparádu nejžádanějších modelů z let 2010-2013 sestavenou podle prodejů v bazarech AAA Auto za uplynulý rok.

Zájemci o starší vůz však neřeší jen úspornou koupi, ale i levný provoz. Cestování totiž mohou nepříjemně zdražit například horlivé servisní úkony. Proč třeba okamžitě bezhlavě měnit nákladné vysvícené xenony? Jak ukazuje kolega Martin Vaculík, mnoho věcí lze řešit lacině. Chybovat se navíc dá i při banální výměně vzduchového fi ltru na nejlevnější fabii s tříválcem HTP. Ve velkém exkluzivním testu se dozvíte, na které zákeřné produkty si dát pozor. Na správný servis zkrátka dbejte, některé kvapné činnosti dokážou koupi ojetiny prodražit až nad cenu nového auta.

Šťastnou volbu přeje

Lukáš Prejzek redaktor

Vyšlo v časopisu

Svět motorů Ojetiny
2 / 2015 Objednat číslo Další články z čísla
Sdílej na facebooku
 

Archiv PDF


Přihlásit se / Zaregistrovat se
Vstup do archivu používá nový, uživatelsky vylepšený systém přihlášení. Pro vstup do archivu potřebujete jednotný účet platný pro všechny weby vydavatelství CZECH NEWS CENTER a.s.Po přihlášení pokračujte zde!

Zapomněli jste heslo?
 
 

Redakce

Adresa: Komunardů 1584/42, 170 00 Praha 7
Email: svet.motoru@cncenter.cz
Telefon: 225 977 851