Citroën Berlingo XTR: Terénní kamufláž | SvetMotoru.cz
Svět Motorů

Nejčtenější a nejprodávanější
motoristický časopis

11. 4. 2014

Citroën Berlingo XTR: Terénní kamufláž

Citroen Berlingo XTR 1.6 HDi Technopaket

Fotogalerie

6 fotografií

Oplastovanou verzi praktického Citroënu Berlingo jsme vyzkoušeli v nejsilnějším vznětovém provedení.

(více v čísle 14/14)

Je neuvěřitelné, jakou oblibu si v posledních letech získalo malé MPV Citroën Berlingo, i když je postavené na základech užitkového modelu. Ale není se čemu divit. Vždyť cena začíná na 319 900 Kč a testovaný turbodiesel 1.6 HDi/84 kW stojí v provedení XTR s Technopaketem jen 379 901 Kč a s bonusem za starý vůz cena klesne až na 349 901 Kč.

Pracoviště řidiče sice nesrší stylistickými invencemi, ale po praktické stránce mu není co vytknout. A o to jde v případě berlinga především.
Autor: David Rajdl

Co za tyto peníze dostanete? Rozhodně jeden z nejprostornějších rodinných vozů s délkou do 4,4 metru na trhu, na jehož zadní sedadla není problém ukotvit tři dětské sedačky, a obrovský kufr se základním objemem 675 litrů. Mávnutím kouzelného proutku nebo spíš vyjmutím druhé řady sedadel se berlingo promění v praktickou dodávku, do které se vejde 3000 litrů nákladu. Tolik prostoru za tak málo peněz budete u konkurence hledat těžko. Navíc s provedením XTR získáte velmi slušnou výbavu obsahující LED diody pro denní svícení, mlhová světla, klimatizaci, kožený věnec volantu, rádio s CD přehrávačem, palubní počítač nebo ESP s pomocníkem pro rozjezd do kopce. Nic víc pro poklidné cestování není potřeba. Pro mladší zákazníky zasažené digitálním věkem navíc Citroën u této motorizace a výbavy připravil speciální nabídku v podobě Technopaketu, obsahujícího připojení bluetooth a USB za jednu korunu.

Největší předností berlinga je přepravní kapacita za vynaložené prostředky. Kufr o objemu 675 litrů lze zvětšit až na 3 m3.
Autor: David Rajdl

Provedení XTR je specifické i tím, že potěší duši dobrodruhů. Výrazné oplastování karoserie dodává pocit, že můžete vyrazit až na kraj světa. Lehce terénní varianta dostala i trochu zvýšený podvozek a ocelový kryt pod motorem. Je škoda, že do standardu této verze neprošel systém Grip Control. Je to vlastně ESP s několika terénními režimy schopné nechat obě hnaná kola protáčet. Elektronika tak supluje uzávěrku diferenciálu a zlepšuje průchodnost vozu po nezpevněném povrchu. Příplatek 20 000 Kč ale není tak hrozný.

Tři samostatná sedadla ve druhé řadě jsou sice jen za příplatek jako součást paketu Modularita, ale šířka celého interiéru zaručuje, že na ně lze umístit i tři dětské sedačk
Autor: David Rajdl

Stále bychom se vešli do čtyř set tisíc, a to se čtyřválcovým turbodieselem 1.6 HDi s výkonem 84 kW. Jde o ideální spojení slušné dynamiky a ekonomiky provozu. Léty prověřený osmiventilový agregát se nám líbil plynulostí a také spotřebou kolem šesti litrů nafty. Ve větším rozletu ho omezují jízdní vlastnosti, řízení nebo řazení, kterým spíš vyhovuje výletnické tempo.

Citroen Berlingo XTR 1.6 HDi Technopaket
Autor: David Rajdl

Vyšlo v časopisu

Svět motorů
14 / 2014 Objednat číslo Další články z čísla
Sdílej na facebooku
 

Archiv PDF


Přihlásit se / Zaregistrovat se
Vstup do archivu používá nový, uživatelsky vylepšený systém přihlášení. Pro vstup do archivu potřebujete jednotný účet platný pro všechny weby vydavatelství CZECH NEWS CENTER a.s.Po přihlášení pokračujte zde!

Zapomněli jste heslo?
 
 

Redakce

Adresa: Komunardů 1584/42, 170 00 Praha 7
Email: svet.motoru@cncenter.cz
Telefon: 225 977 851