Budoucnost: Opravdu ostrá kombi | SvetMotoru.cz
Svět Motorů

Nejčtenější a nejprodávanější
motoristický časopis

Budoucnost: Opravdu ostrá kombi

Po hatchbacku a kabrioletu se plaketa exkluzivní verze R opožděně objeví také na kombi Volkswagen Golf Variant

Fotogalerie

3 fotografie

Všimli jste si, jak kompaktní kombíky stále častěji používají v názvu slovo sport? Přitom skuteční sportovci to vůbec nemají zapotřebí.

(více v čísle 15/14)

Čtvrté vydání velmi rychlého Golfu R už jako hatchback známe, dokonce jsme jej měli možnost otestovat v drsných podmínkách severské zimy. Úplně poprvé se ale wolfsburské erko chystá přijet i v prodloužené verzi Variant. Vzhledem ke stále větší popularitě kombíků se to však jednou dalo logicky očekávat. Navíc jen stačilo použít základ hatchbacku s třísetkoňovým přeplňovaným dvoulitrem TSI, pohonem 4x4 a zabalit do karoserie Variant.

Samozřejmostí Golfu R je pohon všech kol prostřednictvím mezinápravové spojky Haldex. Štítek na zádi prototypu to dokonce označením 4Motion hrdě hlásí.
Autor: Automedia

Jak ukazují fotografie, vůz převezme od kratšího sourozence kompletní designový styl včetně speciálního vzoru litých kol s nízkoprofilovými plášti a brutální přední nárazník. Záď vrcholného variantu ozdobí dvojice oválných koncovek výfuku pod difuzorem a diodové lampy. Sériovou verzi máme poznat letos.

Ve Stuttgartu chystají v kompaktním segmentu něco docela jiného: druhou karosářskou verzi stylového modelu CLA. Novinka bude plnit stejnou roli jako CLS Shooting Brake o třídu výše – půjde tedy o jakési neotřelé kombi, které více než na přepravní kapacitu vsadí na atraktivní vnější tvary.

Ostrou verzi CLA 45 AMG poznáte podle agresivně tvarovaného zadního nárazníku s difuzorem a dvěma dvojitými koncovkami výfuku
Autor: Automedia

My jsme nedávno na Nürburgringu potkali lehce zakamuflovaný prototyp špičkového provedení CLA 45 AMG. Pomocí přeplňovaného benzinového dvoulitrového čtyřválce má shooting brake pokořit stovku za pět sekund a rozjet se až na elektronicky omezenou hranici 250 km/h. O přenos síly se postará sedmistupňová dvouspojková převodovka AMG Speedshift DCT.

Vůz má spolu s „klasickým“ čtyřdveřovým kupé třídy CLA vznikat v maďarském závodě automobilky. Tam se mimochodem vyrábí rovněž třída B.

Historicky první kompaktní „kombi“ od Mercedesu ponese název CLA Shooting Brake a cenově ani designem nezapře funkci stylovky
Autor: Automedia

Připomeňme, že aktuální kompaktní řada Mercedesu už čítá čtyři různé typy: hatchback třídy A, zvýšený model B, čtyřdveřové kupé CLA a crossover GLA.

Nedávné spekulace přitom tvrdily, že po premiéře typu CLA Shooting Brake bude následovat ještě třídveřové a poté i otevřené áčko. V dnešní záplavě mercedesů by nás to ani nepřekvapilo…

Vyšlo v časopisu

Svět motorů
15 / 2014 Objednat číslo Další články z čísla
Sdílej na facebooku
 

Archiv PDF


Přihlásit se / Zaregistrovat se
Vstup do archivu používá nový, uživatelsky vylepšený systém přihlášení. Pro vstup do archivu potřebujete jednotný účet platný pro všechny weby vydavatelství CZECH NEWS CENTER a.s.Po přihlášení pokračujte zde!

Zapomněli jste heslo?
 
 

Redakce

Adresa: Komunardů 1584/42, 170 00 Praha 7
Email: svet.motoru@cncenter.cz
Telefon: 225 977 851