Nové crash testy EuroNCAP: Rány plné překvapení | SvetMotoru.cz
Svět Motorů

Nejčtenější a nejprodávanější
motoristický časopis

Nové crash testy EuroNCAP: Rány plné překvapení

Nové crash testy EuroNCAP

Za poslední roky jsme si zvykli, že z nárazových testů organizace EuroNCAP odjížděla nová auta tak nějak samozřejmě s plnými pěti, nejhůře čtyřmi hvězdičkami. Až to začala být nuda.

(více v čísle 27/14)

Čerstvě zbořená šestice přinesla překvapení – hned čtyři auta odjela na odtahovce s pouhým tříhvězdičkovým vysvědčením! Takto průměrně byly ohodnoceny sedany Citroën C-Elysée a Peugeot 301, čínské MG3 (v Česku se neprodává) a překvapivě také Renault Mégane, dosavadní šampion EuroNCAP. Čtyři hvězdičky si vybourala osobní dodávka Ford Tourneo Courier a maximální počet pěti hvězd si protentokrát odvezl pouze Volkswagen Golf Sportsvan. Za pozornost stojí tříhvězdičkový Renault Mégane, který si v původní podobě z roku 2008 vysloužil plných pět hvězd a rekordní počet bodů. Za vším hledejme hlavně novou metodiku testů, která se víc než předtím soustředí na ochranu chodců a nově testuje také ochranu krku cestujících při nárazu zezadu. V těchto bodech se mégane tolik nedařilo, zatímco novější modely už s takovým testem počítají. Změna váhy jednotlivých nárazů se promítla také do počtu bodů za boční test, i když je zajímavé, že hrudník byl letos zatížen víc, než tomu bylo před šesti lety. Značný důraz klade metodika na asistenční systémy a různá varování, i zde mégane ztrácel body. Nenabízí například přednárazový systém s detekcí chodců ani multikolizní brzdu jako sportsvan. Čtyři hvězdičky mu utekly jen proto, že připomínka zadních pásů nebyla dostupná ve všech jazycích. Renault slíbil zjednat nápravu a chybějící překlady do výroby zavede. Z EuroNCAP se nám bohužel stává víc byrokratická hra než zkoumání odolnosti železa…

Vyšlo v časopisu

Svět motorů
27 / 2014 Objednat číslo Další články z čísla
Sdílej na facebooku
 

Archiv PDF


Přihlásit se / Zaregistrovat se
Vstup do archivu používá nový, uživatelsky vylepšený systém přihlášení. Pro vstup do archivu potřebujete jednotný účet platný pro všechny weby vydavatelství CZECH NEWS CENTER a.s.Po přihlášení pokračujte zde!

Zapomněli jste heslo?
 
 

Redakce

Adresa: Komunardů 1584/42, 170 00 Praha 7
Email: svet.motoru@cncenter.cz
Telefon: 225 977 851