Citroën: Vzduch? Myslím to vážně! | SvetMotoru.cz
Svět Motorů

Nejčtenější a nejprodávanější
motoristický časopis

15. 10. 2014

Citroën: Vzduch? Myslím to vážně!

Citroën C4 Cactus Airflow 2L Concept

Fotogalerie

4 fotografie

Domácí značce dominují kaktusy včetně vzduchového hybridu.

(více v čísle 41/14)

Celý název v Paříži vystavované novinky je Citroën C4 Cactus Airfl ow 2L Concept. Klíč ke dvoulitrové spotřebě spočívá v hybridním pohonu kombinujícím tříválcovou 60kW dvanáctistovku, zásobu tlakového vzduchu blíže neupřesněných parametrů a planetovou automatickou převodovku.

Smysl je stejný jako u elektrického hybridu: tedy lepší hospodaření s kynetickou energií. Při brždění pneumatický motor vzduch stlačuje, při nízkých rychlostech pak sám může pohánět vozidlo či v akceleraci pomáhat zážehovému.

Na stánku Citroënu se samozřejmě nedozvíte, že automobilka si logicky nemůže takovou věc vyrábět sama. A že hledá někoho, kdo by se toho subdodavatelsky chopil. A že tento koncept, schopný v normovaném měřicím cyklu vykázat dvoulitrovou spotřebu, bude argumentem hlavně při takových jednáních.

Nejen vstupy vzduchu k chladiči, ale i loukotě kol už se aktivně uzavírají
Autor: David Rajdl, Paříž

Dvoulitrové spotřeby samozřejmě nebylo dosaženo jen účinností pohonu, ale i snížením hmotnosti. Výrobce se chlubí, že již standardní C4 Cactus je mimo jiné díky použití platformy z malého vozu o 200 kg lehčí než klasický C4. A koncept od toho odečítá dalších sto kilo třeba díky tomu, že prosklená střecha není skleněná, ale z akrylátu, tedy plastová.

Zajímavý nápad jsou litá kola s klapkami pracujícími na principu setrvačnosti. Když auto akceleruje či jede ustáleným tempem, není důvod je otvírat – zůstávají zavřené a snižují jízdní odpory. Když zabrzdíte, otevřou se setrvačností a pustí vzduch k brzdám. Celé a přesně takhle se to do výroby určitě nedostane, ale do pěti let by Citroën nějaký vzduchový hybrid vyrábět chtěl.

Vyšlo v časopisu

Svět motorů
41 / 2014 Objednat číslo Další články z čísla
Sdílej na facebooku
 

Archiv PDF


Přihlásit se / Zaregistrovat se
Vstup do archivu používá nový, uživatelsky vylepšený systém přihlášení. Pro vstup do archivu potřebujete jednotný účet platný pro všechny weby vydavatelství CZECH NEWS CENTER a.s.Po přihlášení pokračujte zde!

Zapomněli jste heslo?
 
 

Redakce

Adresa: Komunardů 1584/42, 170 00 Praha 7
Email: svet.motoru@cncenter.cz
Telefon: 225 977 851