Seat Ateca: Velký krok pro Seat… | SvetMotoru.cz
Svět Motorů

Nejčtenější a nejprodávanější
motoristický časopis

28. 4. 2016

Seat Ateca: Velký krok pro Seat…

Seat Ateca

Fotogalerie

13 fotografií

… nemalý pro Kvasiny. Ateca ovládá devatero řemesel a zaplňuje díru v plotě, kterou dosud zákazníci utíkali k asijským značkám.

(více v čísle 12/16)

Zimní Barcelona má lenivě ospalé kouzlo. Lidé beze spěchu vyhlížejí jaro, ve vzduchu chybí veselý řehot racků, i moře jako by šumělo tišeji. Zato o tři kopce dál na sever, na kraji zapadlého městečka El Pont d‘Armentera, je pěkně živo. Na zahradě starého panského sídla postavili technici Seatu dva stany a v nich dokončují přípravy čtyř prototypů pro naše jízdy. Přihlíží několik manažerů z vývoje a nadšení mezi nimi jen jiskří. Na tohle auto v Martorellu dlouho čekali – a teď je tady. Nábožný obřad nijak neruší ani příchod nás, novinářských vetřelců. Však jsme tu jen čtyři: dva Italové, jeden Polák, jeden Čech. Další národy nás vystřídají až odpoledne.

Téměř hotovo

Jde o velmi komorní akci, která dosvědčuje, o jak důležitou premiéru jde. Sériová výroba se v Kvasinách teprve dolaďuje, Seat přesto chce dát najevo, že si po stránce kvality věří. Nestává se často, aby automobilka nechala přísné oko novináře hodnotit slícování, vůle a přesnost sesazení interiéru na „vychytávací“ generaci prototypů. Ateca se ale skutečně nemá za co stydět. Ať šoupeme sedačkami, mlátíme dveřmi a opíráme se o různé plastové výplně sebehulvátštěji, nenacházíme nic horšího než jedno lupající madlo dveří. Klobouk dolů! Španělští manažeři také nezapomínají zdůraznit, jak dobře jim šlape spolupráce s kvalitáři v Kvasinách. A že musejí o pečlivosti něco vědět, vždyť nedaleký závod v Martorellu montuje Audi Q3.

Palubní deska vychází z leonu, jen je o něco vyšší. Výrazněji vypouklé dveře také přidávají cenné centimetry šířky v loktech.
Autor: Svět motorů

Krásy tak akorát

Ateca působí na denním světle stejně elegantně jako na molu ženevského autosalonu, a když vyjede ven mezi palmy, vynikne její uměřené kouzlo. Není jí ani málo, ani moc, design je rozhodně střídmější než třeba u Renaultu Kadjar. Ve zlatavě měděné barvě, se stříbrnými lištami, diodovými světly a na devatenáctipalcových kolech přesto nemá chybu. Až za rok tyto elegantní proporce převezme Škoda Yeti, bude se jistě líbit.

Uvnitř si potvrzujeme nedávné poznatky ze Ženevy. I tělnatější a vyšší postavy zde najdou absolutně vyhovující prostor, ve všech směrech je ho tak o tři čtyři centimetry víc, než bychom čekali. Proti dnešní Škodě Yeti je to výrazné zlepšení. Povrchy na palubní desce a dveřních výplních už tolik půvabu nevyzařují, tady má třeba Kia Sportage náskok. Při předpokládaném tlaku na příznivou cenu však jde o snesitelný kompromis.

Základní objem patří mezi konkurenty k větším, potěší i široký vstup
Autor: Svět motorů

O kolečko víc

Druhý exemplář v bílé barvě vypadá o poznání obyčejněji. Což ale vůbec nevadí, jelikož s ním míříme do pořádného bláta. V zadní části parku je připravený okruh simulující nerovnou lesní cestu, jemuž k autentičnosti pomohl vydatný noční liják.

Samozřejmě jde o čtyřkolku, v zájmu snadné ovladatelnosti nám ji přistavili s automatem. Podrobnější specifikaci jsme si s polským kolegou ani nestihli prostudovat, a tak se hned na startu podivujeme nad krásně plynulým rozjezdem. Tohle zatím žádný oplastovaný freetrack, experience ani scout nikdy nedokázal. A ani nedokáže. Nejsilnější TDI v atece má totiž k dispozici velké sedmirychlostní DSG, které bylo dosud vyhrazeno jen Volkswagenu Transporter, Tiguan a pekelnickému Passatu Biturbo TDI. Bohatě dimenzované spojky si nechají líbit delší prokluz, což zklidňuje rozjezdy. A hlavně převodovka i na nižší stupně schroupe celý točivý moment 400 N.m, což umocňuje schopnosti za těžších podmínek.

Průchodnost terénem samozřejmě nepřesahuje zvyklosti středních SUV, trakce a jemnost ovládání ale zasluhují uznání. Nechybí terénní režim stabilizace ani asistent sjíždění svahů. Zaujalo nás také, že ani na půlmetrových boulích v karoserii nic nevrže, přestože má panoramatickou a otevírací skleněnou střechu, která neprospívá tuhosti.

Je ale škoda, že robustní sedmikvalt zůstane vyhrazen nejsilnější verzi 2.0 TDI/140 kW. Slabší dvoulitr se 110 kW bude mít čtyřkolku jen s manuálem a 1.6 TDI výhradně pohon předních kol.

Zatáček se nebojí

Nejsilnější motorizaci nám technici Seatu připravili i pro silniční okruh. Tady ateca překvapuje pohotovými reakcemi ve stylu leonu. Z pohybů karoserie ani pocitu z řízení vůbec nemáme pocit, že řídíme vyšší auto. Vlnitou silničku mezi skalami kopíruje lehce a hravě, tlumení nerovností je na 19palcová kola vynikající. Žádné ze současných menších a středních MPV v tom atecu výrazně nepřekonává. I do úzkých zatáček se děvenka vrhá bezstarostně. Spíš než těžký diesel s automatem před nápravou nás brzdí technik Seatu na zadním sedadle. Lento, lento, amigos! Tohle auto potřebujeme i zítra.

V obloucích se potvrzuje ještě jedna přednost platformy MQB, společná atece, leonu i dalším sourozencům: výborný výhled řidiče. Sloupky jsou štíhlé, boční okna hluboká a zrcátka posunutá vzad. Po dlouhé době SUV, ze kterého je vážně vidět líp než z hatchbacku.

Maximální dynamiku nemáme možnost vyzkoušet, ale dieselový tandem na první dotyk reaguje o poznání živěji než náš dlouhodobý Touran 110 kW DSG6 s předním pohonem.

Silná karta

Jak vidíte, seznámení to bylo velmi stručné a předběžné. Mimo jiné jsme nedostali příležitost svézt se s napjatě očekávaným tříválcem 1.0 TSI. Dojem máme přesto skvělý. Seat Ateca je prostorné, pohodlné, obratné a hezké auto, které značce v nadcházejících měsících rozhodně zjedná velkou pozornost. Škoda Yeti, která musí ještě celý rok vydržet ve stávající podobě, to teď bude mít o hodně těžší. Nesmíme ale zapomenout na jednu vážnější výhradu, tou je děravá skladba specifikací. Jednak na rozdíl od Leonu Experience v atece nebude dostupná kombinace 1.6 TDI 4x4. A kdo zatouží po dieselové čtyřkolce s automatem, bude muset připlatit za nejdražší verzi 2.0 TDI/140 kW. První zájemci se dočkají v červenci.

Seat Ateca
Autor: Svět motorů

Víte, že…

...ruku v ruce s vyšší světlostí verzí 4x4 jdou i tlumiče s delším zdvihem? Při jízdě po polní cestě dovolí kolům lépe kopírovat terén. To například neumí současná Škoda Yeti.

… všechny dieselové čtyřkolky mají katalyzátor SCR-AdBlue? Je to zřejmě důvod, proč ateca nedostane verzi 1.6 TDI 4x4. Zatímco nižší a lehčí Leon Experience s ní ještě splní emise Euro 6 bez AdBlue, karoserie SUV příliš zvyšuje jízdní odpory. Bez AdBlue zkoušku neproleze a jeho montáž by přišla neadekvátně draho.

… ateca uveze dvě tuny „na kouli“? Varianta 2.0 TDI/110 kW M6 4x4 má povolenou hmotnost přívěsu 2000 kg, 2.0 TDI/140 kW DSG7 4x4 pak 2100 kg. Tažné zařízení může být vysouvané elektricky. … všechny předokolky mají vlečenou zadní nápravu? Vychází to tedy stejně jako u leonu a octavie: bez pohonu 4x4 si se zkrutnou příčkou musí vystačit i 110kW verze motorů 1.4 TSI a 2.0 TDI.

… varianty s předním pohonem dostanou o 13 mm nižší světlost? Uživatele středního věku potěší zvýšeným posazem, přitom částečně omezí nehezký efekt maličkých kol ve velkých blatnících.

Vyšlo v časopisu

Svět motorů
12 / 2016 Objednat číslo Další články z čísla
Sdílej na facebooku
 

Archiv PDF


Přihlásit se / Zaregistrovat se
Vstup do archivu používá nový, uživatelsky vylepšený systém přihlášení. Pro vstup do archivu potřebujete jednotný účet platný pro všechny weby vydavatelství CZECH NEWS CENTER a.s.Po přihlášení pokračujte zde!

Zapomněli jste heslo?
 
 

Redakce

Adresa: Komunardů 1584/42, 170 00 Praha 7
Email: svet.motoru@cncenter.cz
Telefon: 225 977 851