Fiat 124 Spider Lusso: Ten se nezdá… | SvetMotoru.cz
Svět Motorů

Nejčtenější a nejprodávanější
motoristický časopis

Fiat 124 Spider Lusso: Ten se nezdá…

Fiat 124 Spider Lusso

Fotogalerie

5 fotografií

Klobouk dolů. Fiat 124 Spider zdaleka není jen Mazda MX-5 s italským logem. Působí i jezdí o dost jinak.

(více v čísle 25/17)

Fanoušci otevřených fiatů měli smůlu od roku 2005, kdy se odporoučela krásná barchetta. Návrat do požitkářského světa pojali Italové svérázně. Vzkřísili slavné označení 124 Spider z šedesátých let a převlékli japonskou sportovní ikonu Mazdu MX-5. Srdcař a tradicionalista má sto chutí přestat číst, ale světe, div se, ono to vůbec není marné spojení.

Prostředek obou roadsterů je shodný, ale naroubováním dlouhé přídě inspirované původní 124 a zádě s úplně jiným vyzněním vzniklo docela jiné auto. Na první pohled byste neřekli, že jde o dvojčata.

Zatímco Mazda jde proti proudu a šlechtí točivé atmosférické motory, Fiat povolal pod dlouhou kapotu vlastní turbomotor 1.4 MultiAir. Ve srovnání s dvoulitrovou mazdou má 103 kW proti 118 kW, ale 240 N.m proti 200 N.m. Ale hlavě je maximum točivého momentu dostupné ve 2250 otáčkách, zatímco u MX-5 až ve 4600 ot./min. To dává fiatu zcela odlišný charakter. Podle technických údajů má shodnou maximálku a na stovku sprintuje o dvě desetiny sekundy pomaleji než mazda, ale šťavnaté střední pásmo, ve kterém motor lačně vystřeluje vpřed, dělá spider pocitově mnohem silnější a zábavnější pro široké spektrum řidičů. U mazdy víc řadíte a za sportovním svezením šplháte do otáček, ve fiatu přišlápnete plyn a zmizíte. MX-5 za spontánní atmosférický motor milujeme, ale při výletním courání působí ospale, zatímco 124 Spider je neustále připraven vyrazit a to nás baví neméně.

Hodně si nás získalo také italské naladění podvozku – mnohem komfortnější a uvolněnější než mazda. Stejně jako ona se i fiat naklání, ale bezmezně drží stopu a v serpentinách si s ním užijete kopec zábavy. Padesátikilovou nadváhu proti MX-5 jsme popravdě nevnímali.

Díky pohodovému naladění bychom pro delší cesty jednoznačně zvolili fiat, byť i on je na dálnici hlučný a s mazdou shodná uzoučká sedadla jsou dimenzována na průměrného Japonce – jsou nám malá v každém směru.

Fiat 124 Spider Lusso
Autor: Ondřej Kroutil

Spotřeba během testu 8,2 l/100 km

Vyšlo v časopisu

Svět motorů
25 / 2017 Objednat číslo Další články z čísla
Sdílej na facebooku
 

Archiv PDF


Přihlásit se / Zaregistrovat se
Vstup do archivu používá nový, uživatelsky vylepšený systém přihlášení. Pro vstup do archivu potřebujete jednotný účet platný pro všechny weby vydavatelství CZECH NEWS CENTER a.s.Po přihlášení pokračujte zde!

Zapomněli jste heslo?
 
 

Redakce

Adresa: Komunardů 1584/42, 170 00 Praha 7
Email: svet.motoru@cncenter.cz
Telefon: 225 977 851