Studentský koncept: Karoq sluncem zalitý | SvetMotoru.cz
Svět Motorů

Nejčtenější a nejprodávanější
motoristický časopis

26. 6. 2018

Studentský koncept: Karoq sluncem zalitý

Studentský koncept Škoda Sunroq

Fotogalerie

13 fotografií

Studenti škodováckého učiliště v Mladé Boleslavi postavili svůj pátý koncept. Tentokrát si vzali do parády karoq, připravili ho na letní sezonu a říkají mu sunroq.

(více v čísle 24/18)

Ne, Škodovka nechystá nástupce malosériových MTX na bázi favoritu ani otevřené felicie z devadesátých let. Nejnovější výtvor boleslavských studentů je ale jejich milou připomínkou. O tom, že se pod kudlu dostane právě karoqu a vznikne kabriolet, se rozhodovalo už na konci minulého roku. Při hlasování studentů o podobě projektu „Azubi V“ zvítězilo otevřené SUV nad modifikací většího kodiaqu či supersportovní octavií. Od ledna se pak začalo s přípravou a samotnou stavbou. V týmu se uplatnilo 17 kluků a 6 holek ze všech oborů, kteří na škodováckém učilišti dochází do druhého a třetího ročníku. Externí firma zajišťovala pouze výrobu čalounění, neboť taková specializace na škole chybí.

Parádí, a ještě funguje

Mezi nejnáročnější úkoly patřilo navržení správných řezů pro oddělení střechy. Studenti řešili nejen estetickou, ale i funkční stránku věci. Aerodynamiku ladili pomocí programu, který se používá i při návrhu sériových vozů, a zachování dostatečné tuhosti zajistily dodatečné výztuhy, přesto je hmotnost vozu nižší než u sériového karoqu (1339 vs. 1378 kg).

Při jízdě v kabriu nic nevrže, nic nehučí, a byť se nižší tuhost trochu projevuje třeba při zavírání dveří, rozhodně se nejedná o nic, za co by se měl výstavní showcar stydět. Vše je zkrátka plně funkční. Úpravami prošel i motor, s jehož přečipováním na vyšší výkon pomáhali technici z vývojového centra v Česaně. Přeplňovaný čtyřválec 1.5 TSI se nakonec vyšvihl na 120 kW a 279 Nm. Zrychlení z nuly na sto se vlivem horší aerodynamiky i tak mírně zhoršilo z 8,4 na 8,6 s a podobně je to i s maximální rychlostí, která klesla z 204 na 195 km/h.

Studentský koncept Škoda Sunroq
Autor: Ondřej Kroutil

Do terénu tohle auto nemíří ani teoreticky, takže podvozek šel v rámci zvýšení atraktivity k zemi. Na podvozku se navíc uplatnily díly z Octavie RS, takže je celkově tužší a auto se v zatáčkách o dost méně naklání. A protože po pražských kočičích hlavách jezdit nebude, mohli si studenti dovolit krásná velká 20“ kola s červeně lakovanými paprsky a nízkoprofilovým obutím 235/35.

Sportovní show

Nárazníky s aerodynamickými prvky, nástavce prahů a lakované boční lišty nejsou jen výstřelem do tmy – naznačují, jak bude vypadat chystaný Karoq Sportline. Hodně předělaný je ale zadní nárazník se čtveřicí výfukových koncovek. A nejedná se o žádné atrapy. Celé výfukové ústrojí bylo opět laděno ve spolupráci s technickým vývojem a výsledkem je ryzí sportovní sound, který může závidět i Octavia RS. Víko kufru je svařené ze dvou částí, přičemž využívá spodní a horní část sériových pátých dveří. Klobouk dolů před kvalitou řemeslného zpracování, vše na autě precizně lícuje.

Palubní deska se od karoqu tvarem neliší, ale kontrastní čalounění bílou a červenou kůží vytváří zcela nový, vzdušnější dojem.
Autor: Ondřej Kroutil

Sedadla vycházejí z těch sportovních v kodiaqu. Návrh prošívání a barevné kombinace jsou však dílem samotných studentů. Červeno-bílá kombinace prostupuje celým vnitřkem a koneckonců ladí i s novou červenou metalízou Velvet Red, která se postupně dostává do nabídky napříč modelovým spektrem Škodovky.

A protože showcar má dělat hlavně show, nemůže chybět efektní osvětlení. Nejen ze dveří, ale i zpod zadního nárazníku se na asfalt promítají nápisy Škoda, osvětlená jsou kola a nechybí ani dynamické diody blinkrů, které se inspirovaly u Audi.

Studentský koncept Škoda Sunroq
Autor: Ondřej Kroutil

Vyšlo v časopisu

Svět motorů
24 / 2018 Objednat číslo Další články z čísla
Sdílej na facebooku
 

Archiv PDF


Přihlásit se / Zaregistrovat se
Vstup do archivu používá nový, uživatelsky vylepšený systém přihlášení. Pro vstup do archivu potřebujete jednotný účet platný pro všechny weby vydavatelství CZECH NEWS CENTER a.s.Po přihlášení pokračujte zde!

Zapomněli jste heslo?
 
 

Redakce

Adresa: Komunardů 1584/42, 170 00 Praha 7
Email: svet.motoru@cncenter.cz
Telefon: 225 977 851