Video: Velký návrat otloukánka | SvetMotoru.cz
Svět Motorů

Nejčtenější a nejprodávanější
motoristický časopis

16. 12. 2013

Video: Velký návrat otloukánka

Příběh tanku Škoda LT vzor 35

Fotogalerie

13 fotografií

Narodil se v Československu, sloužil wehrmachtu, ukořistili jej Američané. Trápili ho, a když vydechl, nechali jej napospas korozi. Nadšení vlastenci tank získali zpět, zahrnuli mateřskou láskou a Škoda LT vzor 35 se po 70 letech opět projela po rodné hroudě.

Vypadá tak nenápadně. Přitom jde o nejcennější exponát neuvěřitelně rozsáhlé sbírky Vojenského historického ústavu umístěné v technickém muzeu v Lešanech u Týnce nad Sázavou. Z více než tří set vyrobených tanků, které tvořily páteř československých jednotek útočné vozby v roce 1398, se dochovalo pět. Po jednom vraku v Bulharsku, Rumunsku, bývalé Jugoslávii a USA, původní stroj zalitý asfaltem odpočívá u našich východních sousedů v útrobách pancéřovaného vagonu ze Slovenského národního povstání. Alespoň o jeden z nich usilovalo několik generací pracovníků muzea téměř půl století. Když se to na podzim 2008 povedlo, vrátila se domů nejvzdálenější a nejhůře dostupná škodovka, vystavená za oceánem v americkém Aberdeenu. Sice dorazila s ucházejícím makeupem, ale uvnitř zbídačená a rozpadlá na prach. Renovace byla zatím nejsložitějším projektem, do kterého se Vojenský opravárenský podnik ve spolupráci s Motorářskou strojírnou Pavla Šercla pustil. Chyběla technická dokumentace, pamětníci či jiné berličky pro práci. Zprovoznění trvalo neskutečné čtyři roky mravenčí práce! Než se s lehkým tankem na straně 32 svezeme, pojďme se vrátit do roku 1935 a připomenout si osud zajímavého stroje od začátku.

Video
00:60

Reklama Reklama
Jak jsme se fotili do posledního letošního vydání.
Autor: Josef Holek

Tank cestovatel

Zakázku na výrobu lehkých tanků dostala v roce 1935 plzeňská Škoda, nákladná produkce ale z časových důvodů probíhala na dvou místech současně: v Plzni a konkurenčním ČKD Praha, kde se narodil i náš navrácený synek pod číslem 10 112. Armáda jej odebrala v roce 1937, prošel jednotkami ve Vyškově, na jihu Čech a později na Slovensku.

Příběh tanku Škoda LT vzor 35
Autor: Jiří Pekárek

V březnu 1939 byl zabaven Němci a od té doby sloužil wehrmachtu, který jej nešetřil. Do Plzně se kvůli větším opravám vrátil hned čtyřikrát. Na sklonku druhé světové války opět nedobrovolně měnil majitele. Ukořistila jej americká armáda, takže putoval za Velkou louži, kde zůstal až do roku 2008 – 19. září se tank v Baltimoru nalodil k cestě domů. Američané nakonec svolili k jeho navrácení v rámci vyjednávání o umístění radarové základny na našem území.

Před renovací: Motor a převodovka tvoří jeden blok, který se v případě defektu celý měnil. Neskutečné množství dílů musela Motorářská strojírna Šercl vyrábět od základu, práci zpomalovala příprava forem a nástrojů. V útrobách hledejte čtyři válce a třístupňovou planetovou převodovku.
Autor: Jiří Pekárek

Po renovaci: Motor a převodovka tvoří jeden blok, který se v případě defektu celý měnil. Neskutečné množství dílů musela Motorářská strojírna Šercl vyrábět od základu, práci zpomalovala příprava forem a nástrojů. V útrobách hledejte čtyři válce a třístupňovou planetovou převodovku.
Autor: Jiří Pekárek

Trpěl jako zvíře

Dalo se očekávat, že Američané se svou kořistí nezacházeli v rukavičkách a zajímala je odolnost konkurenční techniky. A tak se na škodovce vyřádili. Střílelo se do ní, testovaly se schopnosti a vrcholem byla zkouška odolnosti motoru. Olej i chladicí kapalina byly vypuštěny a agregát se spustil na plný výkon. Když se zadřel, nechal se vychladnout - a znovu. „Celkem jsme napočítali neskutečné trojí zadření, než to motor úplně vzdal,“ vzpomíná Pavel Šercl na okamžik, kdy pohonnou jednotku ve své jizerskohorské strojírně rozebral. „Mnoho dílů jsme vyráběli znovu – písty, ložiska klikové hřídele, lopatky ventilátoru, nemluvě o neskutečně komplikovaném rozvodu pneumatického ovládání. Nejdřív jsme museli zhotovit nástroje a formy, teprve potom samotné komponenty,“ popisuje renovaci Šercl.

Před renovací: Když čeští vlastenci motor otevřeli, nestačili se divit. Písty jevily známky trojího zadření. Američané totiž zkoušeli odolnost techniky, takže vypustili olej i chladivo a naložili tanku, co to šlo, dokud se nezastavil. A pak ještě dvakrát. Neskutečné, že to ojnice vydržely.
Autor: Jiří Pekárek

Po renovaci: Když čeští vlastenci motor otevřeli, nestačili se divit. Písty jevily známky trojího zadření. Američané totiž zkoušeli odolnost techniky, takže vypustili olej i chladivo a naložili tanku, co to šlo, dokud se nezastavil. A pak ještě dvakrát. Neskutečné, že to ojnice vydržely.
Autor: Jiří Pekárek

Barevný šok

Práce na tanku byly soustavou překvapení a šoků. Jeden z mnoha přišel ve fázi lakování. Jak má vlastně vypadat? Nikdo nevěděl. Zásadní zlom nastal s průzkumnou výpravou Roty Nazdar, klubu vojenské historie. Ti se vypravili do útrob zmiňovaného slovenského vagonu, kde odebrali vzorky z původního, ale do pancíře zavařeného tanku. Restaurátorské oddělení Národní galerie pak uskutečnilo chemický rozbor a navrhlo finální barevnou kombinaci. „O věrohodnosti odstínů nemůže být pochyb, křiklavá zeleň nás ale opravdu šokovala,“ přiznává vedoucí muzea Michal Burian.

Tank Škoda před návratem domů ještě v expozici amerického muzea v Aberdeenu
Autor: Jiří Pekárek

Nezůstane sám

Ideovým nástupcem pětatřicítky byla o tři roky mladší Praga LTP – pravý opak škodovky. Jednoduchý, snadno opravitelný stroj. Ani ten nebylo snadné do sbírky získat, ale jeden kus nedávno přicestoval z Peru a právě jeho renovace je nyní v pořadí. Pokud byste chtěli Škodu LT vzor 35 vidět, je k dispozici ve Vojenském technickém muzeu Lešany od června do září zcela zdarma! Při Tankových dnech konaných na stejném místě vždy první zářijovou sobotu pak lze tento skvost vidět i v pohybu.

Celá redakce Světa motorů hltá poutavý příběh legendárního stroje
Autor: Jiří Pekárek

 

Sdílej na facebooku
 

Archiv PDF


Přihlásit se / Zaregistrovat se
Vstup do archivu používá nový, uživatelsky vylepšený systém přihlášení. Pro vstup do archivu potřebujete jednotný účet platný pro všechny weby vydavatelství CZECH NEWS CENTER a.s.Po přihlášení pokračujte zde!

Zapomněli jste heslo?
 
 

Redakce

Adresa: Komunardů 1584/42, 170 00 Praha 7
Email: svet.motoru@cncenter.cz
Telefon: 225 977 851