Felicia je rodinným miláčkem: Taťka je náš šikula | SvetMotoru.cz
Svět Motorů

Nejčtenější a nejprodávanější
motoristický časopis

21. 11. 2014

Felicia je rodinným miláčkem: Taťka je náš šikula

Felicia je rodinným miláčkem

Fotogalerie

9 fotografií

Jaroslava Kůrku do našeho seriálu tajně přihlásila manželka, aniž by o tom měl tušení. Rodinka svou felicii miluje, a tak se na focení dokonce barevně sladila s autem.

Máme doma šikovného taťku, který na naší princezně pracoval pět let a deset jen sbíral díly potřebné k renovaci. S tím se nám před časem ozvala Eva Kůrková. Chtěla se podělit o příběh rodinné felicie a dovednosti manžela Jaroslava. Ten o tom ale vůbec nevěděl. Prý ho překvapila teprve v okamžiku, kdy jsme se o focení blíže zajímali.

Písecké čalounictví Rekovi je mezi veteránisty pojem. Svou šikovnost předvedlo i na felicii rodiny Kůrkovy. Zelenkavý odstín kůže trefi li přesně.
Autor: Jiří Pekárek

Dobře že jsme do Soběslavic na Liberecku zajeli. Čekala na nás sympatická rodinka, která auta zbožňuje. Však má otec Jarda v manželce velkou oporu, takže dokázal i se dvěma malými dětmi zrenovovat starou felicii do šroubku. „Vrak s doklady jsem koupil před deseti lety za stodoly za pětadvacet tisíc korun. Byl ale v tak strašném stavu, že jsem sehnal ještě jednu a postavil z nich jedno funkční auto,“ říká Jaroslav a vzpomíná na vozy, které už znovu uvedl do života: třeba starou Octavii Combi nebo velorex.

Původně vyučený opravář zemědělských strojů se naučil potřebná řemesla a dokáže dnes sám zvládnout jak klempířinu, tak i lakování. Díky tomu dost ušetřil, ale třeba potáhnutí střechy a přečalounění sedaček nechal na odbornících, což byly investice v řádu desítek tisíc. Protože při dvou malých dětech nemá peněz nazbyt, musel si na díly vydělat prodejem svých dosavadních vozů. „Za dvanáct tisíc z Opelu Ascona jsem koupil čtyři plechové poklice na felicii,“ dívá se Jarda láskyplně k zelenavé krasavici. Stará auta má zkrátka rád, do práce mimochodem jezdí žlutým Žigulíkem 1500, zvaným Žíža.

Jaroslav se o dílnu dělí s tatínkem. Středobodem je znak jejich nejoblíbenější automobilky.
Autor: Jiří Pekárek

Rodinná felicia se vydala na silnice teprve v dubnu, ale mezitím už stihla najet tisíce kilometrů po srazech. Celou rodinu to prý nabíjí a už uvažuje, kam se s ní napřesrok vydají. Jarda chce do Chorvatska, manželka Eva na Slovensko. Felicia obojí nepochybně zvládne. Jaroslav ji upravil pro současný provoz, například silnějším alternátorem. Motor má větší zdvih a plní ho dva karburátory. Díky tomu frčí o poznání svižněji.

Při opravách navíc amatérský renovátor vyřešil notorickou nectnost starých felicií, kde se v partii za dveřmi mají snahu rozevírat. Navařil proto do podlahy ocelový jekl, aby auto zpevnil. Není divu, že ho po deseti letech nekonečné renovace přemohla únava. „Jeden čas už jsem byl na dně. Šel jsem za lakýrníkem, aby to za mě dodělal. Ale nakopl mě, ať už si to koukám dotáhnout. Místo toho vzal fi xu a zakroužkoval skoro celou karoserii na místech, která se ještě musela dotmelit,“ vzpomíná majitel. Všechna práce už je ale zapomenuta. Jaroslav dokonce přemýšlí nad druhou felicií, aby měl jednou každý z potomků vlastní hmatatelnou vzpomínku na šikovnost svého taťky. 

Při skládání střechy asistuje celá rodina. Není divu, že se musí při jejích současných cenách postupovat pečlivě.
Autor: Jiří Pekárek

Sdílej na facebooku
 

Archiv PDF


Přihlásit se / Zaregistrovat se
Vstup do archivu používá nový, uživatelsky vylepšený systém přihlášení. Pro vstup do archivu potřebujete jednotný účet platný pro všechny weby vydavatelství CZECH NEWS CENTER a.s.Po přihlášení pokračujte zde!

Zapomněli jste heslo?
 
 

Redakce

Adresa: Komunardů 1584/42, 170 00 Praha 7
Email: svet.motoru@cncenter.cz
Telefon: 225 977 851