Muzea na léto: Born in the USA | SvetMotoru.cz
Svět Motorů

Nejčtenější a nejprodávanější
motoristický časopis

25. 8. 2016

Muzea na léto: Born in the USA

Stejným vozem Buick Skylark jezdili Dustin Hoffman a Tom Cruise ve filmu Rain Man

Fotogalerie

13 fotografií

Ocitnout se mezi desítkami skutečných skvostů – americkými koráby silnic 50. a 60. let, jimiž jezdily i věhlasné osobnosti jako extravagantní malíř Salvador Dalí či herečka Elizabeth Taylorová – není nereálný sen.

(více v čísle 28/16)

V lese, v místě, kde ještě před pár lety chátrala pila, kde se vzalo, tu se vzalo muzeum amerických veteránů. Tak nějak by mohla začínat pohádka o jednom splněném snu. Nejdříve bylo modelů jen pár, ale jak se sbírka rozrůstala, stále hůře se hledaly prostory pro jejich vystavení. Před rokem v dubnu proto její majitel Jaroslav Knap z Karlových Varů zprovoznil muzeum JK Classics nedaleko Lužné. „Odmalička se mi líbila stará auta. Krátce po revoluci jsem začal s mercedesy, ale nějak mě to táhlo k amerikám 50. a 60. let,“ odtajňuje prvotní impulz ke vzniku sbírky. Začal je postupně získávat a dnes jich má muzeum na padesát, reprezentují vlastně celou automobilovou historii Spojených států.

Ve třech halách tak můžete spatřit jak věhlasný Ford T z roku 1915, tak auta ze 20. a 30. let – například oldsmobily či packardy. S naprostou převahou tu ovšem kralují vozy značek Cadillac, Chevrolet, Lincoln, Ford či Buick z éry vycizelovaných křídlatých krasavců padesátých a šedesátých let. „Máme tu i pár unikátů z malosériové a třeba i ruční výroby jako prestižní Lincoln Continental z roku 1957, jenž ve své době učaroval Elvisi Presleymu či Franku Sinatrovi,“ říká nadšeně Knap. Vidět můžete i jiné krasavce, v nichž se vozil třeba americký prezident Harry Truman, režisér Alfred Hitchcock či herečka Marylin Monroe. Nechybějí tu ani sporťáky, jež hrály ve slavných amerických filmech jako Bullitův případ – najdete zde jak klasické mustangy, tak corvetty a další skvosty.

Na volantu Buicku Skylark je dokonce jméno první majitelky
Autor: Jiří Pekárek

A to není všechno, mezi modely z Ameriky nepřehlédnete ani českého reprezentanta, jeden z prvních exemplářů osmiválcové Tatry T87 z roku 1937 ještě se směrovkami a vypouklými světly. Ve venkovní expozici nemůžete minout nádherný červenožlutý tahač Mack Superliner ani typickou americkou sanitku Chevrolet Chevy Van nebo obytný vůz GMC Vandura. A kdyby to bylo málo, můžete se podívat i na čerstvě otevřenou typickou americkou čerpací stanici.

I když se dá sbírka projít za hodinku, návštěvníky nikdo nevede za ručičku a nechávají je tu užívat si nablýskaný lak a chrom i mnohem déle. „Není neobvyklé, když se si hlavně páni prohlížejí expozice tři čtyři hodiny. Dokonce se nám tu jeden návštevník kochal skoro šest hodin,“ usmívá se majitel muzea.

Celou jednu halu zabírají prakticky jen sporťáky. Dovedete si představit, jaký rozruch by dokázaly způsobit na silnici?
Autor: Jiří Pekárek

A co je nachystáno pro manželky a děti? Malí usednou do červeného školního autobusu, kde si mohou za stolky v pohodlných křesílkách kreslit a hrát – nejvíce se ovšem derou na místo řidiče, aby si mohli alespoň na chvíli zatočit volantem. Smějí také drandit na vozítkách a odrážedlech na prostranství mezi halami, když jejich rodiče vezmou zavděk návštěvou Baru 59. Tam je čekají klasické americké speciality jako burgery či hotdogy, ale i ostřejší kuchyně tex mex. Jen pivo je tu pochopitelně české.

Kdyby se děti dokázaly způsobit na silnici? nudily, mohou si zajít hrát do klasického amerického školního autobusu, který ve své době sloužil i jako pojízdná knihovna
Autor: Jiří Pekárek

Vyšlo v časopisu

Svět motorů
28 / 2016 Objednat číslo Další články z čísla
Sdílej na facebooku
 

Archiv PDF


Přihlásit se / Zaregistrovat se
Vstup do archivu používá nový, uživatelsky vylepšený systém přihlášení. Pro vstup do archivu potřebujete jednotný účet platný pro všechny weby vydavatelství CZECH NEWS CENTER a.s.Po přihlášení pokračujte zde!

Zapomněli jste heslo?
 
 

Redakce

Adresa: Komunardů 1584/42, 170 00 Praha 7
Email: svet.motoru@cncenter.cz
Telefon: 225 977 851