Proti proudu | SvetMotoru.cz
Svět Motorů

Nejčtenější a nejprodávanější
motoristický časopis

Proti proudu

Vážení čtenáři, už dlouho žádné velké téma nevyvolalo v naší redakci takový střet názorů jako tentokrát. Řeč je o tom, zda se nová auta ještě musejí zajíždět, nebo ne. Co redaktor, to názor. Zeptali jsme se i dovozců a opět dostali mozaiku tvrzení, často velmi protichůdných. Jistě, v dnešní době se při výrobě čehokoli díky používání nových technologií a rozsáhlé robotizaci dosahuje mnohem větší přesnosti než dříve, kdy se opravdu jednotlivé součástky sobě navzájem přizpůsobovaly delší čas. Právě proto se tehdy auta zabíhala zcela ofi ciálně a po skončení záběhu se měnily povinně olejové náplně, aby obroušené železo nedělalo neplechu. Na druhé straně součástek, které na sebe musejí ve voze pasovat, je stále více a i při sebevětší přesnosti výroby jim defi nitivní podobu dá až provoz auta. Nakonec jsme se tedy shodli na jistém desateru, jak zacházet s novým vozem. Najdete ho na straně 10 a předcházejí mu čtyři strany podrobného vysvětlování všech pro a proti. Možná vás to překvapí, ale doporučujeme mj. vrátit se k výměně motorového oleje a fi ltru po ujetí prvních 1000 km. Navzdory tomu, že běžný interval první výměny oleje je výrobci doporučen na 30 000 km. Proč? Je to vaše auto, a pokud chcete, aby sloužilo dlouho, přijde nám investice zhruba tří tisíc korun jako rozumná. Proč si brousit motor, když to není třeba.

Pro ctitele automobilových novinek jsme připravili první jízdní zážitky s novou Toyotou Aygo, již jsme měli možnost řídit jako první a jediné české médium.

Příjemné čtení vám přeje

Zbyšek Pechr, šéfredaktor

Objednávka starších čísel

Archiv čísel najdete zde
 

Archiv PDF


Přihlásit se / Zaregistrovat se
Vstup do archivu používá nový, uživatelsky vylepšený systém přihlášení. Pro vstup do archivu potřebujete jednotný účet platný pro všechny weby vydavatelství CZECH NEWS CENTER a.s.Po přihlášení pokračujte zde!

Zapomněli jste heslo?
 
 

Redakce

Adresa: Komunardů 1584/42, 170 00 Praha 7
Email: svet.motoru@cncenter.cz
Telefon: 225 977 851