Je už čas vsadit na elektřinu? | SvetMotoru.cz
Svět Motorů

Nejčtenější a nejprodávanější
motoristický časopis

Je už čas vsadit na elektřinu?

Vážení čtenáři, můj komplikovaný vztah k elektromobilům se začal utvářet zřejmě už v raném dětství. Když mi byly čtyři, byl tatínek pracovně na olympiádě v Římě a přivezl mi kromě nádherných krátkých bleděmodrých kalhot s laclem a obrázkem kačera Donalda i nádherné autíčko. Bylo dlouhé asi 30 centimetrů a pohon se obstarával ručně. Z vozu vedla dva metry dlouhá tenká železná spirála, na jejímž konci byla krabička s kličkou. Pokud jste s ní točili, auto jelo. Paráda. Jenže brzy mě začaly bolet ručičky… A tak jsem se rozhodl svěřit dřinu elektřině. Když jsem jednou v obýváku osiřel, došel jsem k zásuvce a do jedné z dírek strčil kličku od autíčka. No, přežil jsem. Blesky lítaly, z auta se kouřilo, pojistky vyletěly ne u bytu, ale dole v rozvodu pro celý barák. A představte si tu nespravedlnost, ještě jsem doma za ten pokus o vynález dostal na zadek. Mějte pak rádi elektromobily.

V současnosti mi víc než vzpomínka na brnící ruku vadí vehemence, s níž elektromobily prosazuje Evropská unie. Opravdu už nastala doba, kdy elektřina bude hrát na našich silnicích výraznější roli? Možná někde v Evropě, kde je koupě elektromobilů podpořena výraznými daňovými úlevami, a navíc mají proudu na rozdávání. U nás bylo k 1. dubnu letošního roku zaregistrováno celkem 208 automobilů a motorek na elektrický pohon. Tedy žádná sláva. Navzdory tomu jsme celou oblast elektromobility podrobili důkladné analýze a doufáme, že vás naše hlavní téma zaujme.

Příjemné čtení vám přeje

Zbyšek Pechr, šéfredaktor

Objednávka starších čísel

Archiv čísel najdete zde
 

Archiv PDF


Přihlásit se / Zaregistrovat se
Vstup do archivu používá nový, uživatelsky vylepšený systém přihlášení. Pro vstup do archivu potřebujete jednotný účet platný pro všechny weby vydavatelství CZECH NEWS CENTER a.s.Po přihlášení pokračujte zde!

Zapomněli jste heslo?
 
 

Redakce

Adresa: Komunardů 1584/42, 170 00 Praha 7
Email: svet.motoru@cncenter.cz
Telefon: 225 977 851