Příjemná jízda na bombě | SvetMotoru.cz
Svět Motorů

Nejčtenější a nejprodávanější
motoristický časopis

Příjemná jízda na bombě

Vážení přátelé, na rozdíl od elektromobilů, kterým v širším využití brání stále malý dojezd, by mohla být auta na plyn opravdovou budoucností. A hlavně ta na modernější CNG, tedy stlačený zemní plyn. LPG, jinak řečeno propan-butan, je dnes z hlediska provozních nákladů výhodný jen díky nižší spotřební dani, než mají ben- zin a nafta. Až to pány nahoře přestane bavit, mohou daň zvýšit a ceny pak budou stejné, ne-li vyšší. U CNG je to trochu jiné, neboť jde o běžně dobývaný zemní plyn. I on má nižší zdanění, ale i v případě jeho zvýšení jsou výrobní náklady nesrovnatelně nižší než u ostatních paliv. K tomu, aby došlo k masivnějšímu využívání aut na CNG, toho zatím chybí taky dost. Pomineme-li častý strach konzervativních motoristů z jízdy na plynové bombě a nepříliš racionální obavy z možného výbuchu, je hlavním problémem malý počet čerpacích stanic. Těch je u nás zatím jen 58. Mnoho z nich je schováváno v temných zákoutích dopravních dvorů a hlavní trasy jsou nepokryté. Podobně chybí i větší nabídka vozů na toto palivo, neboť každé benzinové auto není vhodné na přestavbu. Ale i zde se už blýská na lepší časy. Svět motorů měl jako první médium v České republice možnost otestovat plynovou Škodu Octavia G-Tec a byli jsme mile překvapeni jak kvalitou její jízdy, tak úsporností.

A ještě jedna novinka na závěr. Naše vydavatelství změnilo majitele a nyní se jmenuje Czech News Center. Kvůli tomu máme i nové e-mailové adresy. Takže až nám budete psát, podívejte se nejdřív do tiráže na jejich novou podobu.

Příjemné čtení přeje

Zbyšek Pechr, šéfredaktor

Objednávka starších čísel

Archiv čísel najdete zde
 

Archiv PDF


Přihlásit se / Zaregistrovat se
Vstup do archivu používá nový, uživatelsky vylepšený systém přihlášení. Pro vstup do archivu potřebujete jednotný účet platný pro všechny weby vydavatelství CZECH NEWS CENTER a.s.Po přihlášení pokračujte zde!

Zapomněli jste heslo?
 
 

Redakce

Adresa: Komunardů 1584/42, 170 00 Praha 7
Email: svet.motoru@cncenter.cz
Telefon: 225 977 851