Kolotoč kolem oktanů | SvetMotoru.cz
Svět Motorů

Nejčtenější a nejprodávanější
motoristický časopis

Kolotoč kolem oktanů

Vážení čtenáři, někteří z nás u benzinových pump pravidelně sahají na stojanu po pistoli s dražším vysokooktanovým benzinem. Jiní z nás prémiovky léta obcházejí a zajímá je jen cena, tudíž standardní paliva. Já sám jsem prémiové benziny vyhledával dlouhá léta jen ve chvílích, kdy jsem se chystal na start svých oblíbených economy rallye, tedy soutěží v co nejnižší spotřebě paliva. Úplně jsem cítil, jak auto s lepším papáním mládne, táhne jako zběsilé a člověk vůbec nemusí šlapat na plyn. O to větším překvapením pro mě bylo tvoření hlavního tématu tohoto čísla. Zaměřili jsme se v něm právě na prémiová paliva. Martin Vaculík, autor náročného exkluzivního testu, mj. píše, že podobné pocity okamžitého zlepšení práce motoru, které jsem popisoval, jsou jen mámením. Víc nebudu prozrazovat. Snad jen, že jsme odebrali 10 vzorků benzinů u nás i v příhraničí a narazili na jeden, který dokonale propadl.

 Jinak si užívejte léta a hlavně dávejte na silnicích pozor. Mrtvých letos přibývá nějak příliš rychle. Nepodléhám nějaké kampaňovitosti a nebudu vás prudit řečmi o rychlostech. Prostě léto je tady, s ním vysoké teploty, únava, nesoustředěnost… Pak je k nehodě vždy jen krůček.

 A ještě pár slov o mém milovaném zcela nefunkčním státním aparátu. Nehoda v Praze na Smíchově, kde brzy ráno zabil zběsilý řidič dívku stojící na chodníku, jasně odhalila, že tento stát je prakticky neschopný vymáhat právo. Vrah už dávno neměl za volantem co dělat, neboť profetoval papíry. Ale úředníci byli pomalí…

Příjemné čtení vám přeje
Zbyšek Pechr, šéfredaktor

Objednávka starších čísel

Archiv čísel najdete zde
 

Archiv PDF


Přihlásit se / Zaregistrovat se
Vstup do archivu používá nový, uživatelsky vylepšený systém přihlášení. Pro vstup do archivu potřebujete jednotný účet platný pro všechny weby vydavatelství CZECH NEWS CENTER a.s.Po přihlášení pokračujte zde!

Zapomněli jste heslo?
 
 

Redakce

Adresa: Komunardů 1584/42, 170 00 Praha 7
Email: svet.motoru@cncenter.cz
Telefon: 225 977 851