Nikdo sem nepojede a inženýry vyženeme! | SvetMotoru.cz
Svět Motorů

Nejčtenější a nejprodávanější
motoristický časopis

Nikdo sem nepojede a inženýry vyženeme!

Vážení čtenáři,

Environmental Impact Assessment – zkráceně EIA – a hezky česky posuzování vlivů na životní prostředí je taková zbraň, že zastaví kdejakou stavbu, ať za ní stojí třeba Hromdotoho. V kauze Rajchéřov, zamýšlené monstrózní investici v jihočeském příhraničí z konce minulého století, ekologové používali studie EIA (ano, studie – už tehdy jedna nestačila) tak dlouho, až se stavět vůbec nezačalo.

Měl jsem z toho osobní prospěch: kauza se táhla tolik let, že jsem z ní stihl sepsat diplomové práce hned na dvou vysokých školách. V 21. století jsme pokročili! Dnes by kvůli EIA mohl psát o jedné a té samé (ne)stavbě na závěr svých studií otec i jeho syn.

Novelou zákona o posuzování vlivů na životní prostředí z letošního dubna se Česko dostalo do absurdní situace. Kvůli požadavkům EU – a co si budeme povídat: hlavně díky (ne) uvolnění evropských dotací – musí Česko nechat projít procesem EIA některé už dokončené projekty!

Týká se to mostů, obchvatů měst či rychlostních silnic a jde o šílenou zprávu nejen pro řidiče, kteří si na nový asfalt počkají déle. Trpět budeme svým způsobem všichni. Z našich peněz se bude přestavovat už hotové. A hlavně se roztrhne pytel s všemožnými arbitrážemi a penězi za pokuty.

Posuzovat zpětně hotové stavby považuji za Maxikocourkov, který by samo Česko sepsat nedokázalo, ač má v knize Ondřeje Sekory velký vzor.

Hrbíme se až k zemi, že jsi nám pomohla, EU! Třeba díky tobě budeme víc chodit pěšky a dobře placený Přetrhdílo bude podél plánované stavby křičet: „Nic se stavět nebude, nikdo sem nepojede a inženýry vyženeme!“ Tak jako postava vozky ve slavné Sekorově knize. Svět motorů naštěstí absurdně nepíše, tak hezké čtení!

David Šprincl, zástupce šéfredaktora

Objednávka starších čísel

Archiv čísel najdete zde
 

Archiv PDF


Přihlásit se / Zaregistrovat se
Vstup do archivu používá nový, uživatelsky vylepšený systém přihlášení. Pro vstup do archivu potřebujete jednotný účet platný pro všechny weby vydavatelství CZECH NEWS CENTER a.s.Po přihlášení pokračujte zde!

Zapomněli jste heslo?
 
 

Redakce

Adresa: Komunardů 1584/42, 170 00 Praha 7
Email: svet.motoru@cncenter.cz
Telefon: 225 977 851