Jak pevná chceme v Česku pravidla? | SvetMotoru.cz
Svět Motorů

Nejčtenější a nejprodávanější
motoristický časopis

Jak pevná chceme v Česku pravidla?

Vážení čtenáři!

Slyšeli jste? Britové přišli na to, že čím méně řidičům provoz nalajnují, tím méně lidé bourají. A tak ve svém království začali ze silnic mazat středové čáry. Denně jezdím uzoučkými serpentinami nad praž- skou Trojou a pokaždé se do téhle myší díry těším. Bez semaforu, bez středových čar, bez výhledu je jen na řidiči, aby posoudil, jak opatrně musí k Zoo Praha jet. Jde o stejný princip jako v případě projektu sdíleného prostoru a nahých ulic. Provoz bez značek, kde vládne pravidlo pravé ruky nebo obyčejný oční kontakt a gestikulace řidičů, už funguje ve čtyřech stovkách měst Evropy. V Česku ne. A i kdyby se tím nakrásně začali politici a experti zabývat, reálný výsledek nečekám.

Důkazem budiž hlavní téma tohoto čísla. Je to už pět let, kdy stát slíbil stáčení kilometrů u ojetých aut pokutovat 50 000 Kč. Čas teče, výsledek žádný. Vypadá to, jak podotýká odborník na ojetiny Petr Přikryl na straně 9, že stát nemá na potlačení těchto podvodů žádný zájem, nestojí o tvrdá pravidla, jako by byl spíš na straně podvodníků. Nestojí mu za námahu věc ani okomentovat. Petr Slováček se do zpracovávání kauzy, k níž ho přivedl případ superbu stočeného o 600 000 kilometrů, pustil pár týdnů zpátky. Ministerstvo průmyslu a obchodu žádal o informaci, v jaké fázi jsou přípravy opatření proti stáče- čům kilometrů. Kdo zasedá v proklamované dvanáctičlenné komisi? K čemu dospěla? Urgoval ministerstvo i telefonicky. Slib dostal, odpověď do uzávěrky ne.

Svět motorů, pokud chce být opravdovou jedničkou mezi motoristickými časopisy, si takový přístup nemůže dovolit. Důkazem budiž hned trojice velkých testů žhavých novinek, které naši technici testovali dnem i nocí, aby najezdili potřebný čas a kilometry pro fundovaný výsledek, který ve Světě motorů dostanete jako první v Česku. Odměnou za nasazení nám jsou prodejní čísla na další straně. Moc rádi bychom vám prozradili i ta lednová. Už sice víme, jak rekordní budou, ale hrajeme fér a počkáme si na ofi ciální statistiky ABC ČR. Na rozdíl od velkohubé konkurence ctíme daná pravidla – a necucáme si čísla z prstu.

Příjemné čtení přeje

David Šprincl, zástupce šéfredaktora

Objednávka starších čísel

Archiv čísel najdete zde
 

Archiv PDF


Přihlásit se / Zaregistrovat se
Vstup do archivu používá nový, uživatelsky vylepšený systém přihlášení. Pro vstup do archivu potřebujete jednotný účet platný pro všechny weby vydavatelství CZECH NEWS CENTER a.s.Po přihlášení pokračujte zde!

Zapomněli jste heslo?
 
 

Redakce

Adresa: Komunardů 1584/42, 170 00 Praha 7
Email: svet.motoru@cncenter.cz
Telefon: 225 977 851