Jak se spí ministru dopravy? | SvetMotoru.cz
Svět Motorů

Nejčtenější a nejprodávanější
motoristický časopis

Jak se spí ministru dopravy?

Vážení čtenáři,

těžko najít v plejádě polistopadových ministrů dopravy aspoň jednoho, na něhož by člověk mohl vzpomínat bez skřípění zubů. Většinou vyrazili do funkce v roli zlatokopů svých stran a podle toho to dopadlo. Průměrná doba jejich kralování je pouhých 17 měsíců. Máme nejhorší a nejdražší silnice v civilizované Evropě, nejpomalejší železnici, potápějící se lodní dopravu…

Současný ministr dopravy Dan Ťok je ve funkci už nadprůměrných 21 měsíců. Je to zázrak. Nesplnil totiž ze svých slibů prakticky nic. Zcela nekoordinovaný příval oprav silnic a hlavně dálnic ochromil celou zemi. Vydávat se autem na delší cestu bez spacáku a zásob potravin a vody na dva dny je čirý nerozum. Na železnici se utratily miliardy a jízdy na opravených tratích jsou pomalejší než před opravou. Ale ministr především totálně selhal v kauze silničního mýta. Jeho hlavním úkolem bylo rozjet výběrové řízení a najít levnější variantu, než přináší dosavadní provozovatel mýtného systému Kapsch. Výsledek? Ministerstvo (nikoli ministr, ale jeho náměstek) podepsali potajmu v neděli (!!!) bez jakéhokoli výběrového řízení dodatek ke smlouvě a Kapschi potvrdili monopol na další tři roky.

Konkurenční firma SkyToll rozhodnutí napadne. Nevím, jak se Danu Ťokovi obvykle usíná. Troufnu si však odhadnout, že v posledních dnech těžko. Mám na mysli čtvrteční odsouzení několika pražských komunálních politiků (včetně dvou primátorů) za prodloužení smlouvy s provozovatelem slavné Opencard bez výběrového řízení. Soud nezajímalo, že jen hasili požáry, které způsobili kdysi dávno jiní. Pokud se policie a pak justice postaví stejně i k mýtu, Dan Ťok by už měl začít hledat dobré právníky. Osobně proti němu nic nemám, ale líto mi ho rozhodně není.

Příjemné čtení přeje

Zbyšek Pechr, šéfredaktor

Objednávka starších čísel

Archiv čísel najdete zde
 

Archiv PDF


Přihlásit se / Zaregistrovat se
Vstup do archivu používá nový, uživatelsky vylepšený systém přihlášení. Pro vstup do archivu potřebujete jednotný účet platný pro všechny weby vydavatelství CZECH NEWS CENTER a.s.Po přihlášení pokračujte zde!

Zapomněli jste heslo?
 
 

Redakce

Adresa: Komunardů 1584/42, 170 00 Praha 7
Email: svet.motoru@cncenter.cz
Telefon: 225 977 851