Města a vesnice autem | SvetMotoru.cz
Svět Motorů

Nejčtenější a nejprodávanější
motoristický časopis

Města a vesnice autem

Vážení čtenáři,

najdou se tací, kteří mi občas vyčiní za údajně příliš pesimistický tón těchto úvodníků. No, uznávám, že velká řachanda to často není. Ale na druhou stranu skepse je podle mne jediná šance, jak ve zdraví přežít současnost.

Abych všem zavřel pusy, rozhodl jsem se na úvod roku 2017 napsat editorial veskrze pozitivní. Takový, který by všechny optimisticky vyslal do nových, lepších zítřků. Po dvouhodinovém přemýšlení a marném hledání byť jen jediné optimistické myšlenky jsem se rozhodl najít inspiraci ve vlastních novoročních úvodnících. Od roku 2010 jsem objevil jediný s trochu optimistickým obsahem. Ten poslední z ledna roku 2016, kde jsem predikoval nejlevnější benzin a naftu za poslední léta. S kolegy jsme se v odhadu nezmýlili. V tomto směru byl loňský rok opravdu výjimečný. Ale i tomu je už konec. Ráno jsem tankoval naftu za 32,70 Kč, a to už věru žádná láce není. A bude hůř! Každé zboží se musí nějak dopravit k zákazníkovi a vše podraží. Potraviny, spotřební zboží, auta, služby…

Už jsem chtěl optimistickou vizi pohřbít, když mě napadlo ještě jednou projít obsah tohoto vydání Světa motorů. A našel jsem. Na první pohled nenápadný článek Petra Slováčka na stranách 34 a 35. Rozhovor s lidmi, kteří se rozhodli bojovat v Brně za práva řidičů. Vytvořili na facebooku skupinu „Brno autem“ a začali. Dnes už jsou známí po celé zemi. Mimo jiné odhalili, jak brněnští radní, navenek zelení jak vodníci, bezuzdně utrácejí statisíce ve služebních autech. Jak si zařizují bezplatná stání přímo v centru a pro ostatní automobilisty je zavírají. Pro mě, ortodoxního Pražáka, který vše pod půl milionu obyvatel považuje za vesnici, je těžké veřejně přiznat, že Brňané jsou nám v něčem vzorem. Ale poprvé v životě tak musím učinit. Kdyby se podařilo v každém městě, v každé větší obci zaktivizovat majitele aut, aby se začali prát za svá práva, všem by se žilo lépe. Nutně potřebujeme protiváhu proti bandě zelených zpovykanců, doplněných o znuděné matky všeho druhu, která se soustavným tlakem snaží naše sídla změnit v národní parky. Města tu nejsou pro sviště, ale pro lidi. A motoristé jsou také lidé!

Příjemné čtení a krásný celý rok 2017 vám přeje

Zbyšek Pechr, šéfredaktor

Objednávka starších čísel

Archiv čísel najdete zde
 

Archiv PDF


Přihlásit se / Zaregistrovat se
Vstup do archivu používá nový, uživatelsky vylepšený systém přihlášení. Pro vstup do archivu potřebujete jednotný účet platný pro všechny weby vydavatelství CZECH NEWS CENTER a.s.Po přihlášení pokračujte zde!

Zapomněli jste heslo?
 
 

Redakce

Adresa: Komunardů 1584/42, 170 00 Praha 7
Email: svet.motoru@cncenter.cz
Telefon: 225 977 851