Čísla, čísla, čísla | SvetMotoru.cz
Svět Motorů

Nejčtenější a nejprodávanější
motoristický časopis

Čísla, čísla, čísla

Vážení čtenáři,

v tomto vydání Světa motorů najdete hodně zajímavých čísel. Na přelomu roku je to obvyklé. Bilancuje se, chválí, haní… Jak je libo. Asi nejdůležitější jsou údaje o počtu mrtvých na silnicích v minulém roce. Jsou totiž nejnižší od letopočtu 1961, kdy se u nás začala tato data evidovat. Při dopravních nehodách loni zahynulo 545 lidí, což je o 115 méně než v roce 2015. Zástup mrtvých je to sice stále děsivý, na druhé straně vývoj jde správným směrem. To zas bude lidí a organizací, co se budou naparovat a tvrdit, že to je jejich zásluha. Určitě jde o komplex nejrůznějších vlivů. Po pravdě kvalita silnic mezi nimi nebude a preventiva policie asi také ne. Osobně za největší posun považuji v první řadě stále bezpečnější nové automobily a také vylepšování pozice chodců brutálními přestavbami přechodů.

Proto je dobré, že na jiném místě píšeme o rekordech v prodejích automobilů v České republice. V roce 2016 našlo své majitele neuvěřitelných 259 693 nových vozů, tedy skoro o 100 000 víc než před třemi roky. Bravo! Největší podíl jako vždy urvala domácí značka Škoda, následovaná Volkswagenem, Hyundaiem a Fordem. Mimořádně vysoko vyšplhala Dacia a třeba i Mercedes. Odborníci odhadují, že by prodeje mohly letos ještě růst. Hodně důležité bude, zda Národní banka přestane uměle znehodnocovat korunu. A pokud ano, tak kdy?

Ale abychom se my, Češi, jen nekasali. Čísla umíme vždy nějak přibarvit a lehce ožulit. U obětí na silnicích tak uvádíme úmrtí do jednoho dne po nehodě, zatímco civilizovaná Evropa má stanovenou délku „čekání“ na jeden měsíc. A prodeje aut? Tady minimálně dvacetiprocentní roli hrají tzv. reexporty. Tedy nové auto se zaregistruje v ČR a jako ojeté okamžitě vyveze za hranice. Zde je podstatná právě slabá koruna. Takže radujme se, ale s mírou!

Příjemné čtení vám přeje

Zbyšek Pechr, šéfredaktor

Objednávka starších čísel

Archiv čísel najdete zde
 

Archiv PDF


Přihlásit se / Zaregistrovat se
Vstup do archivu používá nový, uživatelsky vylepšený systém přihlášení. Pro vstup do archivu potřebujete jednotný účet platný pro všechny weby vydavatelství CZECH NEWS CENTER a.s.Po přihlášení pokračujte zde!

Zapomněli jste heslo?
 
 

Redakce

Adresa: Komunardů 1584/42, 170 00 Praha 7
Email: svet.motoru@cncenter.cz
Telefon: 225 977 851