Ženeva už není oslavou aut | SvetMotoru.cz
Svět Motorů

Nejčtenější a nejprodávanější
motoristický časopis

Ženeva už není oslavou aut

Vážení čtenáři,

v Evropě máme každoročně dva významné autosalony. Březnovou Ženevu a podzimní střídající se Paříž s Frankfurtem nad Mohanem. V poslední době se větší váha přisuzovala švýcarskému automobilovému svátku. Ženeva je tradiční, méně okázalá a kompaktní. Za den si ji můžete v klidu několikrát projít a nemusíte si večer mazat kolena opodeldokem jako Švejk. Letošní ženevská přehlídka právě probíhá. A už bohužel není svátkem aut.

Jak jste si jistě všimli, svět už dávno není takový, jako byl. Ten automobilový nevyjímaje. V posledních letech jsme na tomto místě skoro po každém autosalonu bědovali, kam se auta řítí. Dnes už nemusíme. Bitva je dobojována. Ba, co dím, bitva je defi nitivně prohrána. Vy, kteří jste milovali auta s normálními motory, pečovali o své plechové miláčky, jako by byli členy rodiny, a pečlivě jste sledovali trendy ve světě, máte smůlu. Nikdo s vámi už nepočítá. Výrobcům jste ukradeni! Ti už vyhlížejí záplavu mileniálů, kteří mají jedinou touhu – usednout do čehokoli, co jede, nastavit cíl cesty a zabořit nos do displeje mobilu. Jen aby jim na sociálních sítích nic neuniklo. Že přeháním? Kdepak. Co jiného konstatovat, když v předvečer zahájení autosalonu Matthias Müller, šéf největšího světového automobilového koncernu Volkswagen, na setkání s tiskem prohlásí: „Chceme, aby v ulicích měst aut ubývalo a města se vrátila lidem.“ Jsou to slova, která by člověk čekal spíš od šéfa ekologické organizace. Přitom právě Volkswagen má díky dieselgate nejvíc másla na hlavě a zřejmě se domnívá, že vše zaretušuje tím, že se dnes bude stavět role pana Superčistého. Však také v Ženevě Volkswagen nepředstavil žádnou klasickou novinku s výjimkou elektrických konceptů.

A tak letošní Ženeva přitáhla minimum aut pro běžný život. Loni jich bylo víc také kvůli tomu, že výrobci horečně spěchali s homologací, aby se ještě vešli do méně přísných emisních norem. Z tradičních vystavovatelů už v Ženevě vůbec nenajdete Opel, Mini ani převlečený Citroën DS. Překvapivě volno je na výstavní ploše. Tam, kde bývaly záplavy značkových aut, jsou nyní často osvěžovny nebo expozice úpravců aut, malosériových výrobců sporťáků a designových experimentátorů. A všude více nebo méně povedené elektrické či hybridní koncepty.

Navzdory tomu všemu jsme se ženevskému autosalonu věnovali poctivě jako vždy. Na následujících dvaceti stránkách najdete vše, co v Ženevě stojí za řeč.

Příjemné čtení vám přeje

Zbyšek Pechr, šéfredaktor

Objednávka starších čísel

Archiv čísel najdete zde
 

Archiv PDF


Přihlásit se / Zaregistrovat se
Vstup do archivu používá nový, uživatelsky vylepšený systém přihlášení. Pro vstup do archivu potřebujete jednotný účet platný pro všechny weby vydavatelství CZECH NEWS CENTER a.s.Po přihlášení pokračujte zde!

Zapomněli jste heslo?
 
 

Redakce

Adresa: Komunardů 1584/42, 170 00 Praha 7
Email: svet.motoru@cncenter.cz
Telefon: 225 977 851