Když je stroj chytřejší než člověk | SvetMotoru.cz
Svět Motorů

Nejčtenější a nejprodávanější
motoristický časopis

Když je stroj chytřejší než člověk

Vážení čtenáři,

někdy už jde ten překotný vývoj docela na nervy. Nemám na mysli jen sociální sítě, v nichž jsme uvízli až po uši a které nám najednou začínají dirigovat život. K smrti mě vytáčí, když se někde na netu podívám třeba na novou televizi a pak na mě měsíc při otevření čehokoli vyskakuje nabídka plochých beden. Před pár dny jsem se na facebooku pokusil změnit si nastavení a že tomu prý zabráním. No, jsem fakt zvědav.

Ale ponižovat vás může nejen počítač, ale klidně i pračka nebo mikrovlnka. Nesnáším, když je stroj chytřejší než já, nebo se tak aspoň tváří. Dnes už má každý pomocník v domácnosti nějaký další smysl navíc a řídí vše bez vás. Vyperete a nemusíte se údajně o nic starat. Pračka zjistí, kolik prádla jste do ní vložil, jak je špinavé, nastaví si program, teplotu a jede. No ale kde byla její intuice, když byla žena v lázních a já jsem do bubnu narval do bílého prádla omylem barevné tričko? Vidět nebylo! Nějak se zachumlalo do povlaku… Pračka neřekla: NE! TO SEM NEDÁVEJ, ŽENA BUDE ŘVÁT! Stála, tupě zírala, ani necekla a vysvětlovat zkázu jsem musel já.

Ani svět aut nezůstal podobných aktivit ušetřen. Nejde jen o autonomní auta, která nebudou brzy potřebovat řidiče. Už současné verze jsou někdy k zbláznění. Své o tom ví můj zástupce Martin Vaculík, který vyrazil do Nizozemska na jízdní premiéru Mercedesu Sprinter a občas si připadal jako na veletrhu IT. A utajeným funkcím v současných automobilech se stejný autor věnuje v hlavním tématu čísla. Přiznám se bez mučení, že i mně docela otevřel oči. Ještě dnes cestou domů některé jeho vychytávky vyzkouším v praxi.

Příjemné čtení vám přeje

Zbyšek Pechr, šéfredaktor

Objednávka starších čísel

Archiv čísel najdete zde
 

Archiv PDF


Přihlásit se / Zaregistrovat se
Vstup do archivu používá nový, uživatelsky vylepšený systém přihlášení. Pro vstup do archivu potřebujete jednotný účet platný pro všechny weby vydavatelství CZECH NEWS CENTER a.s.Po přihlášení pokračujte zde!

Zapomněli jste heslo?
 
 

Redakce

Adresa: Komunardů 1584/42, 170 00 Praha 7
Email: svet.motoru@cncenter.cz
Telefon: 225 977 851