Vzhůru na jih! | SvetMotoru.cz
Svět Motorů

Nejčtenější a nejprodávanější
motoristický časopis

Vzhůru na jih!

Vážení čtenáři,

kam se podíváte, tam vás někdo přesvědčuje o strašných klimatických změnách. Právě tyto řeči o globálním oteplování vedou k útokům na auta, která si moc nezadají se středověkým honem na čarodějnice. Ano, ze čtyř ročních období se stala jen tři, neboť jaro zmizelo v propadlišti dějin. Ano, je málo vody, ale na druhé straně srážkové roční úhrny jsou vyšší než dřív. Každé ano však má své ale. Nikdo zatím ještě nedokázal, že nejde o pravidelné změny klimatu, které prostě k Zemi patří. Ale raději pryč od globální politiky.

Přestože řada lidí zahájila v domácích bazénech koupací sezonu už počátkem května a teploty jsou dlouhodobě velmi příjemné, táhne to Čechy na jih k moři. Naštěstí už můžeme jezdit, kam chceme. Takže nás ubylo na krásném, ale studeném Baltu (zrovna nedávno jsem objevil doma fotku, jak v roce 1984 sedíme se ženou u stanu na Rujáně v zimních bundách). Když před normálním Čechem vyřknete slovo moře, devět z deseti řekne Jadran. Prostě Jugoslávie v nás zanechala hluboké stopy a každoročně se ubezpečujeme, že zcela oprávněně. I letos jsme pro všechny, kteří se k Jadranu vydávají vlastním autem, připravili speciální šestnáctistránkovou přílohu. Její autor Matouš Jelínek s poctivostí sobě vlastní otestoval hned čtyři trasy a podrobně zmapoval jejich přednosti i zápory. Hlavní sdělení je asi to, že dálnic ve Slovinsku opět přibylo a objíždět je kvůli úspoře za známku už vypadá docela složitě, byť to stále jde. Vzhledem k naší vzrůstající životní úrovni je to ale asi i zbytečné. I když, to musí posoudit každý podle své kapsy a svých priorit.

Příjemné vybírání cesty vám přeje

Zbyšek Pechr, šéfredaktor

Objednávka starších čísel

Archiv čísel najdete zde
 

Archiv PDF


Přihlásit se / Zaregistrovat se
Vstup do archivu používá nový, uživatelsky vylepšený systém přihlášení. Pro vstup do archivu potřebujete jednotný účet platný pro všechny weby vydavatelství CZECH NEWS CENTER a.s.Po přihlášení pokračujte zde!

Zapomněli jste heslo?
 
 

Redakce

Adresa: Komunardů 1584/42, 170 00 Praha 7
Email: svet.motoru@cncenter.cz
Telefon: 225 977 851