Vítejte v nových časech | SvetMotoru.cz
Svět Motorů

Nejčtenější a nejprodávanější
motoristický časopis

Vítejte v nových časech

Vážení čtenáři,

zvláštní chvíle, ja - koby nesmírně dlouhou hodinku mezi psem a vlkem, prožívají evropské automobilky. Od září začnou platit mnohem přísnější emisní předpisy a změní se způsob homologací nových aut. Všichni se na to připravují, stahují z výroby staré motory, urychleně homologují agregáty nové. Výsledek? Doprodávají zbylé zásoby a čeká se na nová auta. Řadu vozů dnes prostě nekoupíte. Je jasné, že od září se menší auta téměř stoprocentně obejdou bez dieselových motorů, z nichž Brusel udělal zcela nesmyslně největší ekologické škůdce v celé galaxii. Do toho zapadá i zpráva z Německa, kde hamburští radní zakázali vjezd vozů s dieselovými motory do dvou ulic v centru. Křížová výprava proti naftě začala! V Hamburku se dotkne i velmi zánovních dieselů, vyrobených před rokem 2014.

Svět motorů nemá rád kampaně všeho druhu a rád si vše vyzkouší na vlastní kůži. I proto jsme tentokrát podrobili vzájemnému testu dva moderní motory, které už teď plní zářijovou normu Euro 6c. Benzinový motor 1.5 TSI z koncernu Volkswagen a stejně velkou dieselovou jednotku 1.5 BlueHDi z francouzského koncernu PSA. Zajímalo nás, zda je diesel opravdu odsouzen k zániku, jak dnes mnozí tvrdí. No, aspoň naznačím, že bychom s funusem ještě počkali. Diesel to má sice v dnešní naruby převrácené době těžké, ale rozhodně ještě neřekl poslední slovo. A kdo ví, jak se to za pár měsíců, až k soudům dorazí první žaloby majitelů zánovních aut, kteří je teď kvůli zákazům nebudou moci řádně užívat, bude vyvíjet dál. I regulace by měla mít svá pravidla a ctít je. Nejen tahat lidem z kapes peníze.

Příjemné vybírání cesty vám přeje

Zbyšek Pechr, šéfredaktor

Objednávka starších čísel

Archiv čísel najdete zde
 

Archiv PDF


Přihlásit se / Zaregistrovat se
Vstup do archivu používá nový, uživatelsky vylepšený systém přihlášení. Pro vstup do archivu potřebujete jednotný účet platný pro všechny weby vydavatelství CZECH NEWS CENTER a.s.Po přihlášení pokračujte zde!

Zapomněli jste heslo?
 
 

Redakce

Adresa: Komunardů 1584/42, 170 00 Praha 7
Email: svet.motoru@cncenter.cz
Telefon: 225 977 851