Radíme: Jak vybrat autovysavač: Kdo by se tahal s kabelem | SvetMotoru.cz
Svět Motorů

Nejčtenější a nejprodávanější
motoristický časopis

Radíme: Jak vybrat autovysavač: Kdo by se tahal s kabelem

Autovysavač

Fotogalerie

4 fotografie

Pokud v autě kouříte, vozíte děti nebo psa, musíte občas interiér vysát. Placené vysavače u benzinek nezřídka nefungují. Co takhle koupit si vlastní? 

Pokud nemáte přístup k zásuvce na 220 voltů v dosahu vozu, odpadá pro vás nejjednodušší řešení, tedy vysátí běžným domácím vysavačem. Nezbývá tak než investovat do speciálního přístroje – malého vysavače do autozásuvky nebo akumulátorového, který se nabíjí ze sítě. U prvního je zřejmé, že jde o plnohodnotné řešení pro motoristy jen s menším sacím výkonem, než mají běžné podlahové přístroje. Špatnou volbou nejsou kupodivu ani akumulátorové, které mají solidní výkon a při správném nabíjení či udržování vydrží roky. Možnou alternativou je malinký kancelářský vysavač napájený z USB za cenu ani ne dvou stovek. Původně je určený pro vysávání počítačových klávesnic. Sice jsme ho nezkoušeli, ale vzhledem k malému sacímu výkonu mu ani moc šancí nedáváme.

Akumulátorový na 220 V od 400 Kč


Akumulátorový na 220 V
Autor: Svět motorů
Univerzální použití kdekoliv v bytě, na chalupě i v autě je největší výhodou akumulátorových vysavačů. A pak také nejnižší cena. Jednoduše je nabijete doma ze sítě a poté můžete vesele vysávat ve voze. Ale jen po omezenou dobu do vyčerpání kapacity akumulátoru. „Mezi ručními vysavači jsme který je vybaven i autoadaptérem,“ Čečrdle na akumulátorový stroj s možností připojení kabelu

HODNOCENÍ

+ Nízká cena

+ Neomezené použití

- Malý sací výkon

- Doba silného sání třeba jen osm minut

Do autozástrčky na 12 V od 800 Kč

Do autozástrčky na 12 V
Autor: Svět motorů
Jedině vysavač s autozástrčkou je určen speciálně do vozu. Výhodou je malá velikost a dobrá skladnost. Počítejte ale vždy s nižším výkonem ve srovnání s běžnými podlahovými přístroji. Kvůli ochraně akumulátoru je doba chodu omezena (obvykle 30 minut), pak ho musíte odpojit a znovu zapojit. Právě kvůli jeho odběru proudu doporučujeme použití až po delší jízdě s řádným dobitím autobaterky.

HODNOCENÍ

+ V autě kdykoliv připraven k použití

+Součástí je obvykle praktická brašna

- Omezená nabídka

-Nelze použít jinde než ve voze

Podlahový do sítě na 220 V od 900 Kč

Podlahový do sítě na 220 V
Autor: Svět motorů
Málokdo si asi bude kupovat běžný vysavač jen pro uplatnění v autě. Naopak se na to dá s úspěchem použít starý vyřazený přístroj, který už se nehodí na vysávání podlahy bytu. Ale kdybyste vybírali nový vysavač do domácnosti s perspektivou i do automobilu, doporučujeme připlatit si rovnou s možností mokrého vysávání či tepování. Místo vysátí koberečků a podlahy auta ho totiž rázem použít i třeba na vyčištění sedaček či obložení stropu (kuřáci vědí) mokrou cestou.

HODNOCENÍ

+ Sací výkon na rozdíl od ostatních nechybí

+ Bohatá volba příslušenství

- Potřebujete zásuvku na 220 V v dosahu vozu

- Velký, těžký a neskladný

 

Odpovídá Pavel Čečrdle z oddělení Hobby a zahrada nákupní galerie Mall.cz

Na co dát pozor při výběru autovysavače?

Zda je určen do vozu, poznáme podle toho, že má napájení na 12 V autozapalovač. Zákazník si ho při výběru může splést s ručním vysavačem do kuchyně.

Čím se řídit během koupě?

Výkonem. Dále můžete klást důraz na dodávané příslušenství. V balení u některých modelů je třeba štěrbinový nástavec, kartáč na čalounění, ukládací brašna a jiné prvky.

Nač dát pozor při užívání?

Autovysavač nedoporučuji k vysávání hodně zaschlé a zašlapané špíny. Tím, že je napájen 12 V, nemá takový sací výkon jako klasické vysavače.

Vyšlo v časopisu

Svět motorů
07 / 2013 Objednat číslo Další články z čísla
Sdílej na facebooku
 

Archiv PDF


Přihlásit se / Zaregistrovat se
Vstup do archivu používá nový, uživatelsky vylepšený systém přihlášení. Pro vstup do archivu potřebujete jednotný účet platný pro všechny weby vydavatelství CZECH NEWS CENTER a.s.Po přihlášení pokračujte zde!

Zapomněli jste heslo?
 
 

Redakce

Adresa: Komunardů 1584/42, 170 00 Praha 7
Email: svet.motoru@cncenter.cz
Telefon: 225 977 851