Mobilní aplikace pro motoristy: Chytrý a chytřejší | SvetMotoru.cz
Svět Motorů

Nejčtenější a nejprodávanější
motoristický časopis

Mobilní aplikace pro motoristy: Chytrý a chytřejší

Mobilní aplikace pro motoristy

Fotogalerie

11 fotografií

Podle statistik až osmdesát procent kupujících mobilních telefonů volí smartphone, přibývá také uživatelů tabletů. Vybrali jsme nejzajímavější aplikace pro motoristy.

(více v čísle 08/13)

Umějí fotit, natáčet videa, surfovat po internetu nebo facebooku, volat a dokonce i pomoci v autě. To jsou chytré mobilní telefony. Na stejných operačních systémech – ať už se jedná o iOS pro Apple, Android či nedávno představený Windows Phone – fungují i čím dál rozšířenější tablety.

Kromě nich však můžete vybírat z tisíců jiných. A právě při tom je potřeba zachovat ostražitost. „Největší pozor si musejí dát majitelé telefonů s operačním systémem Android. Zatímco u platforem iOS i Windows Phone probíhá zevrubná kontrola zveřejňovaných aplikací, pro Android může publikovat kdokoli bez omezení,“ říká Tomáš Doseděl, šéfredaktor webu o mobilních telefonech a aplikacích Mobinfo.cz. Stažení aplikace by se totiž mohlo prodražit. „Škodlivá aplikace nejčastěji krade citlivé informace, tedy hesla nebo přehled vašich zájmů.

Objevují se rovněž programy odesílající prémiové SMS na draze zpoplatněná čísla,“ vysvětluje Doseděl. Takovou aplikaci většinou na první pohled nepoznáte, pokud tedy nepoužíváte v mobilu nějaký antivirový program. „Před instalací doporučuji prostudovat komentáře ostatních kupujících. Poté se zaměřte na neobvyklé chování mobilu – například výrazně sníženou výdrž baterie, podezřele vysoké útraty nebo požadavky na přístup k různým funkcím telefonu, které by program podle vašeho názoru neměl k ničemu potřebovat,“ upozorňuje. Rozhodli jsme se vybrat nejzajímavější aplikace, které by vám mohly pomoci nejen při každodenní jízdě.

Waze: iOS/Android

Kde jsou aktuálně dopravní omezení, nehody nebo uzavírky? S tím poradí aplikace Waze. Zobrazuje i dopravní zácpy podle toho, jak pomalu se uživatelé po mapě pohybují. Podobně pracují i nejnovější Google mapy. Waze ale umí dokonce hlasovou navigaci s českými pokyny. Navíc můžete svůj cíl sdí- let přes facebook nebo třeba klidně napsat neznámému uživateli, který jede stejnou cestou. Pro ty, co se rádi sdružují, ideální.

Waze
Autor: Svět motorů

Pumpdroid: Android

S tím kde se dá v okolí nejlevněji natankovat, poradí aplikace Pumpdroid. Po instalaci nezapomeňte v nastavení zapnout aktualizaci cen. Bez tohoto kroku je program úplně k ničemu. Než se vydáte na některou z pump, zkontrolujte, jak staré jsou údaje o cenách. Sumy totiž zadávají sami uživatelé. A když někam dorazíte a budou tam platit jiné, pomocí aplikace je zkrátka přepište na aktuální, ať se do podobných potíží nedostanou další uživatelé.

Pumpdroid
Autor: Svět motorů

Navier HUD: Android

Také byste chtěli mít u svého auta systém promítání rychlosti na čelní sklo? S aplikací Navier HUD to není problém. Stačí mobil položit pod sklo a spustit. Dokonce to není pouze teorie, ale aplikace funguje i v praxi – tedy pokud je šero. Součástí aplikace je i hlasová navigace, připravte se však na dost šílený „počítačový“ hlas. Pokud jste ale milovníky Kittu ze seriálu Knight rider, budete aplikaci milovat.

Navier HUD
Autor: Svět motorů

Autoškola: iOS/Android

Aplikací na přípravu ke zkouškám v autoškole je spousta – placených i neplacených. My jsme otestovali tuto s prostým názvem Autoškola, která běží jak na Androidu, tak iOS. Funkci splní, velký komfort ovládání ale nečekejte. Program umí vytvořit virtuální test, který musíte ve stanoveném čase splnit, a následně jej vyhodnotí. Uživatel si může také procvičovat otázky, v nichž nejvíce chyboval.

Bodový systém: iOS/Android

Aplikace Bodový systém je přehledná, jednoduše ovladatelná a dokáže i posoudit přestupek. Zadáte například, že jste jeli 59 na padesátce, a program ukáže, jaká pokuta hrozí. Hodit se může i seznam míst, kde lze prověřit bodové konto, nebo polygonů, na kterých získáte tříbodový odpustek. Máme jedinou výtku: některé delikty v aplikaci nazvané přestupky jsou ve skutečnosti trestnými činy.

Bodový systém
Autor: Svět motorů

DailyRoads Voyager: Android

 Tématu černých skříněk do aut už jsme se věnovali několikrát. Není přitom nutné kupovat samostatnou kameru, lze využít i aplikace v mobilu. Výhodou může být, že na rozdíl od jednoduché kamery má telefon většinou kvalitnější záznam obrazu a navíc GPS. Prográmků je spousta, s funkčností je to ale většinou bída – padají, popřípadě vůbec nenahrávají. Nejlepší zkušenost máme s aplikací DailyRoads Voyager. Umí nahrávat ve smyčce, k tomu ve velkém rozlišení. I zde jsme však na některých zařízeních zažili zamrznutí a pád aplikace.

DailyRoads Voyager
Autor: Svět motorů

OBD bluetooth + aplikace: iOS/Android

Vypouštěné emise, aktuální spotřeba, otáčkoměr nebo zrychlení z nuly na sto, tepolota oleje či mazání chybových hlášení řídicí jednotky. Všechno tohle a ještě mnohem více dokážou zjistit desítky aplikací. Má to ale háček – musíte zakoupit bluetooth modul, který zapojíte do OBD zásuvky vašeho vozu. Ten se dá pořídit za cenu od dvou stovek. Případné zásahy do jednotky jsou ale možností pro experty, rozhodně se nepouštějte do jakékoliv manipulace, pokud nebyla závada odstraněna. Může to vést i k poškození jednotky a znehybnění auta. O ztrátě záruky ani nemluvě.

OBD bluetooth + aplikace
Autor: Svět motorů

Car Logbook: iOS

Jakou spotřebu má vaše auto a kolik stojí kilometr jízdy? Odpověď na tuto otázku hledejte v aplikaci Car Logbook. Ovládání je jednoduché a nechybějí ani grafy zobrazující vývoj spotřeby nebo podíl jednotlivých servisních prací na celkových nákladech. Podobných aplikací najdete spoustu i pro operační systém Android.

Car Logbook
Autor: Svět motorů

Pojišťovny: iOS/Android

Minulý rok jako by se roztrhl pytel s aplikacemi pojišťoven. Nabízejí například možnost prodloužení smlouvy, rady při cestách do zahraničí nebo pomoc po nehodě a při následném řešení pojistné události. Testovali jsme je loni v čísle 24. Tady prostě vybírejte podle toho, u které společnosti máte uzavřenou smlouvu.

mParkování: Android

A teď něco pro řidiče v Praze. Určitě se vám to stalo také – přijíždíte do divadla nebo kina na poslední chvíli, když zjistíte, že je okolí zamořeno terorem modrých čar. Co s tím? Najděte nejbližší zónu pro nerezidenty pomocí aplikace. Ta spolupracuje s GPS, díky čemuž přesně určí vaši polohu na mapě. Zároveň umí zobrazit obsazenost blízkých parkovišť P + R i záběry z pouličních kamer.

mParkování
Autor: Svět motorů

iKiosk: iOS

Pokud vlastníte iPhone nebo iPad, můžete si na něm v klidu přečíst nejen nejnovější, ale i starší vydání Světa motorů. Stačí stáhnout aplikaci iKiosk, přes kterou zakoupíte i ostatní časopisy a deníky z našeho vydavatelství. Svět motorů pro Apple vyjde na 0,89 eura, prvních 25 dnů jej však můžete vyzkoušet bezplatně!

iKiosk
Autor: Svět motorů

 

Vyšlo v časopisu

Svět motorů
08 / 2013 Objednat číslo Další články z čísla
Sdílej na facebooku
 

Archiv PDF


Přihlásit se / Zaregistrovat se
Vstup do archivu používá nový, uživatelsky vylepšený systém přihlášení. Pro vstup do archivu potřebujete jednotný účet platný pro všechny weby vydavatelství CZECH NEWS CENTER a.s.Po přihlášení pokračujte zde!

Zapomněli jste heslo?
 
 

Redakce

Adresa: Komunardů 1584/42, 170 00 Praha 7
Email: svet.motoru@cncenter.cz
Telefon: 225 977 851