Největší zlozvyky českých šoférů: Zip nás štve nejvíc (+ video) | SvetMotoru.cz
Svět Motorů

Nejčtenější a nejprodávanější
motoristický časopis

Největší zlozvyky českých šoférů: Zip nás štve nejvíc (+ video)

Nejvíce řidiče štve nepoužívání pravidla zipu. Proč se jím ale neřídí?

Vybrali jsme deset nejčastějších nešvarů, které denně vídáme na silnici. Ty nejhorší jste si zvolili sami. Jak tyto zlozvyky vidí odborníci a proč je policie nepokutuje?

(více v čísle 46/13)

Nepoužívání pravidla zipu a trvalá jízda v levém pruhu po dálnici. To jsou každodenní řidičské nešvary, které vás štvou nejvíc. Odpověděli jste na to v anketě na facebooku Světa motorů. Během pár dnů měla obrovský úspěch, kdy jste nám pomohli s výběrem deseti nejhorších nešvarů. K tomu jste upozornili i na další, které vás rozčilují. Kromě nepoužívání ukazatelů směru třeba na nerespektování dopravních značek některými účastníky silničního provozu.

Může snad za nešvary neumětelství českých šoférů, nebo vyloženě záměr dělat okolí „prasárny“? Zaměřili jsme se na nejčastější z nich.

Nepokutují

Pro většinu z následujících porušování pravidel silničního provozu platí, že je policie příliš neřeší. Někdy jako by neviděla, jindy má prostě svázané ruce. „Jak chcete měřit bezpečnou vzdálenost, když to není stanoveno v legislativě?“ odpovídal otázkou předchozí šéf dopravní policie Leoš Tržil. Jeho nástupce Tomáš Lerch si dal za úkol bojovat proti agresivitě na silnicích, tedy právě „prasárnám“ v provozu typu lepení se na zadek a zbytečně útočné jízdy. Úkol to není jednoduchý – pokud se řidič hádá, je mu třeba čin dokázat. Jenže od našich policejních zdrojů máme potvrzeno, že je to mnohem náročnější a zdlouhavější než doložit nepřítomnost lékárničky nebo heveru v kufru. Takže třeba nebezpečné najíždění zezadu se v praxi řeší teprve až po nehodě kvůli nedodržení bezpečné vzdálenosti.

Video
29:12

Reklama Reklama
Zlozvyky českých řidičů
Autor: Josef Holek

Další nešvary nejsou příčinou nehod, takže v policejních statistikách nefigurují. Ale otravují každodenní řidičský život. Třeba nesmyslné svícení mlhovkami při dojezdu kolony. Nebo pomalé rozjíždění se na semaforech, kde řada šoférů řadí první stupeň až teprve na zelenou. A slyšeli jste někdy o někom, kdo by za to dostal pokutu?

Do vlastních řad

Neobhajujeme porušování dopravních předpisů. S pokorou ale musíme uznat, že některé z nešvarů možná nevědomky také činíme. I vy se k tomu přiznáváte v anketě. Nejčastěji k jízdě v levém dálničním pruhu, kde je jednoznačným viníkem rozbitý povrch v pravém. „Vjet na D1 doprava je smrt,“ napsal nám jeden z respondentů. Zajímavostí je, že se nám ozvali i čtenáři žijící v zahraničí a potvrzují, že většina nešvarů není výjimkou ani jinde ve světě. „Možná jen v nedodržování pravidla zipu máme ve srovnání se zahraničím trochu co dohánět,“ přidává svou zkušenost Jan Kunc žijící v americké Atlantě. „Agresivita je patrně jediným českým specifikem,“ dává Čechům nelichotivou vizitku. A co vy, které z nešvarů vám vadí?

Jaké konkrétní zlozvyky dělají čeští šoféři se dočtete v SM č. 46. Vydání si můžete objednat z těchto stránek.

 

Vyšlo v časopisu

Svět motorů
46 / 2013 Objednat číslo Další články z čísla
Sdílej na facebooku
 

Archiv PDF


Přihlásit se / Zaregistrovat se
Vstup do archivu používá nový, uživatelsky vylepšený systém přihlášení. Pro vstup do archivu potřebujete jednotný účet platný pro všechny weby vydavatelství CZECH NEWS CENTER a.s.Po přihlášení pokračujte zde!

Zapomněli jste heslo?
 
 

Redakce

Adresa: Komunardů 1584/42, 170 00 Praha 7
Email: svet.motoru@cncenter.cz
Telefon: 225 977 851