Reportáž: Mohou opravdu ublížit? | SvetMotoru.cz
Svět Motorů

Nejčtenější a nejprodávanější
motoristický časopis

3. 3. 2014

Reportáž: Mohou opravdu ublížit?

Křížky u silnic – pieta, nebo nebezpečí?

Na křížky u silnic narazíme prakticky všude, připomínají místa lidských tragédií za volantem. Často se ale poukazuje ina jejich nebezpečnost.

Pro jedny jsou mementem pro pozůstalé i výstrahou dalším řidičům, podle jiných znamenají potenciální překážky, kde by mohlo dojít k dalším zraněním, nebo minimálně odvádějí pozornost od řízení. „Křížky jsou pietním místem. Ale nebezpečí, že se šofér nebude plně věnovat řízení, je tu vyšší,“ pojmenovává základní rozpor Stanislav Vondruška, místopředseda Českého sdružení obětí dopravních nehod. „Pozornost řidičů projíždějících kolem snižují,“ potvrzuje mluvčí ŘSD Nina Ledvinová. Chápe ale i lidský rozměr. Křížky prostě nenechávají nikoho lhostejným.

Všude, a nikde

Kolik jich však ve skutečnosti je? Na tuhle otázku neumí odpovědět asi nikdo. „Žádná statistika neexistuje, pietní místa nejsou ofi ciálně sledována,“ říká Martin Novák z ministerstva dopravy. „Na ŘSD žádnou takovou evidenci nevedeme,“ potvrzuje za správce dálnic a silnic 1. třídy Ledvinová. A drtivá většina je nelegální. Jen málokoho napadne, že i pomníček nebo prostý křížek je stavbou, a tedy by na ni měl mít povolení. Naprosté menšině z těch, kteří mají raději všechno černé na bílém, se chce podstupovat boj s úředními větrnými mlýny. Své o tom ví Pavel Jedlička z Cheznovic u Rokycan. „Kdybych neměl známé a lidé se mnou nesympatizovali, nikdy bych na místo, kde jsem přišel o své blízké, legálně pomníček dostat nemohl,“ svěřuje se zřizovatel prvního ofi ciálně povoleného pomníčku v západních Čechách (viz Úřední martyrium). A přestože nakonec uspěl, může hovořit o štěstí. Třeba v okolí Prahy by ho asi neměl. „Středočeský kraj jako správce komunikací pomníčky u silnic nepovoluje, ani je neeviduje,“ je rezolutní mluvčí kraje Nicole Mertinová.

Ať to má řád

Přestože je naprostá většina pomníčků u silnic nelegální, mhouří nad nimi oči jak policisté, tak správci silnic. Aby křížek nemohl být snadno označen za černou stavbu a tudíž určen k odstranění, měl by splňovat alespoň základní pravidla. I když nejsou nikde oficiálně popsaná, jak nám potvrzuje i mluvčí resortu dopravy, vycházejí ze zdravého selského rozumu.

První pravidlo: Umístění pomníčku by nemělo být potenciálním nebezpečím pro další motoristy. „Pokud někdo instaluje pomníček blízko silnice třeba v podobě balvanu, pak je jisté, že při srážce by mohlo dojít k další oběti,“ popisuje Novák.

Druhé pravidlo: Pietní místo by nemělo bránit ani údržbě komunikací. „Pracovníkům Správy a údržby silnic dělají některé pomníčky problémy – při sekání trávy, plužení sněhu, umisťování značek, čistění příkopů,“ vyjmenovává Ledvinová.

Třetí pravidlo: Bezpečnost provozu v okolí pietního místa. „Při jeho návštěvě, zejména v hůře přehledných úsecích, je třeba zastavit tak, aby bylo auto dobře vidět, a nevytvářelo nebezpečnou situaci,“ ví mluvčí silničářů.

„Všechna ta pravidla mají svoji logiku, podepsal bych se pod ně. Jen mi vadí, že například některé billboardy jsou vzdálené od silnice třeba jen 1,5 metru od kraje, a nikomu to nevadí,“ říká Pavel Jedlička.

Jak by měl vypadat?

Když se rozhodnete zřídit si pietní místo, ať už povolení máte či ne, a budete respektovat nepsaná pravidla výše, zvažujte i jeho podobu. Neměly by jej tvořit předměty, které by mohly způsobit zranění někomu jinému. Nejsou tedy vhodné betonové či kamenné pomníčky, ani kusy z havarovaných vozidel, například čelní sklo, kolo či vidlice motocyklu. Jak má pomníček vypadat, popisuje Pavel Jedlička, který na jeho umístění a podobu má dokonce plánek a řádné stavební povolení. „Deska je postavena do země jen tři centimetry hluboko, aby se při náhodném střetu mohla s minimálním odporem sama položit. Ze strany od silnice má plocha na květiny a svíčky pozvolný vzestup, aby se nikdo nezastavil a nezranil o její hranu,“ vysvětluje pravidla, který by měla zabránit dalším zraněním.

Jak vyběhat legální pomníček a co říká zákon, se dočtete v tištěné verzi SM, č. 9/2014. Objednat ho můžete přímo z těchto stránek. 

Sdílej na facebooku
 

Archiv PDF


Přihlásit se / Zaregistrovat se
Vstup do archivu používá nový, uživatelsky vylepšený systém přihlášení. Pro vstup do archivu potřebujete jednotný účet platný pro všechny weby vydavatelství CZECH NEWS CENTER a.s.Po přihlášení pokračujte zde!

Zapomněli jste heslo?
 
 

Redakce

Adresa: Komunardů 1584/42, 170 00 Praha 7
Email: svet.motoru@cncenter.cz
Telefon: 225 977 851