Úřední buzerace: Slalomáři by se zaradovali | SvetMotoru.cz
Svět Motorů

Nejčtenější a nejprodávanější
motoristický časopis

4. 3. 2014
Josef Holek

Úřední buzerace: Slalomáři by se zaradovali

Křivé značení ve Strakonicích

Proč musí ve Strakonicích řidiči dělat „myšku“? Vše si prý vymyslela policie. Změny možná nastanou na jaře.

Myslíte si, že se v Čechách maluje jen rovné vodorovné dopravní značení? Ani náhodou. V Radomyšlské ulici v jihočeských Strakonicích najdete pořádnou vlnovku, za kterou by se nemusel stydět leckterý malíř abstraktních děl. Umění na silnice ale nepatří, a proto „esíčko“ mezi dvěma zastávkami působí nestandardně. A hlavně kvůli spíš svérázným praktikám zdejších úředníků mohou vznikat nebezpečné situace. Jen těžko totiž řidič za husté mlhy nebo při sněhové vánici předpokládá, že linka zákeřně uhýbá vlevo a hned zase vpravo. Úředníci i policisté se shodují, že silničáři nebyli při tvorbě značení opilí, ale čáru nakreslili podle plánu, na němž se oba nadřízené subjekty dohodly a který prý ctí předpisy. Značení vzniklo pro pohodlnější objíždění autobusů.

Šéf odboru dopravy strakonického městského úřadu Václav Býček říká, že jeho nadřízení pracovali pod tlakem dopravního inspektorátu policie. „Když jsme v polovině prosince minulého roku zaváděli novou linku MHD, museli jsme policii žádat o vyjádření. Ta se zavedením linky a umístěním zastávky neměla problém, ale takto řešené značení si dala jako podmínku,“ prohlašuje. S tvrzením však dopravní inspektorát nesouhlasí. „Jedná se o dopravní značení, ke kterému policie dává pouze stanovisko,“ kontruje mluvčí strakonické policie Jaromíra Nováková a dodává, že ve věci jako správní orgán rozhodoval městský úřad. To znamená, že policie nemůže ze zákona dávat závazné stanovisko. Může jen doporučovat. Zodpovědnost tak nese městský úřad, respektive Václav Býček a jeho podřízení. Názor policistů mohl shodit ze stolu. „Řidiči mají jezdit při pravém okraji vozovky i přes to, že na silnici je žlutými čárami vyznačena zastávka. To neznamená, že přes žluté značení zastávky nemohou šoféři projíždět,“ dodává. Samozřejmě mohou.

Nechávají to být

Pomyslné máslo na hlavě ale mají městští strážníci i státní policisté. V ulici, která je zároveň výpadovkou na Blatnou, nechávají za zastávkou stát řadu vozidel, ačkoliv je úsek uveden značkou zakazující zastavení. Kdyby šoféři nakrásně dodržovali vodorovné značení, uhnou před zastávkou. A v místě, kde by se měli vracet, už stojí zaparkovaná auta. Takže skončí v protisměru. Že je silnice dostatečně široká? To v okamžiku, kdy policie nechává beztrestně stát automobily v jízdním pruhu, není argumentem. Totiž řidič při objíždění překážky (kterou auto v zákazu zastavení je) nesmí ohrozit ani omezit protijedoucí šoféry a ohrozit ostatní účastníky provozu. V Radomyšlské ulici tak musí rozumný motorista beztak zastavit. Pak je tedy jedno, jestli stojí za autobusem nebo o pár metrů dál, za „napáskovanými“ vozidly návštěvníků nedaleké nemocnice.

Sami jsme byli svědky situace, kdy se v jedné chvíli na jednom úseku sešel cyklista s objíždějícími a protijedoucími automobily. Můžeme potvrdit, že na silnici bylo v ten okamžik hodně těsno a jeden z řidičů raději zastavil. A to v zastávce nestál autobus.

Prý se něco chystá

Tento příběh bude mít nejspíše šťastný konec. Úřad vyslyšel stížnosti a uvažuje o narovnání, a to v pravém slova smyslu. Vlnovka prý bude narovnána a značení tak bude uvedeno do stavu, který panoval v ulici před změnou. Motoristická veřejnost snad alespoň jednou zvítězí.

Sdílej na facebooku
 

Archiv PDF


Přihlásit se / Zaregistrovat se
Vstup do archivu používá nový, uživatelsky vylepšený systém přihlášení. Pro vstup do archivu potřebujete jednotný účet platný pro všechny weby vydavatelství CZECH NEWS CENTER a.s.Po přihlášení pokračujte zde!

Zapomněli jste heslo?
 
 

Redakce

Adresa: Komunardů 1584/42, 170 00 Praha 7
Email: svet.motoru@cncenter.cz
Telefon: 225 977 851