Výročí Škody 1000 MB: Dnes slaví padesátiny | SvetMotoru.cz
Svět Motorů

Nejčtenější a nejprodávanější
motoristický časopis

Výročí Škody 1000 MB: Dnes slaví padesátiny

Interiér s dvouramenným volantem a jednoduchým přístrojovým štítem nepostrádal prvky dobové elegance

Fotogalerie

3 fotografie

Víte, kdy se poprvé představil první český automobil se samonosnou karoserií a držitel mnoha dalších „nej“? Tento týden je tomu rovných padesát let!

Loni na podzim jsme se ve Světě motorů důkladně věnovali 25. výročí startu sériové výroby Škody Favorit. Téma mělo značný ohlas, proto nemůžeme v takto velkolepém pojetí zapomenout ani na další důležité narozeniny: právě tento pátek – 21. března – uplyne půl století od dlouho očekávaného slavnostního okamžiku: ministr všeobecného strojírenství Poláček tehdy spolu s pracovníky mladoboleslavské automobilky a Výzkumného ústavu motorových vozidel na tiskové konferenci poprvé odhalil nový lidový vůz moderní koncepce.

Události se věnoval veškerý československý tisk, ale nejvíce samozřejmě Svět motorů. Co zajímavého jsme o tomto voze v průběhu času napsali, zjistíte na stranách 10-11. Předtím se zasvětíme do zásadních technických přínosů novinky. Nejdříve se však ponoříme do atmosféry roku 1964, kdy na vůz čekal celý národ i zahraničí. Tisk hýřil superlativy o elegantním automobilu lepším než Renault 8 nebo Simca 1000 z úplně nové, na míru postavené továrny, kde se má denní produkční kapacita postupně zvyšovat z deseti vozů na stovku. Odhady hovořily o tom, že do konce roku budou u nás i v zahraničí jezdit tisíce těchto vozů. Kompletní jarní přehled čs. automobilového trhu nabízíme pro zajímavost v samostatné tabulce.

Legendární embéčko nakonec vzniklo v ČSSR v celkovém počtu 441 886 kusů včetně verzí MBT, MBG (s dvoukarburátorovým motorem) a kupé MBX, produkce probíhala v letech 1964-1969. Dalších 1270 automobilů bylo smontováno na Novém Zélandě. Nástupce Škoda 100/110 ale nebyl úplně novým modelem, znamenal jen další stupeň modernizace…

Jaká auta jezdila v roce 1964, jakou měla "tisícovka" techniku a co na nový model říkal národ, se dočtete v čísle 12. Nyní je na stáncích a zakoupit jej můžete i na těchto stránkách. 

Sdílej na facebooku
 

Archiv PDF


Přihlásit se / Zaregistrovat se
Vstup do archivu používá nový, uživatelsky vylepšený systém přihlášení. Pro vstup do archivu potřebujete jednotný účet platný pro všechny weby vydavatelství CZECH NEWS CENTER a.s.Po přihlášení pokračujte zde!

Zapomněli jste heslo?
 
 

Redakce

Adresa: Komunardů 1584/42, 170 00 Praha 7
Email: svet.motoru@cncenter.cz
Telefon: 225 977 851