Udělej si sám: Všechna přání za polovic | SvetMotoru.cz
Svět Motorů

Nejčtenější a nejprodávanější
motoristický časopis

26. 4. 2014

Udělej si sám: Všechna přání za polovic

Montáž neoriginální navigace

Říká se jí navigace, ale přesnější je nazývat ji multimediální stanicí s GPS. Kromě usnadnění cesty k cíli umí i mnoho jiných věcí.

(více v čísle 16/14)

V případě již nevyráběného Passatu B6 stojí originální GPS navigace i dnes zhruba 60 000 korun. A to není zrovna málo. Hozené rukavice se tak chápou specializované fi rmy, které se těmito systémy zabývají v takzvaném aftermarketu. Jejich cílem je pokud možno nabídnout to samé co výrobce automobilů, leč za mnohem příznivější cenu. Přesně takovým produktem je multimediální stanice od fi rmy Zenec. Model přímo zaměřený na vozy Škoda, Volkswagen a Seat má označení ZE-NC2011D, přičemž dokáže plně nahradit originální systém dodávaný v prvovýrobě. Zahrnuje barevnou dotykovou obrazovku o úhlopříčce 16,5 centimetru. Použitý TFT-LCD displej nabízí rozlišení 800 x 480 pixelů. Součástí systému je nejen zmíněná navigace, nýbrž i sada handsfree od Parrotu a samozřejmě multimediální přehrávač většiny známých typů souborů. Pro uživatele je důležité, že zařízení umí komunikovat s multiplexní sítí vozu a datovými sběrnicemi CAN. Zásluhou toho dokáže jednotka zobrazovat třeba informaci o zapnutém vyhřívání předních sedadel či nastavení klimatizace/ topení. Dále systém podporuje multifunkční volant, zobrazuje údaje z palubního počítače MFA, či dokonce grafi cky parkovací senzory.

Zajímavostí, kterou uživatel jistě ocení, jsou takzvaně stálé mapové podklady. Jinak je tomu u navigace z prvovýroby, kde je nutné v případě koncernu VW nechat každé tři roky aktualizovat její software, čili ji takzvaně flashovat. To by až tolik nevadilo, kdyby to nestálo zhruba 5000 korun.

Postup montáže najdete v tištěném vydání SM č. 16/2014. 

Vyšlo v časopisu

Svět motorů
16 / 2014 Objednat číslo Další články z čísla
Sdílej na facebooku
 

Archiv PDF


Přihlásit se / Zaregistrovat se
Vstup do archivu používá nový, uživatelsky vylepšený systém přihlášení. Pro vstup do archivu potřebujete jednotný účet platný pro všechny weby vydavatelství CZECH NEWS CENTER a.s.Po přihlášení pokračujte zde!

Zapomněli jste heslo?
 
 

Redakce

Adresa: Komunardů 1584/42, 170 00 Praha 7
Email: svet.motoru@cncenter.cz
Telefon: 225 977 851