Satelitní zabezpečení vozidla: Naděje za 200 Kč | SvetMotoru.cz
Svět Motorů

Nejčtenější a nejprodávanější
motoristický časopis

Satelitní zabezpečení vozidla: Naděje za 200 Kč

Satelitní zabezpečení vozidla

Fotogalerie

10 fotografií

Sledování vozidla přes GPS může být zajímavým doplňkem. Zvláště když se zařízení dá pořídit za 214 korun. Vyzkoušeli jsme jej. Vyrovná se profesionálním řešením?

(více v čísle 27/17)

Řidiči z velkých flotil pravděpodobně už dávno poznali, že nad jejich vozidlem bdí velký bratr. V autě je umístěna krabička, která prostřednictvím GPS zjišťuje, kde se vůz pohybuje. Přes mobilní data pak odesílá údaje o poloze nebo třeba i jen drobném pohybu vozu či startu do systému. Tam může správce vozového parku prohlížet, jestli se mu někde některé auto netoulá, nejezdí příliš rychle nebo mimo vytyčený koridor. Většinou z dat umí rovnou vytvořit i knihu jízd. Auto pak lze často dohledat i třeba v případě krádeže. Za profesionální zařízení zaplatíte včetně instalace cenu asi od dvou do deseti tisíc, měsíční provoz vyjde přibližně na sto a více korun. Více informací naleznete v samostatném boxu.

Z Číny

Satelitní zabezpečení vozidla
Autor: Svět motorů

Kromě známých a nákladných řešení existují i méně profesionální zařízení, která koupíte doslova za babku. V našem případě jsme na serveru Ebay.com našli krabičku za 214 korun včetně poštovného, která slibovala vše potřebné: sledování vozu přes mobilní i internetovou aplikaci, komunikaci přes SMS, ale dokonce také odposlouchávání vozu.

Po měsíci od zaplacení nám přichází nevzhledná šedivá obálka popsaná písmem připomínajícím rozsypaný čaj. Uvnitř je trochu pomačkaný papírový box, kde nacházíme bytelně působící zařízení o rozměrech krabičky od sirek. Přiložený návod je nejen v čínštině, ale i trochu krkolomné angličtině.

Podle popisu instalujeme do mobilu aplikaci. Trochu nás zaráží varování operačního systému v telefonu, že aplikace je od neznámého uživatele, a tedy potenciálně nebezpečná. Po spuštění a zadání údajů z krabičky překvapuje komplexností – můžeme nastavovat, kde se auto smí pohybovat, při jakém překročení limitů nás bude kontaktovat nebo jestli se má automaticky odpojit v případě rizika vybití startovacího akumulátoru. Prográmek navíc hovoří i částečně česky. Slušně vypadá rovněž on-line prohlížeč. Po zadání výrobního čísla a kódu se dostáváme do prostředí, které se na první pohled funkčně příliš neliší od profesionálních řešení. V obou případech však logicky naše zařízení zatím nevidíme – k tomu jej musíme nejprve připojit.

Funguj!

Pro provoz krabičky budeme potřebovat datovou kartu SIM – jinak by nám zařízení těžko mohlo sdělit svoji polohu. Nabídek na trhu je řada, nejlevnější připojení vycházejí asi na stovku za měsíc. Pokud ale budete kartu přikupovat k už existujícímu tarifu, dostanete se i na podstatně nižší ceny. Množství dat potřebných pro jednotku je totiž minimální.

Kartu zasunujeme do krabičky a jdeme na montáž! Výrobce doporučuje místo bez vlhkosti, my se rozhodujeme instalovat výrobek přímo do prostoru autobaterie.

Zařízení připojujeme k proudu a začínáme s nastavením. To probíhá pomocí druhého telefonu a zpráv SMS. Není to žádný med. Přiložený návod je značně nepřehledný a jednotka nereaguje tak, jak by měla – tedy nereaguje vůbec. Na youtube přitom nacházíme množství amatérských videí ukazujících, že krabička běžně bez potíží pracuje. Nejedná se tedy o žádný zjevný podvrh.

Chybí signál

Snažíme se na číslo zavolat, ale překvapivě se tváří jako nedostupné – tady je něco v nepořádku. Rozebíráme zařízení, a když přidržíme kontakt antény, najednou nám začnou chodit esemesky s odpověďmi. Uchycení antény není vyřešeno zrovna vhodně, ale když jej fi xujeme, už funguje. Přes textové zprávy nastavujeme přístupový bod internetu a těšíme se, že konečně vyzkoušíme funkčnost. Jenže na esemesku s naším příkazem „URL#“, na jehož základě by dle návodu i četných videí měl přijít vzkaz s odkazem na mapu s místem polohy auta, přichází odpověď „GPS not fixed“. Zkrátka krabička nemá tušení, kde se nachází. Zkoušíme ji dát přímo pod oblohu, znovu připojit, restartovat, vyjmout a opět zandat kartu SIM, pak asi hodinu čekáme… Ale odpověď je vždy stejná. Přístroj už s námi sice našel společnou řeč a vesele si esemeskuje, jenže nemá ani páru, kde se nachází. U zařízení na sledování polohy docela problém. Zkoušíme připojení přes aplikaci i web. Vše funguje perfektně až na to, že se zase nedozvíme polohu zařízení.

Satelitní zabezpečení vozidla
Autor: Svět motorů

Milý příteli…
Už vcelku rozezleni usedáme k počítači a rezignovaně s pocitem vyhozených peněz píšeme do čínské fi rmy, kde jsme produkt koupili. Odpověď v angličtině k našemu překvapení přichází po dvou hodinách. „Milý příteli, děkuji za tvou zprávu. Je to od tebe opravdu hezké! Moc děkuji za tvé porozumění a podporu mojí práce. Ještě dnes zašlu nový kus. Moc děkuji!“ píšou nám. Jenže pokud by vše šlo hladce, další měsíc potrvá, než novou krabičku dostaneme. Pokud tedy potřebujete skutečně kvalitní a spolehlivé zabezpečení, rozhodně se raději obraťte na tuzemské profesionály. Nebo riskněte levný obchod z Číny. Podle recenzí sice přístroj opravdu funguje, ale když nám už jednou selhal, co když vypoví službu v okamžiku, kdy ho budeme opravdu potřebovat?

Vyšlo v časopisu

Svět motorů
27 / 2017 Objednat číslo Další články z čísla
Sdílej na facebooku
 

Archiv PDF


Přihlásit se / Zaregistrovat se
Vstup do archivu používá nový, uživatelsky vylepšený systém přihlášení. Pro vstup do archivu potřebujete jednotný účet platný pro všechny weby vydavatelství CZECH NEWS CENTER a.s.Po přihlášení pokračujte zde!

Zapomněli jste heslo?
 
 

Redakce

Adresa: Komunardů 1584/42, 170 00 Praha 7
Email: svet.motoru@cncenter.cz
Telefon: 225 977 851