Vše o třetí značce na auto: Až rok a desítka k tomu? | SvetMotoru.cz
Svět Motorů

Nejčtenější a nejprodávanější
motoristický časopis

21. 8. 2018

Vše o třetí značce na auto: Až rok a desítka k tomu?

Vše o třetí značce na auto

Vozíte na tažném zařízení jízdní kola a přendáváte stále zadní značku na nosič a zpět? Nebo pořád používáte samodomo vyrobenou tabulku, případně vás nechává bicyklem zakrytá espézetka zcela chladnými? Koledujete si o malér!

(více v čísle 31/18)

Česko je prý národem cyklistů, stále více aut má na střechách, zadních víkách či tažném zařízení umístěny držáky kol. Podle švýcarského automotoklubu TCS jsou pro provoz na silnici nejbezpečnější právě nosiče upevněné na tažném zařízení.

Jenže to znamená vznik problému: částečně, nebo zcela zakrývají registrační tabulky. „Pokuta za tento přestupek je pět tisíc až deset tisíc korun a zákaz řízení na šest měsíců až rok,“ vypočítává Eva Kropáčová, mluvčí Policejního prezidia.

Proč tak výrazná sankce? „Zákon nedovoluje řídit vozidlo, jehož registrační značka je zakryta, nečitelná nebo upravena anebo umístěna tak, že je znemožněna nebo podstatně ztížena její čitelnost,“ dodává policistka. Možná patříte mezi motoristy, kteří by takový flastr nečekali, nebo o něm dokonce vůbec nevědí. Jak to vyřešit?

Radši dříve než později

Zákon samozřejmě umožňuje tabulku přendávat ze zadního čela na nosič a zpět. Kromě otravné manipulace při každé cestě s koly se ovšem může stát, že tabulku ztratíte. To znamená auto bez chybějící značky odstavit, vydat se na dopravní úřad obce s rozšířenou působností a prožít si spoustu starostí a běhání s vyřízením nových espézetek.

Druhou možností, kterou zákon umožňuje od ledna 2016, je zajít na úřad hned a vyřídit si třetí speciální tabulku se stejnými identifikačními znaky jako už ty přidělené na vozidlo: vydává se výhradně na nosiče kol. Rozměrově je stejná jako ty klasické, pouze má za prvními třemi symboly dvě hvězdičky. Zaplatíte za ni 600 korun a ještě padesátku k tomu za zapsání tabulky do velkého technického průkazu a do registru vozidel. „Značku vydá na žádost vlastníka nebo provozovatele vozidla kterýkoli úřad obce s rozšířenou působností, bez ohledu na bydliště či sídlo provozovatele,“ vysvětluje aktuální postup Petr Mareček, vedoucí oddělení evidence motorových a přípojných vozidel na pražském magistrátu. Stejně jako řidičák si ji tak vyřídíte na kterémkoli z 206 dopravních úřadů. Pokud tam nechcete trčet příliš dlouho, mělo by jít dopředu zaregistrovat se na konkrétní čas a přijít na řadu prakticky bez čekání.

Zapomeňte na samodomo

Jiná možnost než mít originální tabulku už více než dva a půl roku neexistuje. Do konce roku 2015, než vešla v platnost úprava umožňující vyřízení třetí značky, ještě policie s přimhouřenýma očima tolerovala i značky vyrobené na koleně. Tabulky ručně vypsané nebo vyjeté z tiskárny jsou už dnes nemyslitelné. Originální značky totiž mají refl exní vrstvu, zatímco ostatní ne. Právě zhoršenou identifi kací vozidla ve zhoršených světelných podmínkách se policisté ohánějí: na jejich použití se vztahuje stejná sankce, jako když je značka nečitelná, nebo zakrytá. „Jestliže bude užito jiné než přidělené registrační značky, tedy například domácího nebo profesionálního výrobku z tiskáren, řidič se dopustí stejného přestupku, jako kdyby jel bez značky.“ Tedy stejných pět až deset tisíc a půlroku až rok bez řidičáku.

Máme za to, že návštěva úřadu a vynaložených 650 korun za klid rozhodně stojí.

OTÁZKY A ODPOVĚDI O TŘETÍCH ZNAČKÁCH

Kde a jak?

O třetí tabulku můžete požádat na kterémkoli z 206 dopravních úřadů v Česku. Kromě žádosti o její vydání, již lze buď vyplnit přímo na úřadě, nebo si ji stáhnout a vypsat už doma do formuláře ze stránek úřadu, budete potřebovat ještě průkaz totožnosti a velký technický průkaz. Při vyzvedávání značky na úřadě si kromě velkého techničáku vezměte ještě ten malý.

Jak dlouho to trvá?

Na vyřízení mají úředníci standardních třicet dnů, ovšem zpravidla je tabulka hotova už za poloviční dobu.

Kolik to stojí?

Za vyhotovení tabulky zaplatíte 600 korun. Dalších padesát pak vydáte až při zapsání tabulky do technického průkazu a registru vozidel.

Co cizina?

Ani za hranicemi se netoleruje, aby jízdní kola umístěná na tažném zařízení zakrývala registrační značku. Takže pěkně s ní na nosič. A je jedno, zda jde o tabulku standardní, nebo speciální třetí. Pravidla i tam připouštějí obě možnosti, jen musí být dobře čitelná. „Absence registrační tabulky na nosiči kol je považována za přestupek třeba v Německu, Slovinsku či Chorvatsku,“ říká Hana Botová z D.A.S. pojišťovny právní ochrany a dodává: „Například u našich západních sousedů je za to pokuta minimálně 60 eur, tedy bezmála 1550 Kč.“

Desítky tisíc tabulek

◗ Od začátku vydávání třetích tabulek v lednu 2016 si je vyžádaly desítky tisíc řidičů. Za první rok to bylo skoro 22 000 značek.

◗ Největší zájem je v Praze. „Do dnešního dne jsme jich vydali 11 608 kusů,“ vypočítává Petr Mareček z odboru dopravně správních činností pražského magistrátu.

◗ Nejméně vydaných třetích tabulek je evidováno na Karlovarsku.

◗ Největší zájem o třetí značku je v letních měsících, podle prezidenta Autoklubu Jana Šťovíčka je vůbec nejvíce žádostí v červnu.

Nelze řešit na místě

Pokud zákon za přestupek nařizuje správní řízení, nelze jej řešit s policejní hlídkou, ale výhradně na úřadě. A i kdyby to tak nebylo, smějí policisté na místě uložit pokutu jen do 2500 Kč. Přitom v případě zakryté značky začíná postih na dvojnásobku této sumy.

Vyšlo v časopisu

Svět motorů
31 / 2018 Objednat číslo Další články z čísla
Sdílej na facebooku
 

Archiv PDF


Přihlásit se / Zaregistrovat se
Vstup do archivu používá nový, uživatelsky vylepšený systém přihlášení. Pro vstup do archivu potřebujete jednotný účet platný pro všechny weby vydavatelství CZECH NEWS CENTER a.s.Po přihlášení pokračujte zde!

Zapomněli jste heslo?
 
 

Redakce

Adresa: Komunardů 1584/42, 170 00 Praha 7
Email: svet.motoru@cncenter.cz
Telefon: 225 977 851