20 let od smrti Ayrtona Senny: Odchod apoštola | SvetMotoru.cz
Svět Motorů

Nejčtenější a nejprodávanější
motoristický časopis

20 let od smrti Ayrtona Senny: Odchod apoštola

Ayrton Senna

Dnes uplynulo dvacet let od smrti jednoho z velikánů formule 1. Byl jím legendární Brazilec, trojnásobný mistr světa a fenomenální závodník Ayrton Senna da Silva.

(více v čísle 18/14)

Ruku na srdce, kdo z dnešní generace si vzpomene na Ayrtona Sennu? Lidská paměť má milosrdný dar zapomínat. Ovšem zde to není namístě. Fenomenální závodník tvořil významným způsobem ve druhé polovině osmdesátých a v první půlce let devadesátých dějiny formule 1.

Během jeho života mu říkali Apoštol bezpečnosti. Navzdory svému agresivnímu způsobu jízdy se intenzivně zajímal o novinky, které by mohly eliminovat riziko v závodech. Od jeho skonu se smrt formuli 1 vyhýbá. Dlouholetý oficiální lékař F1 Sid Watkins, který zemřel v září 2012 ve věku 84 let, uvedl ve svých vzpomínkách na první pohled drsnou skutečnost. „Stejně jako ve válce vede i ve formuli 1 tragédie k pokroku.

Od Mezinárodní automobilové federace jsme po tragédii dostali volnou ruku a neomezený rozpočet. Ayrton se svým způsobem postaral o to, že ve formuli 1 dlouhá léta nikdo nezahynul,“ připomíná Watkins.

Okamžiky po děsivém nárazu do svodidel v rychlosti 220 km/h oběhly mnohokrát svět. Lékaři začali o Sennův život bojovat jen několik minut po havárii. Tušili, jestli se dá tento boj vyhrát?
Autor: Profimedia.cz a archiv

Co si myslí Newey

Příčina Sennovy havárie nebyla ani přes soudní jednání v Itálii objasněna. Představitelé týmu Williams byli zproštěni obžaloby za to, že nehodu způsobil prasklý sloupek řízení. Co si o tom myslí tehdejší konstruktér Sennova vozu Adrian Newey, současný strůjce mistrovských vozů Red Bull pro Sebastiana Vettela?

„Určitě selhal sloupek řízení. Můžeme se dohadovat, zda praskl po nárazu do zdi, nebo způsobil nehodu. Podle veškerých důkazů auto nevyjelo z dráhy následkem vadného řízení,“ vzpomíná Newey. „Zřejmě došlo k defektu pravé pneumatiky po najetí na nějaký úlomek na trati. Pokud bych si měl vybrat nejpravděpodobnější příčinu, byla by to právě tato,“ dodává.

V inkriminovaném okamžiku jel za Sennou Michael Schumacher. „V kole před nehodou jsem viděl, že vůz narážel zádí na asfalt více, než bylo obvyklé. V zatáčce Tamburello nad ním Senna málem ztratil kontrolu. Později auto narazilo ve stejném místě krytem zádi na nerovnost a smýklo se do strany. Vzápětí opustilo trať,“ vzpomíná Schumacher.

Ayrton Senna da Silva zemřel na následky vážných poranění hlavy. „Měl prasklou spánkovou tepnu a krvácel ze spodiny lebeční. Jeho zranění vylučovala možnost přežít,“ popisuje příčiny úmrtí ve svých pamětech doktor Watkins.

Trosky havarovaného vozu Williams zabavila italská prokuratura. Šetření neprokázalo, zda byla příčinou havárie technická nebo jiná chyba.
Autor: Profimedia.cz a archiv

Symbol Brazílie

Po každém vyhraném závodě vytáhl Senna brazilskou vlajku. Krajané ho milovali a dýchal by za ně. „Doma mě podporuje neuvěřitelné množství lidí. Nezáleží na tom, jestli jsou chudí nebo bohatí. Všichni spolu zasednou a sledují, jak vítězím. I když u nás nejsou podmínky pro život ideální, každé dva týdny se alespoň na pár hodin lidé odtrhnou od reality a baví se, za což jsem jim neskonale vděčný,“ mluvil Senna o lásce k vlasti zvané Brazílie.

Při jeho cestě na hřbitov Morumbi v Sao Paulu ho doprovázelo půldruhého milionu fanoušků. Na hrobě září deska s nápisem „Nada pode me separar do Amor de Deus“ (Nic mě nedokáže oddělit od lásky Boží).

Během života rozeběhl řadu projektů, které měly pomoci nejchudším v jeho zemi. Institut Ayrtona Senny, který po závodníkově smrti založila starší sestra Viviane, dal vzdělání dvanácti milionům brazilských dětí.

Dnes je na okruhu Imola bronzová socha Ayrtona Senny, která se dívá do zatáčky Tamburello. Do místa, kde před dvaceti let zahynul výjimečný jezdec a člověk.

Další podrobnosti najdete v tištěném vydání SM, č. 18/2014

Vyšlo v časopisu

Svět motorů
18 / 2014 Objednat číslo Další články z čísla
Sdílej na facebooku
 

Archiv PDF


Přihlásit se / Zaregistrovat se
Vstup do archivu používá nový, uživatelsky vylepšený systém přihlášení. Pro vstup do archivu potřebujete jednotný účet platný pro všechny weby vydavatelství CZECH NEWS CENTER a.s.Po přihlášení pokračujte zde!

Zapomněli jste heslo?
 
 

Redakce

Adresa: Komunardů 1584/42, 170 00 Praha 7
Email: svet.motoru@cncenter.cz
Telefon: 225 977 851