Téma: Zajet, či nezajet. To je to, oč tu běží. | SvetMotoru.cz
Svět Motorů

Nejčtenější a nejprodávanější
motoristický časopis

Téma: Zajet, či nezajet. To je to, oč tu běží.

Zajíždění nového vozidla

Naši tatínkové a dědečkové nové auto řadu měsíců pečlivě zajížděli. Dnes vám v prodejně předají klíčky, popřejí štěstí a mezi zuby procedí, ať jezdíte zpočátku opatrně. A co záběh? Už není potřeba? Hledali jsme odpověď.

Zdánlivě banální otázka zajíždění nového vozu je ve světle moderní doby komplikovanou záležitostí. Na dotaz, zda motor zajíždět, či nikoli, nejčastěji dostanete jednu ze dvou zcela protichůdných odpovědí.

Moderní prodejce nabifl ovaný brožurami o vyspělých a bezchybných technologiích svého zaměstnavatele vás bude přesvědčovat, že jste sto let za opicemi, dnešní motory jsou přece zajeté z fabriky a díky špičkovým lubrikantům žádnou zvláštní pozornost nevyžadují. Zkrátka jezděte od začátku úplně normálně, dokud si vůz nevyžádá první předepsanou servisní prohlídku.

Zasvěcený odborník ale skřípe zuby. On, ale i redakce Světa motorů hlasují pro přístup prodavače se zdravým rozumem, základním technickým povědomím a upřímnou náturou. Ten vás nejspíš také seznámí se špičkovou úrovní dnešních výrobních a kontrolních procesů. Nicméně nezapomene dodat, že motor je stále jeden velký mechanismus, kde si na sebe všechny součástky musí pěkně zvyknout, vzájemně se zabrousit a usadit. Na rozdíl od dob našich tatínku a dědečků, kteří dlouhé měsíce zabíhali svá embéčka, žigulíky a trabanty podle přesně napsaných not, to dnes máme podstatně jednodušší. O tom nemůže být sporu. Stačí si dát pozor skutečně jen první tisícovky kilometrů – zkrátka motoru dopřát rozcvičku, jako když si jdete zaběhat.

Protože pod pojmem opatrnost, šetrnost nebo slušné zacházení si přece jen každý představujeme něco trochu jiného, sesbírali jsme veškeré informace, zmapovali nejnovější trendy, přidali vlastní zkušenosti a ve spolupráci s předními odborníky připravili jakési desatero pro správné zajetí motoru. V něm jsme dali neurčitým pojmům konkrétní hodnoty a stanovili si jasný cíl: zajet agregát tak, aby se během svého života choval ve všech sledovaných aspektech jako výkon, spotřeba, hluk nebo životnost lépe než motor takto nezaběhnutý.

Další informace, názory automobilek a desatero pro správné zajetí nového motoru najdete v čísle 13/2014. Vydání můžete zakoupit přímo na těchto stránkách. 

Sdílej na facebooku
 

Archiv PDF


Přihlásit se / Zaregistrovat se
Vstup do archivu používá nový, uživatelsky vylepšený systém přihlášení. Pro vstup do archivu potřebujete jednotný účet platný pro všechny weby vydavatelství CZECH NEWS CENTER a.s.Po přihlášení pokračujte zde!

Zapomněli jste heslo?
 
 

Redakce

Adresa: Komunardů 1584/42, 170 00 Praha 7
Email: svet.motoru@cncenter.cz
Telefon: 225 977 851